Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Construcţii şi Proprietăţi Bucureștenii, campioni la ipoteci la început de an

Bucureștenii, campioni la ipoteci la început de an

de Mihaela Bîrzilă    |   

Piața imobiliară se dezmorțește mai greu la început de an, este un fapt cunoscut, dar județul ministrului de Finanțe Eugen Teodorovici a înregistrat un record nefericit foarte dur anul acesta. Într-o lună întreagă, în tot județul Tulcea nu s-au vândut decât 11 apartamente și 7 case. În total, în ianuarie 2019, au fost 42 de tranzacții imobiliare, din care jumătate cu terenuri agricole, plus alte trei terenuri intravilane. Tulcea nu numai că a fost pe ultimul loc la nivel național, dar s-a aflat la distanță foarte mare de următorul clasat, județul Olt, în care au fost de trei ori mai multe tranzacții (131). Ultimele date înregistrate la Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) arată că anul 2019 a început cu un trend descendent de vânzări pe piața imobiliară. Între timp, a izbucnit și scandalul privind stabilirea nivelului ROBOR, ale cărui efecte încă nu au fost contabilizate. 

Cifrele arată că, în ciuda salariilor majorate pentru mai multe categorii de angajați, sunt mai puțini românii care s-au mutat în casă nouă la început de an, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Numărul tranzacțiilor imobiliare semnate în ianuarie a scăzut cu 28% față de ianuarie 2018. A crescut însă procentul celor care și-au cumpărat apartamente cu bani împrumutaţi de la bănci. 

Conform datelor oficiale de la ANCPI, în ianuarie 2019 au fost vândute, la nivelul întregii țări, 30.733 de case și terenuri, cu 5.457 mai puține față de luna decembrie 2018, și cu 8.749 mai puține față de perioada similară a anului trecut. Mai puțin de jumătate din tranzacții s-au făcut cu banii jos (44%). 

Cele mai multe vânzări, în luna ianuarie, s-au făcut în București – 5.395, Ilfov – 2.623, Timiș – 1.736, Brașov – 1.612, Cluj – 1.857, Iași - 1.148. Județele cu cele mai puține imobile vândute în aceeași perioadă sunt Sălaj – 173, Olt – 131 și Tulcea – 42.

Numărul românilor care s-au îndatorat la bancă pentru a-și lua apartamente sau terenuri a fost de 17.371, cu 1.055 mai mulți decât cei care au semnat ipoteci în ianuarie anul trecut. Cele mai multe operațiuni de acest gen au fost înregistrate la nivelul Capitalei. În București, au fost semnate 3.395 de contracte de ipotecă, pe locul al doilea se află județul Ilfov, cu 1.584, iar Clujul este pe locul al treilea, cu 1.114 ipoteci. La polul opus, se află județele Sălaj – 63, Harghita – 57 și Gorj – 51.

Județele în care au fost vândute cele mai multe terenuri agricole în prima lună a anului 2019 sunt Galați - 460, Vrancea – 454, Brăila – 412.

Tulcea este județul în care a candidat la ultimele alegeri legislative actualul ministru de Finanțe, Eugen Orlando Teodorovici, care a câștigat aici un mandat de senator. Cu o populație de peste 200.000 de locuitori, acest județ se află pe ultimul loc și la contribuția la Produsul Intern Brut anual  -  în 2017, a avut o contribuție de nici unu la sută (0,77) în Regiunea de Sud-Est, la polul opus, Constanța vecină contribuind cu 43%. 

Cum se explică numărul extrem de mic de tranzacții imobiliare din Tulcea? 

Dragoș Dragoteanu, expert imobiliar: 

“Tranzacțiile imobiliare înseamnă investiții. Dacă oamenii nu au de ce să investească și nu văd o perspectivă rezonabilă pentru o perioadă medie într-o anumită zonă, nu mai investesc. Dacă economia încetinește, cele mai afectate județe sunt cele care nu au infrastructură și nici investitori prea mulți, în care oamenii nu au locuri de muncă. Investitorii se duc acolo unde există infrastructură, oameni calificați, forță de muncă disponibilă.  Județele unde nu există așa ceva nu sunt atractive pentru investitori. 

Anul 2019 a început mai lin decât alți ani în domeniul imobiliar, dar oricum luna ianuarie nu e dintre cele mai active, nu e o lună reper pentru media anuală, poate fi un reper comparația cu aceeași perioadă a anului trecut. Nu trebuie să ne alarmăm dacă sunt mici vânzările din prima lună a anului. Asta nu înseamnă că economia s-a blocat sau că oamenii fug. Este un moment de așteptare, de redimensionare, de recalibrare a investițiilor, de analiză mai profundă, în baza noilor conjucturi.

Când se dezmorțește piața?

Nu poate ști nimeni cu exactitate când, poate fi într-o lună, poate fi în trei luni. Eu, personal, nu văd să existe un risc de a se bloca economia. Economia se mișcă, nu mai duduie, dar se mișcă, indiferent de orice neliniște, fie ea provocată de conflictele politice, de scandalul privind ROBOR sau de apropierea alegerilor. Trendul este pozitiv.  

 “Cel mai important reper pentru o economie este numărul de macarale”

Numărul de macarale în picioare astăzi este mai mare decât cel din 2008. Cel mai important reper pentru o economie este numărul de macarale. Asta am învățat din Turcia. În Turcia erau 11.000 de macarale la un moment dat. Numărul de macarale închiriate de dezvoltatori de la societățile de profil reprezintă un reper foarte bun pentru piața imobiliară, în orice țară. 

 

Subiecte în articol: piata imobiliara ipoteci bucurestenii
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri