Premierul britanic Boris Johnson şi-a reafirmat duminică opoziţia faţă de organizarea unui nou referendum privind independenţa Scoţiei, dorit cu insistență de şefa guvernului scoţian, care vrea ca Scoţia, odată independentă, să adere la Uniunea Europeană, scrie AFP.
„Din experienţa mea, referendumurile din această ţară nu sunt evenimente deosebit de fericite”, a spus Boris Johnson pentru BBC, făcând aluzie la diviziunile profunde provocate de referendumul din 2016 pentru ieşirea Marii Britanii din UE, câştigat cu 52% de tabăra pro-Brexit.
În 1975, britanicii au fost consultaţi cu privire la menţinerea ţării lor în CEE (Comunitatea Economică Europeană). Patruzeci şi unu de ani distanţă pare „un decalaj bun”, a spus șeful executivului de la Londra. Pentru liderul conservator, referendumurile ar trebui să fie permise doar „o dată într-o generaţie”.
Prim-ministrul scoţian Nicola Sturgeon a declarat sâmbătă că speră că Scoţia îşi va obţine independenţa şi că va putea „să se alăture” Uniunii Europene, subliniind că Brexit-ul s-a făcut contrar voinţei scoţienilor, care s-au opus în majoritate (62%) acestui pas la referendumul din 2016.
Ea şi-a exprimat din nou determinarea de a organiza un nou referendum privind independenţa Scoţiei, după cel pierdut de tabăra sa în 2014, atunci când 55% dintre scoţieni au votat împotrivă.
Însă decizia de a organiza un astfel de referendum îi revine premierului Johnson, care refuză cu fermitate. O eventuală victorie detaşată a Partidului Naţional Scoţian (SNP, pro-independenţă, condus de Nicola Sturgeon) la alegerile locale din mai anul viitor ar întări însă presiunea asupra Londrei pentru acceptarea unei noi consultări populare.
Potrivit ultimului sondaj realizat de institutul Savanta ComRes pentru ziarul „The Scotsman” la jumătatea lunii decembrie, 58% dintre scoţieni susţin acum o ruptură fără precedent cu Regatul Unit.