Jurnalul.ro Ştiri Educatie Buna-credință a românilor, singura „garanție” în cazul testelor de salivă din școli

Buna-credință a românilor, singura „garanție” în cazul testelor de salivă din școli

de Diana Scarlat    |   

Testele rapide antigen noninvazive se fac printr-o probă de salivă. În România a fost nevoie de mai mult de un an de la apariția și folosirea acestor teste în alte țări, pentru a se implementa această metodă de testare pentru elevi. Dar scandalul continuă, chiar dacă testele au ajuns la elevi. În primul rând s-a constatat nerespectarea caietului de sarcini de către firmele furnizoare, pentru că în loc de teste ambalate individual, Ministerul Educației a făcut recepția pe niște teste care trebuie să fie desigilate și asamblate. Chiar și dacă această problemă se poate rezolva, rămâne o problemă legată de procedura de testare acasă a elevilor, iar acum se caută variante de verificare a testării, deși este imposibil. Scandalul este și mai mare după ce au venit rezultatele testelor PCR făcute de DSP și doar 16 dintre cei 86 de elevi care au avut teste de salivă pozitive au fost reconfirmaţi în urma testării PCR.

 

După prima zi de testare noninvazivă a elevilor au fost raportate 86 de cazuri detectate pozitiv. Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a explicat că procedura prevede ca după apariția pozitivării în urma testării de acasă, aceasta să fie confirmată sau infirmată printr-un test PCR sau un test antigen rapid. DSP-urile administrează aceste teste celor care au raportat rezultatul pozitiv pentru testul pe bază de salivă. Dar Ministerul Educației și Ministerul Sănătății se bazează doar pe responsabilitatea părinților, care ar trebui să se ocupe de testarea elevilor și să raporteze corect rezultatele testelor. Nimeni nu poate garanta că acele teste chiar sunt făcute de toți elevii, nici dacă sunt făcute corect, nici dacă elevii și familiile lor sunt responsabili și raportează dacă au avut rezultat pozitiv. „Cred că cea mai mare parte din părinți, în pofida tuturor informațiilor care se vehiculează în media, sunt responsabili. Nu suntem o ţară de iresponsabili. DSP va testa gratuit cu prioritate elevii care au fost depistați pozitiv la testele de salivă”, a declarat ministrul Cîmpeanu, în legătură cu această situație. Fără a avea, însă, vreo garanție a acestei responsabilități invocate de autorități, testele de salivă pentru elevi nu fac decât să raporteze câteva cazuri noi de contaminare cu SARS-COV2 pe care să le preia apoi DSP. „Dacă noi știm în ce județ şi în ce şcoală au fost cazuri raportate pozitiv, şi DSP cunoaște exact același lucru. În Bucureşti, pentru primele două cazuri, la Liceul Caragiale şi Şcoala 81, DSP a contactat deja părinţii, iar părinţii în mod voluntar deja făcuseră testele PCR. DSP asigură gratuit efectuarea acestor teste, în cazul în care ele au fost pozitive la testele de salivă. Atâta vreme cât suntem datori să asigurăm dreptul la educaţie, mai ales în paralel cu dreptul la sănătate, mai ales pentru tânăra generație, sunt convins că DSP, structuri care nu sunt în subordinea Ministerului Educaţiei sunt responsabile şi vor testa cu prioritate”, a declarat ministrul Sorin Cîmpeanu.

 

Ar fi nevoie de analize de laborator pentru verificare

În cazul celor care sunt responsabili, știu să folosească testele de salivă acasă și acestea sunt pozitive, elevii și părinții trebuie să fie în continuare responsabili, astfel încât elevii să nu meargă la școală. Dar nici pentru această situație nu există, practic, nicio garanție. Au existat noi propuneri pentru a verifica dacă testele chiar s-au făcut sau dacă rezultatul testării celor care ajung la școală este negativ. Una dintre propuneri ar fi să aducă fiecare elev dovada testului negativ la școală. Nici așa nu se poate verifica dacă respectivul test negativ îi aparține acelui elev sau nu. Oricum ar fi nevoie de timp suplimentar pe care să-l aloce pentru verificare cadrele didactice sau o persoană desemnată de fiecare unitate de învățământ în parte. Dar numai o testare de laborator ar putea confirma dacă fiecare elev a adus testul său de salivă ca dovadă. O astfel de verificare periodică este absolut imposibilă. Nu există nici măcar atâtea laboratoare pentru verificarea periodică a tuturor testelor, nici sumele care ar trebui alocate. Cu alte cuvinte, dacă elevii sau familiile lor nu sunt responsabile, așa cum le cer autoritățile, ei pot aduce chiar și la verificare teste pe care le-au falsificat.

 

Se preferă testarea la domiciliu

Cele mai multe școli au ales testarea elevilor acasă. „16.956 de unități de învățământ cu personalitate juridică sau structuri arondate au decis ca utilizarea testelor rapide antigen noninvazive efectuate din proba de salivă să fie administrate la domiciliu. În 216 unități de învățământ testele se vor administra la școală, iar în cazul a 467 de unități de învățământ vor fi administrate fie la domiciliu, fie la școală, diferențiat, pe niveluri de studiu. Nu sunt incluse în aceste statistici unitățile conexe, elevii și preșcolarii acestora provenind din unități de învățământ”, transmite Ministerul Educației. Cei care totuși sunt responsabili și își declară testele de salivă pozitive, conform Ordinului comun al Ministerului Sănătății și Ministerului Educației intră în izolare timp de 14 zile, doar după confirmarea pozitivării prin rezultatul unui test PCR. „Important este ca aceste teste pe bază de salivă să fie la dispoziția elevilor şi personalului din învățământ, pentru a avea un mediu sigur în şcoli, pentru a le putea ţine deschise pentru a nu mai pierde cât am pierdut până acum în planul educației”, a mai spus ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.

 

Vineri, 3 decembrie, 1.831 de elevi/preșcolari (circa 0,6/1.000) și 499 de angajați erau infectați cu Covid-19 (circa 1,8/1.000).

 

În cursul zilei de luni, 6 decembrie, până la ora 19:00, în urma utilizării testelor rapide antigen noninvazive efectuate din proba de salivă, au fost raportate 86 de cazuri detectate pozitiv.

 

 

Testarea nu este un act medical, dar este un act care necesită responsabilitate din partea tuturor.

 

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu

 

 

 

Se asigură învățământul cu prezență fizică

 

Peste 99% din numărul total al elevilor și preșcolarilor sunt prezenți fizic la cursuri, în acest moment, iar 238 de unități de învățământ continuă cursurile în sistem online - cele mai multe în județele Bihor (52), Arad (36) și Hunedoara (20). Luni, 6 decembrie 2021, la nivel național, 17.677 de unități de învățământ cu personalitate juridică sau structuri arondate (dintr-un total de 17.915) funcționau cu prezență fizică, incluzând și unitățile conexe. În 13.728 de unități de învățământ cu personalitate juridică sau structuri arondate, procentul de vaccinare în rândul personalului angajat este de cel puțin 60%, în 2.697 dintre acestea procentul de vaccinare fiind de 100%. În total, s-au vaccinat 437.800 de elevi (130.000 de elevi în categoria de vârstă 12-15 ani, respectiv 307.800 de elevi cu vârsta peste 16 ani), număr echivalent cu peste 35% din numărul total al elevilor eligibili pentru vaccinare.

Subiecte în articol: teste salivă sorin cimpeanu
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri