Botswana, ţara din Africa australă care adăposteşte cea mai importantă populaţie de elefanţi din lume, a organizat vineri primele sale licitaţii de amploare ce au ca scop atribuirea unor permise de vânătoare după controversata reinstaurare a vânătorii de elefanţi pe teritoriul său, în mai 2019, informează AFP.
Licitaţia, organizată de casa Auction It într-un spaţiu al Ministerului Mediului din capitala ţării, Gaborone, a vizat şapte "loturi" de 10 elefanţi fiecare, a precizat responsabilul guvernamental pentru faună Alice Mmolawa.
Preşedintele Mokgweetsi Masisi a restabilit vânătoarea de elefanţi, care fusese interzisă în urmă cu cinci ani de predecesorul său, Ian Khama, în numele supravieţuirii acestei specii.
Preşedintele botswanez consideră că dezvoltarea necontrolată a acestor pahiderme ameninţă mijloacele de subzistenţă, în special recoltele, ale populaţiilor locale.
La licitaţie au participat "companiile care sunt fie deţinute de cetăţeni botswanezi, fie înregistrate în Botswana", a precizat Alice Mmolawa într-un mesaj transmis joi AFP. Candidaţii au fost obligați să asigure un depozit rambursabil de 200.000 de unităţi ale monedei naţionale (16.746 euro).
Permisele pentru vânzarea unui număr de 60 de elefanţi au fost vândute de firma Auction It Ltd., în numele Ministerul Mediului din Botswana, în pachete de câte 10 elefanţi fiecare. Pachetele au fost cumpărate de firme care organizează partide de vânătoare la un preţ de până la 43.000 de dolari pentru fiecare animal. Ulterior, firmele vor revinde aceste permise celor interesaţi de trofee de vânătoare la un preţ mai mare. Pe lângă costul permiselor de vânătoare, cei interesaţi vor trebui să plătească şi un comision pentru vânătorul profesionist care îi va însoţi precum şi costurile pentru cei care se vor ocupa de împăierea animalelor.
Potrivit autorităţilor, numărul elefanţilor din Botswana s-a triplat comparativ cu 1991, ajungând la 135.000 de animale. Din cauza interdicţiei privind vânătoarea a crescut numărul conflictelor dintre fermieri şi animale, care distrug recoltele şi ameninţă mijloacele de viaţă ale fermierilor.
Potrivit anunţului legat de lansarea acestor licitaţii, candidaţii trebuie să deţină "o experienţă atestată în domeniul vânătorii de elefanţi" şi să nu facă obiectul unei condamnări penale pentru distrugeri provocate faunei sălbatice.
Mai mult, vânătoarea elefanţilor care poartă coliere create pentru a asigura monitorizarea deplasărilor lor, fiind deci vorba despre exemplare protejate, este interzisă şi toate expediţiile vor trebui să fie însoţite în permanenţă de un ghid şi de un vânător profesionist.
Reintroducerea vânătorii a generat reacţii aprinse în rândul ONG-urilor care militează pentru protejarea mediului, care obţinuseră interzicerea totală a comerţului cu fildeş, cu scopul de a proteja elefanţii de braconajul ce îi decimează.
Noua măsură a evidenţiat, de asemenea, tensiunile dintre actualul şef al statului şi predecesorul său.
Restabilirea autorizaţiei de vânătoare ar putea "să-i demotiveze pe cei care luptă cu braconajul, cărora li se spune să protejeze elefanţii de braconieri, în contextul în care regimul braconează aceiaşi elefanţi şi numeşte asta 'vânătoare'", a declarat fostul preşedinte Ian Khama.
Audrey Delsink, directoarea ONG-ului Humane Society International (HSI) Africa, din Johannesburg, a considerat că aceste licitaţii sunt "profund îngrijorătoare şi contestabile".
"Vânătoarea nu este un mijloc eficient pe termen lung de reglementare a populaţiei", a adăugat ea.
Potrivit lui Neil Fitt, reprezentant al Kalahari Conservation Society, vânătoarea reprezintă o nouă sursă de venituri pentru Botswana, dar ea va trebui să fie practicată "într-o manieră etică şi corectă".
Situată între Zambia, Namibia şi Africa de Sud, Botswana adăposteşte aproximativ 135.000 de elefanţi în libertate, care reprezintă o treime din populaţia totală de exemplare africane cunoscute. Bogăţia faunei sale face din această ţară un veritabil sanctuar natural, foarte apreciat de amatorii de safari.