Jurnalul.ro Cultură  Brahms: colosal, fascinant, la Filarmonica "George Enescu"

 Brahms: colosal, fascinant, la Filarmonica "George Enescu"

de Magdalena Popa Buluc    |   

Filarmonica "George Enescu" invită publicul la concertele din datele de joi, 8 decembrie şi vineri, 9 decembrie 2022, ora 19, desfăşurate în somptuoasa Sală mare a Ateneului Român, cu un program integral Johannes Brahms.

Orchestra simfonică a Filarmonicii îl va avea la pupitrul dirijoral pe tânărul James Feddeck, cu o carieră impresionantă în ascensiune, iar ca solist pe renumitul pianist Andreas Haefliger, cunoscut pentru sensibilitatea, spiritul pătrunzător şi transcendenţa cu care îşi impregnează programele sale novatoare.

Orchestra simfonică a Filarmonicii George Enescu

Ateneul Român

Joi, 8 decembrie 2022, ora 19

Vineri, 9 decembrie 2022, ora 19

Dirijor JAMES FEDDECK

Solist ANDREAS HAEFLIGER

Program:

Johannes Brahms

Concertul nr. 1, în re minor, pentru pian și orchestră, op. 15

Johannes Brahms

Simfonia nr. 1, în do minor, op. 68

 

James Feddeck s-a născut la New York şi a studiat oboii, pian, orgă şi dirijat la Conservatorul din Oberlin, Ohio. Considerat de  Chicago Tribune drept "un dirijor talentat care cu siguranţă este pe drumul marilor succese", tânărul muzician este câştigător al Premiului de dirijat "Sir Georg Solti" şi al celui de la acordat de Festivalul de la Aspen.  Între anii 2009 şi 2013, a activat ca dirijor asistent la Orchestra din Cleveland.

S-a aflat la conducerea unor orchestre importante, printre care: Orchestra Radio din Viena, Deutsches Symphonie-Orchester Berlin, filarmonicile din Stockholm şi Helsinki, Filarmonica Regală Flamandă, orchestrele naţionale din Belgia şi din Franţa, Filarmonica BBC, Orchestra Simfonică BBC, Hallé Orchestra, Orchestra simfonică din Noua Zeelandă, precum şi numeroase ansambluri din America de Nord (orchestrele simfonice din Chicago, Dallas, Seattle, San Francisco, Toronto, Montreal).

Este în mod deosebit apreciat pentru interpretările sale ale simfoniilor de Bruckner, mai ales Simfonia nr. 8 (realizată cu Orchestra Simfonică din San Francisco),  nr. 5 (în turneu cu Orchestre National de Belgique), nr. 6 (cu  RTÉ Dublin National Orchestra) şi nr. 9 (cu City of Birmingham Symphony Orchestra).

Debutul său discografic a avut loc în 2017, când a colaborat cu  Deutsche Symphonie-Orchester, incluzând premiera absolută pe disc a Simfoniei în fa minor, op. 42 de Georg Schumann, unul dintre compozitorii neo-romantici proeminenţi din Germania. De asemenea, în februarie 2022, James Feddeck, împreună cu Orchestra din Cleveland şi cu Cvartetul Calder au lansat înregistrări cu lucrări de Dane Rudhyar şi Terry Riley.

Cunoscut şi în calitate de organist, James Feddeck a susţinut numeroase recitaluri în Europa şi în America de Nord.

Curând după ce a absolvit Juilliard School, Andreas Haefliger a evoluat ca solist al unor orchestre de prim rang, atât din Statele Unite, cât şi din  Europa: New York Philharmonic, Chicago Symphony Orchestra, Cleveland Orchestra, London Symphony Orchestra, Orchestra Concertgebouw, Orchestra Simfonică Radio Bavareză.

A debutat în recital la New York, în 1988. Recunoscut pentru recitalurile sale impresionante, a evoluat frecvent pe scenele festivalurileor de la Lucerna şi de la Edinburgh, la Konzerthaus Viena, iar la Wigmore Hall, în stagiunea trecută a susţinut 3 concerte (un recital solo, un recital Brahms alături de Escher Quartet şi sonate de Beethoven cu violonista Hilary Hahn). Tot împreună cu Hilary Hahn a realizat un turneu la Korzerthaus Viena, Chicago Symphony Hall şi Kennedy Center Washington DC, iar în anul următor vor continua colaborarea printr-un amplu turneu, în Japonia şi Coreea de Sud. 

În 2019 a realizat în premieră înregistrarea concertului Gran Toccata de Dieter Ammann, cu Filarmonica din Helsinki şi Susanna Malkki.

Andreas Haefliger a înregistrat pentru casa de discuri Sony Classical (sonate de Mozart, urmând apoi lucrări de Schumann, Schubert şi Sofia Gubaidulina), apoi pentru Decca (alături de Takács Quartet şi Matthias Goerne) şi pentru casa Avie (primele 6 recitaluri din  seria "Perspectives", alcătuită din lucrări de Beethoven intercalate cu piese ale altor compozitori, de la Mozart la Ligeti, precum şi un disc alături de soţia sa, flautista Marina Piccinini). În prezent realizează înregistrări exclusiv pentru casa BIS.

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri