Fotografiile realizate din satelit în ultimele zile au determinat serviciile de informații americane să afirme că, fie în Ajunul Crăciunului, fie chiar în ziua marii sărbători creștine, Coreea de Nord va efectua, foarte probabil, un test cu o rachetă balistică intercontinentală, capabilă să atingă teritoriul Statelor Unite. Testul ar urma să marcheze expirarea ultimatumului dat președintelui Donald Trump de către liderul nord-coreean, Kim Jong-un, în privința ridicării sancțiunilor americane.
După ce a devenit clar că optimismul debordant afișat inițial de administrația de la Washington după întrevederile dintre Trump și Kim s-a dovedit un simplu foc de paie care nu a deblocat negocierile nucleare bilaterale, liderul de la Phenian anunța, la începutul lui 2019, că nu va renunța la nicio armă, atât timp cât SUA mențin sancțiunile impuse Coreei de Nord. Mai mult, el i-a dat lui Trump un ultimatum de un an pentru ridicarea totală a acestora. Recent, Phenianul a dorit probabil să semnaleze expirarea perioadei de grație acordate Casei Albe, promițând „un cadou de Crăciun”, dacă SUA nu realizează progrese în procesul de ridicare a sancțiunilor. „Cred că acest cadou va consta într-un test cu rachetă balistică cu rază lungă de acțiune”, a declarat generalul Charles Q. Brown, comandantul Forțelor Aeriene SUA din Pacific, citat de „NBC News”. „Va veni în Ajunul de Crăciun? Va fi chiar de Crăciun? Va avea loc după Anul Nou?”, se întreba, ieri, generalul american, părând resemnat de faptul că nu există nicio opțiune pentru oprirea testului nord-coreean. Un astfel de incident ar constitui, fără îndoială, o mare lovitură pentru inițiativa diplomatică originală a președintelui Trump, care a insistat să se vadă „față în față” cu Kim, în încercarea de a soluționa criza nucleară prin negocieri personale. De altfel, în ultimii doi ani, șeful Casei Albe a menționat deseori încetarea testelor nord-coreene cu rachete drept o dovadă că diplomația directă, propusă de el, îl va convinge în cele din urmă pe Kim să renunțe la arsenalul său nuclear. Acum, argumentația lui Trump trebuie modificată din mers. Potrivit unor oficialități americane, dacă Kim reia testele, acesta ar fi un semn că liderul de la Phenian se simte într-o situație fără ieșire și a ajuns la concluzia că Washingtonul nu va ridica prea curând sancțiunile „împovărătoare”. Acest raționament nu precizează însă ce pot face americanii pentru a opri aceste teste, iar opțiunile lui Trump în acest sens par inexistente sau, altfel spus, la fel de sterile ca până acum, în condițiile în care repetatele intensificări ale sancțiunilor nu au dus la niciun rezultat în ultimele două decenii. Mai mult, în toată această perioadă, Kim nu a făcut altceva decât să-ți extindă constant arsenalul.
Presiune pe Casa Albă
De cealaltă parte, este foarte posibil ca liderul Kim să simtă că este un moment în care Trump are nevoie mai mult ca niciodată să ajungă la o înțelegere și, astfel, pune o presiune suplimentară pe Casa Albă. Kim pare să calculeze că procedura de destituire a slăbit poziția lui Trump pe plan intern, iar președintele american are nevoie cu disperare de o victorie politică. La rândul său, însă, Kim se confruntă cu o presiune generată de două evenimente importante: sesiunea plenară a Partidului Muncitorilor din Coreea și discursul de Anul Nou. În niciunul dintre aceste momente, Kim nu va putea anunța o victorie în negocierile cu americanii. Cu câteva luni înaintea alegerilor prezidențiale,Trump pare să aibă însă mult mai multe de pierdut decât liderul pe viață al regimului de la Phenian.
„Cred că Kim va continua să-l provoace pe președintele Trump, să-l constrângă să se întoarcă la negocieri”.
Jean H. Lee, expert în Peninsula Coreeană