Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Cafeaua, jandarmul grăsimii nocive

Cafeaua, jandarmul grăsimii nocive

de Florian Saiu    |   

Știința arată că beneficiile cafelei merg dincolo de capacitatea sa de a te menține treaz și concentrat. Cafeaua este benefică pentru metabolism și te ajută inclusiv să combați grăsimea nocivă. Dar să facem loc explicațiilor specialiștilor.

Este uluitor faptul că, pentru o băutură consumată pe o scară atât de largă, originea exactă a cafelei este necunoscută. Ea provine din Etiopia, unde arbuștii de cafea sunt indigeni, dar cum anume a fost popularizată și când a început să se răspândească în alte țări este neclar. Știm totuși că ea a fost comercializată din Africa în Arabia și apoi în țările mediteraneene. Arbustul de cafea a fost adus și în India și de acolo transportat și cultivat în alte țări din sud-estul Asiei precum Vietnam, Cambodgia, Burma (acum Myanmar) și Thailanda. Indiferent de locul unde este cultivată, cea mai mare parte a cafelei comerciale provine din două varietăți ale plantei: Arabica și Robusta.

Citește și Ar trebui să bei cafea pe stomacul gol? Explicațiile specialiștilor

Acidul clorogenic e cheia

Să-i deslușim tainele! „De-a lungul istoriei, cafeaua a fost apreciată, dar și respinsă din cauza efectelor sale stimulatoare asupra creierului. În copilărie, mi se spunea că era o băutură pentru adulți tocmai din acest motiv. Dar cafeina este doar un compus al acestei infuzii. Boabele de cafea conțin acid clorogenic, care are puternice efecte antiobezitate. Acest compus bioactiv determină celulele adipoase să creeze mai multă grăsime brună utilă și accelerează metabolismul prin declanșarea termogenezei. Un studiu clinic referitor la cafea și grăsimea corporală, realizat pe 504 femei și bărbați care locuiau în Indonezia, a arătat că un consum de cafea a fost asociat cu mai puțină grăsime, chiar și când cafeina era eliminată din ecuație, ceea ce sugerează eficiența acidului clorogenic”, nota Dr. William W. Li în lucrarea „Mănâncă și învinge dieta” (Editura Lifestyle, 20234).

Efectul cafelei asupra metabolismului

În completare: „Cafeina care se găsește în cafeaua pe care o consumă majoritatea oamenilor totuși accelerează și ea metabolismul. În plus, efectul cafelei asupra termogenezei grăsimii brune este mai pronunțat la oamenii care au o constituție suplă decât la cei obezi. Cercetătorii de la Facultatea de Sănătate Publică de la Harvard, alături de colaboratorii lor din Singapore și Elveția, au studiat efectul cafelei asupra metabolismului. Ei au selectat 26 de femei și bărbați cu vârste cuprinse între 35 și 69 de ani supraponderali și cu rezistență la insulină. Subiecții erau de origine chineză, malaysiană și est-indiană. Dintre cele două grupuri, unul a primit instrucțiuni să bea patru căni de cafea (din boabe Robusta) zilnic, timp de șase luni. Celălalt grup a primit o băutură placebo care a fost creată pentru a arăta, a mirosi și a avea gustul precum cafeaua, dar fără cafeină. Toți subiecții au avut interdicția de a bea alte cantități de cafea pe durata studiului”.

Citește și Leptina, hormonul care-ți dictează când și cât să mănânci

Cafeina (te) deshidratează?

Efectele? „Subiecții au consumat o cană de cafea la micul-dejun, în cursul dimineții, la prânz și după prânz. Nu au avut voie cafea după ora 20.00, pentru a preveni interferența cu somnul. Nu s-a realizat nicio altă schimbare în comportamentul alimentar. La sfârșitul studiului, grăsimea corporală a consumatorilor de cafea, care a fost măsurată printr-un analizator al compoziției corporale, s-a redus cu 2,1 kg. În schimb, în grupul care consumase băutura placebo, participanții câștigaseră 2 kg de grăsime corporală. Probabil ai auzit cum cafeina din cafea (și ceai) te poate deshidrata, fiind un diuretic”. Așa… „Ca student la medicină, am auzit același lucru de la profesorii mei și m-am întrebat dacă nu cumva ea determină pierderea în greutate, făcându-te să urinezi mai mult și să pierzi mai multe fluide. Un studiu clinic bine întocmit a fost efectuat de Universitatea din Birmingham, Anglia, analizând cafeaua și deshidratarea. Studiul a demonstrat că un consum moderat de cafea nu determină o pierdere mai mare de lichide corporale decât consumul de apă. Așa că îți poți savura cafeaua fără să te îngrijorezi că te deshidratează”.

„Doza de consum a cafelei? Patru căni pe zi!”, Dr. William W. Li

„Boabele de cafea conțin acid clorogenic, care are puternice efecte antiobezitate”, Dr. William W. Li

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri