A trecut o lună de când Alexandra Măceșanu, adolescenta în vârstă de 15 ani răpită de Gheorghe Dincă, a sunat, disperată la Serviciul 112, cerând ajutorul, deoarece fusese violată, bătută și sechestrată de monstrul din Caracal. Apelurile la 112 sunt singurele date certe pe care opinia publică le-a aflat, până la acest moment, despre soarta acestei fete, restul succesiunii evenimentelor și așa-zisele date fiind doar zvonuri oferite pe surse atât de anchetatori, cât și de suspect sau de diverse personaje care gravitează în jurul acestei povești. O poveste atât de încâlcită, cu atât de multe coordonate și ramificații, încât, cu cât sapi mai adânc, cu atât descoperi ipoteze noi. “Jurnalul” a dezvăluit, săptămâna trecută, că anchetatorii puteau ajunge la “casa groazei” la doar câteva minute după ce Alexandra a sunat la Serviciul 112, când le-a furnizat polițiștilor informații-cheie de pe cartea de vizită a unui inginer cadastrist. Acesta din urmă știa cine este Dincă și unde locuiește, întrucât fusese solicitat, cu două săptămâni înainte, de către prezumtivul criminal, pentru prestarea unor servicii de cadastru. Același inginer care deținea aceste informații era cunoscut de autorități, întrucât, cu doi ani înainte, a fost urmărit penal într-un dosar de corupție în legătură cu un grup infracțional organizat, al cărui lider este fostul primar al municipiului Caracal, Gheorghe Anghel, dosar în care Primăria Caracal s-a constituit parte civilă pentru recuperarea unui prejudiciu în valoare de aproximativ 5 milioane de lei.
Una din cheile dosarului “Caracal” și cele mai valoroase piste pentru identificarea lui Gheorghe Dincă au fost furnizate, exact cu o lună în urmă, chiar de victima Alexandra Măceșanu. Aceasta le-a spus atât operatoarei de la STS, polițistului-dispecer de la IPJ Olt, unui polițist din teren din Caracal, cât și șefului Biroului Investigații Criminale din cadrul Poliției Municipiului Caracal, Constantin Pistol, că a fost răpită de un bărbat, care conducea o mașină gri, cu boturile turtite și care a dus-o într-o casă din zona cartierului Bold, casa aflându-se într-o curte în care se găseau, la acel moment, o autoutilitară cu platformă, plină cu fiare, un nuc, un brad, un gard de culoare roșie, mai mulți câini lup dezlegați și o mașină gri. Apoi, le-a furnizat “salvatorilor” datele de pe o carte de vizită pe care a găsit-o pe masa din camera în care era ținută legată, constând în numele inginerului cadastrist Lucian Gabriel Popescu și adresa acestuia, situată într-un apartament de bloc din strada Caracalla, la numărul 9, din centrul municipiului Caracal.
Imediat, dispecerul de la IPJ Olt a transmis prin stație echipei din teren aceste date, inclusiv faptul că este posibil ca, la acea adresă, să se afle Alexandra. Ulterior, echipajul a revenit la sediul Poliției Caracal, unde l-a informat pe comisarul Constantin Pistol, șeful Biroului Investigații Criminale, că nu se confirmă că Alexandra este ținută la acea adresă.
În fapt, surse judiciare arată că Lucian Popescu a fost indentificat, s-a luat legătura cu el, acesta relatând că i-a înmânat lui Gheorghe Dincă respectiva carte de vizită la începutul lunii iulie, după ce suspectul s-a deplasat la firma sa, solicitându-i efectuarea unor lucrări cadastrale pentru “casa groazei”. Inginerul l-a refuzat, în primă fază, pentru că urma să plece în concediu, i-a lăsat cartea de vizită și l-a îndemnat pe Dincă să-l caute după 22 iulie, când revenea la serviciu. Dincă nu l-a mai căutat. Informațiile deținute de Lucian Popescu, furnizate anchetatorilor, puteau conduce imediat la identificarea locului în care era ținută sechestrată Alexandra.
Complicitate la abuz în serviciu și fals
Interesant este faptul că, făcând verificări jurnalistice cu privire la acest inginer cadastrist la care Gheorghe Dincă a apelat pentru a-și face cadastrul la curte și la casă, aflăm că Lucian Gabriel Popescu a fost implicat într-un dosar de corupție, instrumentat de Serviciul Teritorial Craiova al DNA, împotriva fostului primar al municipiului Caracal, Gheorge Anghel. Concret, în data de 27 martie 2015, procurorii anticorupție au dispus reunirea a patru dosare penale având ca obiect săvârșirea de către angajații Primăriei Municipiului Caracal a unor infracțiuni asimilate infracțiunilor de corupție, comise în perioada 2009 – 2011.
În data de 13 iulie 2015, procurorul de caz a dispus, în același dosar, extinderea urmăririi penale față de mai multe persoane, pentru constituirea unui grup infracțional organizat. Conform ordonanței, persoanele vizate de această extindere erau Gheorghe Anghel, fostul primar al Caracalului, Maria Tudor, fostul director economic al Primăriei Caracal, Georgeta Cercel, administrator al SC Stefanotis SRL, Sandu Grigore, administrator al SC Grion Ignifug SRL, Mihaela Claudia Duică, fost șef al serviciului Stării Civile din cadrul Primăriei Municipiului Caracal, Maria Benghe, fost auditor al Primăriei Municipiului Caracal, Petru Darius Rădoi și Liviu Drăghici, reprezentanți ai SC Darius Liviu SRL, Alexandru Ionescu, reprezentant al SC Mario SRL, Florea Florica Pop și Florea Eugen Pop, reprezentanți ai SC Acronic SRL, Florinel Stroe, reprezentant al SC SF SRL, Vasile Văduva, reprezentant al SC Alvaad Prod Serv SRL, Elena Niculăiță, Natalia Olaru și Mariana Coșoveanu, salariate în cadrul Primăriei Municipiului Caracal, și Lucian Gabriel Popescu, reprezentant al Întreprinderii Individuale Popescu Lucian Gabriel, acesta din urmă fiind nimeni altul decât bărbatul care i-a înmânat, la începutul lunii iulie, cartea de vizită lui Gheorghe Dincă.
Aflăm, din același document, că, în ceea ce-l privește pe inginerul cadastrist Lucian Ovidiu Popescu, DNA – Serviciul Teritorial Craiova a reținut în sarcina sa, punându-l sub urmărire penală, săvârșirea infracțiunilor de complicitate la abuz în serviciu în formă continuată și fals în înscrisuri sub semnătură privată, ambele săvârșite în concurs real, conform Ordonanței de extindere a urmăririi penale.
Cadastristul a “dispărut” din dosar, la Tribunalul Olt
Din acest document al Parchetului, reiese că procurorii vizau întocmirea unor documente fiscale fictive, care au fost depuse de către mai multe entități juridice, în baza cărora au fost efectuate plăți direct de la casieria centrală a Primăriei Municipiului Caracal, din încasările acesteia, în condiții ilegale, creându-se, astfel, un prejudiciu în cuantum de 4.894.449.56 de lei. Este vorba despre facturi fiscale și chitanțe care aveau un conținut nereal, precum și despre documente de evidență primară în care au fost consemnate prestări de servicii fictive către primărie.
În data de 22 mai 2017, la doi ani de la extinderea urmăririi penale, DNA – Serviciul Teritorial Craiova s-a adresat Primăriei Municipiului Caracal pentru ca această din urmă instituție să comunice, cu celeritate, dacă intenționează să se constituie parte civilă în procesul penal, cu acest prejudiciu. O zi mai târziu, a fost elaborat proiectul de Hotărâre nr. 110/23 mai 2017, în care s-a depus și un raport din care a reieșit că un grup infracțional organizat, constituit la nivelul Primăriei Municipiului Caracal, avându-i drept inițiatori și lideri pe Gheorghe Anghel și pe Maria Tudor, fostul primar, respectiv fostul director economic al instituției, care au acționat pentru obținerea de foloase materiale necuvenite, cauzând o pagubă materială acestei Unități Administrativ-Teritoriale în cuantum de 4.984.449.56 de lei. Consiliul Local Caracal a aprobat constituirea ca parte civilă în procesul penal, actualul primar a fost mandatat să semneze cererea de constituire, iar Hotărârea a fost înaintată inclusiv prefectului județului Olt.
Grupul infracțional organizat care este vizat de acest dosar reunit a mai fost trimis în judecată, undeva în cursul anului 2013, în care, pe fond, Tribunalul Olt a emis o hotărâre de condamnare în data de 31 iulie 2017. Atunci, instanța a decis să-i condamne pe fostul edil Gheorghe Anghel și pe fosta directoare economică Maria Tudor la câte 3 ani și jumătate de închisoare cu executare. În apel, însă, Curtea de Apel Craiova a decis, la data de 28 februarie 2018, să desființeze sentința Tribunalului Olt, trimițând cauza spre rejudecare la aceeași instanță. Dosarul a fost reluat, în faza fondului, fiind înregistrat în data de 23 aprilie 2019, iar următorul termen de judecată va avea loc peste câteva zile, mai exact pe data de 5 septembrie.
Al doilea dosar, care privește săvârșirea infracțiunilor de corupție, pentru care Primăria Municipiului Caracal s-a constituit parte civilă, a fost înregistrat, de asemenea, pe rolul Tribunalului Olt, în data de 27 iulie 2017. Interesant este că de pe lista inculpaților lipsește inginerul cadastrist Lucian Gabriel Popescu, urmărit penal, cu doar câteva luni înainte, pentru complicitate la abuz în serviciu și fals în înscrisuri. Următorul termen în acest dosar va avea loc pe data de 10 septembrie 2019.
Doi vecini, de față când Dincă a ajuns acasă, cu Alexandra răpită
Dacă acest controversat inginer cadastrist, pe numele său Lucian Gabriel Popescu, le-a furnizat anchetatorilor din cazul răpirilor de la Caracal date importante cu privire la identitatea lui Gheorghe Dincă, există și alte personaje ale acestei povești sinistre care puteau alerta autoritățile chiar din ziua precedentă celei în care Gheorghe Dincă susține că a ucis-o pe Alexandra, după care i-a incinerat cadavrul, chiar în curtea casei. La dosarul instrumentat de DIICOT există două declarații de martori oferite de fiica lui Gheorghe Dincă și de unul dintre frații acesteia, în care ambii susțin că în dimineața zilei de 24 iulie 2019, în jurul orei 10.00, în timp ce se deplasau cu mașina, în prezența cumnatei fiicei lui Dincă, au trecut prin dreptul “casei groazei”, din strada Craiovei, nr. 169, observând că din curtea suspectului ieșeau doi bărbați, pe care i-au identificat ca fiind doi dintre vecinii lui Gheorghe Dincă. Un anume “Vică” și un anume “Fane”.
Ora la care copiii lui Dincă susțin că au văzut acest lucru este exact ora la care Gheorghe Dincă ajunsese acasă, cu Alexandra inconștientă pe bancheta mașinii sale gri. Personajul “Vică” este chiar vecinul care locuiește la casa imediat alăturată proprietății lui Dincă și susține că, într-adevăr, s-a aflat în dreptul porții de acces pe proprietatea lui Dincă, cu care a vorbit peste gard, pentru că Dincă i-a spus că are multă treabă în ziua aceea, drept pentru care nu îl poate ajuta să meargă cu el să cumpere grâu, așa cum stabiliseră cu câteva zile înainte. Dincă era foarte grăbit, el parcase mașina pe partea cealaltă a drumului, a deschis iute porțile, a băgat mașina în curte rapid, după care a tras porțile și a vorbit cu vecinul său peste gard,
Două polițiste se aflau la două case distanță de curtea monstrului
Popescu, Vică și cu Fane nu sunt singurele persoane care l-au văzut pe Dincă, în dimineața zilei de 24 iulie, intrând în curte, în timp ce pe bancheta mașinii sale cu geamuri fumurii se afla Alexandra Măceșau, legată cu cureaua de la pantaloni a răpitorului Dincă și având peste ochi și peste gură aplicată o bandă adezivă. În acel moment, la doar câteva case de locuința lui Dincă avea loc o înmormântare, iar zona era împânzită de oameni. La fața locului se aflau, de asemenea, două polițiste care supravegheau perimetrul. Dincă recunoaște acest lucru, în declarația dată în fața anchetatorilor, apreciind că s-a speriat când a văzut polițistele și că s-a grăbit să intre în curte înainte să fie luat la întrebări de acestea.
Răpirea Alexandrei și a Luizei devoalează adevărate rețele infracționale care activează în zona Caracalului. După rețelele de proxenetism, povestea ajunge și la o grupare infracțională din primăria orașului
Anchetatorii aveau toate datele pentru a-l identifica pe Dincă, la scurt timp după ce Alexandra a sunat la 112. Inginerul îl cunoștea, Alexandra a descris curtea și mașina. Vecinii și două polițiste erau lângă “casa groazei” la momentul sechestrării