Europarlamentarul Cristian Buşoi, candidat pentru un nou mandat din partea Partidului Naţional Liberal, a declarat miercuri, la Târgu Mureş, că există o preocupare foarte importantă a Comisiei Europene pentru digitalizarea sănătăţii şi că se lucrează la un proiect care să interconecteze sistemele digitale de sănătate ale statelor Uniunii Europene.
"Există o preocupare foarte importantă a Comisiei Europene pentru digitalizarea sănătăţii. Se lucrează acum la un proiect care să interconecteze sistemele digitale de sănătate ale statelor Uniunii Europene, dosarele electronice ale pacienţilor. Adică dosarul electronic al unui pacient din România să poată fi accesat dacă are o urgenţă sau merge într-o bună zi într-un spital din Viena sau dintr-o altă ţară europeană. Şi aici vor fi bani care se vor accesa direct de la Bruxelles, care vor fi şi pe zona de cercetare, cuprinşi într-un alt capitol, nu neapărat în cel de sănătate, pentru că avem capitol de cercetare şi în domeniul digitalizării şi acolo, dincolo de robotică, de proiecte de digitalizare, e şi un capitol important pentru sănătate", a declarat Cristian Buşoi, într-o conferinţă de presă.
În context, Cristian Buşoi a mai spus că există în Parlamentul European un Grup de luptă împotriva cancerului, el fiind copreşedintele unui grup de lucru pentru bolile ficatului şi că se doreşte creionarea unor strategii comune astfel încât să se poată pune presiune pe statele membre să ia în serios lupta împotriva cancerului şi prevenţia.
"Cancerul de ficat, hepatitele sunt boli cu mare impact pe sănătatea cetăţenilor europeni. În mod direct sunt puţine pârghii la nivel european, dar ceea ce facem noi acolo este să stabilim nişte strategii comune, să vedem din fondurile europene ce bani pot fi folosiţi pe această direcţie şi cea mai importantă sumă este în zona cercetării pe viitor, să punem presiune pe statele membre să ia în serios lupta împotriva cancerului, tratarea, descoperirea timpurie, programele de prevenţie şi să facilităm schimbul de bune practici. Pentru că sunt nenumărate exemple de ţări europene care au făcut paşi importanţi care nu înseamnă neapărat bani, ţin şi de o mai bună organizare, de implementarea la timp a unor ghiduri europene cu tratamentele cele mai eficiente", a subliniat europarlamentarul.
AGERPRES