Peste 80 de procurori din parchetele braşovene, dar şi poliţişti care lucrează la dosarele penale au protestat luni, timp de o jumătate de oră, începând cu ora 12.30, în faţa Parchetului de pe lângă Tribunalul Braşov, nemulţumiţi de modificările care se preconizează a fi aduse Codului Penal şi a celui de Procedură Penală.
Procurorii susţin că modificările care ar urma să fie aduse codurilor penale "sunt foarte grave" şi ar reprezenta "o răsturnare a unor valori ale unei societăţi democratice".
"Avem o manifestare în temeiul rolului pe care-l au magistraţii, de a apăra interesul general al societăţii, dar şi pentru a atrage atenţia cetăţenilor asupra unor modificări legislative care se preconizează a fi făcute pentru Codul Penal şi Codul de Procedură Penală, modificări care, din punctul nostru de vedere, sunt foarte grave şi ar reprezenta o răsturnare a unor valori ale unei societăţi democratice, o răsturnare cu care noi nu suntem de acord", a declarat preşedintele filialei Braşov a Asociaţiei Procurorilor din România, procurorul şef secţia urmărire penală, Claudiu Constantin Sandu.
Sursa citată a arătat că "este inadmisibil din punctul de vedere al procurorilor să nu poată fi folosite imagini luate într-un loc public de o cameră de luat vederi instalată de autorităţi sau de oricine altcineva" sau de a se permite ca un inculpat să participe la orice audiere a oricărui martor sau a oricărei victime a unei infracţiuni cu violenţă, "ceea ce ar face ca acei martori sau victime să renunţe la ideea de justiţie".
Pe lângă procurori şi judecători, şi poliţiştii au un rol deosebit de important în efectuarea justiţiei penale şi nu-şi vor mai putea desfăşura activitatea aşa cum s-a întâmplat până acum dacă modificările preconizate vor fi adoptate în Parlament, a spus sursa citată.
"Manifestarea de azi are ca obiect tragerea unui semnal de alarmă pentru cetăţeni. Ce vor face legiuitorii vor decide ei, dar din punctul nostru de vedere, dreptul de a legifera nu este un drept absolut, este un drept care trebuie circumscris intereselor generale ale societăţii, iar aceste interese nu sunt de a favoriza infractorii în interesul victimelor. Nouă, la Asociaţia Procurorilor, ni s-a transmis un proiect, dar se pare că, în Parlament, sunt şi alte modificări', a punctat Claudiu Constantin Sandu.
Un alt procuror de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Braşov, Alexandru Codreanu, prezent la protest, a declarat că acţiunea de luni este "ca o penultimă soluţie la care au aderat procurorii".
'Întregul probatoriu va avea de suferit, iar dacă activitatea noastră va avea de suferit, va avea de suferit întreaga societate. Un cetăţean, în eventualitatea nefericită în care ar cădea victima unei infracţiuni, un dosar penal nu ar putea să conducă la o finalitate fericită în condiţiile în care probatoriul ar avea de suferit', a explicat sursa citată.
Alexandru Codreanu a adăugat că, în cazul în care aceste modificări vor deveni realitate, într-o primă fază va avea loc o escaladare a fenomenului infracţional.
Unul dintre foştii poliţişti care a lucrat cu procurorii şi care acum a trecut în rezervă, Radu Dascălu, a afirmat că a venit la protest pentru a-i susţine pe procurorii cu care a lucrat mai mult timp.
'Îi susţin pe aceşti procurori, sunt buni profesionişti, sunt oameni integri, de bună credinţă, iar modificările propuse pentru schimbarea legislaţiei nu sunt cele care să-i ajute în soluţionarea dosarelor, aflate în instrumentare. Şi poliţiştii sunt afectaţi şi pot spune că sunt primii afectaţi din lanţul judiciar. Problema este a tuturor, şi a poliţiştilor, şi a procurorilor şi, în ultimă instanţă şi a judecătorilor. Modificările preconizate le văd deosebit de grave pentru că pun piedici serioase în soluţionarea dosarelor, nu numai de corupţie, dar şi a dosarelor judiciare', a mai spus Radu Dascălu.
Pentru ora 17.00, este anunţat un protest similar la Tribunalul Braşov. AGERPRES