Premierul britanic Theresa May a insistat miercuri că va încerca în continuare să renegocieze cu Uniunea Europeană clauza de salvgardare (''backstop'') privind frontiera nord-irlandeză, principalul obstacol în calea aprobării de către parlamentul de la Londra a acordului privind Brexitul, dar a refuzat în acelaşi timp să excludă o ieşire a Regatului Unit din UE pe 29 martie fără un acord, relatează agenţiile EFE şi AFP.
Vorbind în faţa Camerei Comunelor înainte de a pleca la Bruxelles, Theresa May şi-a schiţat priorităţile în vedere întâlnirii pe care o va avea în cursul serii cu preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.
Şefa executivului de la Londra a enunţat trei variante, şi anume înlocuirea clauzei de ''backstop'' cu ''aranjamente alternative'', aşa cum a cerut Camera Comunelor când i-a respins acordul convenit cu UE, stabilirea unei date limită pentru valabilitatea acelei clauze sau introducerea unui mecanism care să permită Regatului Unit să revoce unilateral clauza de ''backstop''.
Însă blocul comunitar a respins până în prezent orice renegociere a acordului privind Brexitul. Europenii ''nu pot accepta o limitare în timp a ''backstop-ului'', nici o clauză de ieşire unilaterală'' din acest mecanism, a declarat purtătorul de cuvânt principal al Comisiei Europene, Margaritis Schinas.
În pofida insistenţelor liderului opoziţiei laburiste, Jeremy Corbyn, premierul britanic a refuzat din nou să excludă o ieşire din UE fără un acord, refuzând de asemenea amânarea datei acestei ieşiri după 29 martie şi a avertizat că o astfel de amânare ar echivala cu ''rămânerea în UE''.
După ce săptămâna trecută Camera Comunelor a respins o moţiune prin care Theresa May a dorit să obţină din partea deputaţilor o reconfirmare a mandatului pentru a încerca o revizuire a acordului privind Brexitul convenit cu Uniunea Europeană, dar respins pe 15 ianuarie de către legislativul de la Londra, şefa executivului a promis că pe 27 februarie va veni din nou în faţa legislativului pentru un vot pe tema Brexitului, indiferent ce se va întâmpla până atunci la tratativele cu Bruxellesul.
Dacă atunci deputaţii Camerei Comunelor vor putea din nou propune amendamente la acordul de retragere, este posibil ca adversarii Brexitului să încerce încă o dată prin astfel de amendamente să transfere controlul asupra Brexitului de la guvern către parlament, după două tentative eşuate în acest demers care, dacă ar reuşi, s-ar crea premisele întârzierii sau anulării Brexitului, eventual prin convocarea unui nou referendum.
Theresa May a acceptat clauza privind frontiera nord-irlandeză pentru a debloca negocierile cu UE intrate la un moment dat în impas, dar prevederea privind ''backstop-ul'' a condus la respingerea acordului în parlamentul de la Londra, deputaţii britanici eurosceptici considerând că ea riscă să menţină Regatul Unit pe termen nedefinit în uniunea vamală europeană.
Dar în acest moment şefa guvernului de la Londra ''nu are majoritate pentru nimic'' în parlamentul britanic, a declarat pentru AFP o sursă diplomatică, evidenţiind faptul că în Camera Comunelor nu există o majoritate care să susţină nici acordul convenit, nici ieşirea din UE fără un acord şi nici convocarea unui nou referendum.
Theresa May se întâlneşte miercuri la ora 17:30 GMT cu Jean-Claude Juncker. ''Vom avea o discuţie amicală, dar nu mă aştept la progrese'', a declarat acesta din urmă despre întâlnirea pentru care nu a fost programată nicio conferinţă de presă comună.