Aceasta s-a născut în satul Epivata din Tracia, în apropiere de Constantinopol și a trăit în prima jumătate a secolului al XI-lea. Cunoscută în tradiția populară drept "Sfânta Vineri", ea a a fost crescută în post, rugăciune și milostenie.
Tradiții de Sfânta Parascheva
În această zi, credincioșii ortodocși țin post. Tradiția spune că nu trebuie să mănânci nimic până la ora 12:00 pentru că este perioada când se țin sluj ele în biiserici. Se spune că persoanele care care mănâncă dimineața, mai ales produse care nu sunt de post, vor avea probleme cu stomacul.
Sfintei Parascheva. Se crede că persoane care care mănâncă dimineața, mai ales produse care nu sunt de post, vor avea probleme cu stomacul.
În această zi se împarte mâncare, must și vin roșu celor sărmani.
Credincioșii nu trebuie să muncească, altfel vor avea necazuri, potrivit spynews.ro.
Rugăciune făcătoare de minuni de Sfânta Parascheva
„Doamne, Dumnezeul nostru, Tu, Cel ce ai zis și s-a făcut toată făptura, nu întoarce fața Ta de la noi păcătoșii, ca să nu vină asupră-ne mânia cea groaznică și înfricoșătoare a durerilor, care este rodul păcatelor noastre, ce în toată ziua, nenumărate, cu nesocotință le săvârșim.
Noi suntem păcătoși, netrebnici și plini de răutate; iar Tu ești izvorul vieții și al milostivirii. Nu ne lăsa, Doamne! Nu trece rugăciunea noastră, a păcătoșilor, nici nu răsplăti nouă după nelegiuirile noastre, ci pentru că nu suntem vrednici a câștiga milostivirea prin sârguința cea de toate zilele, dăruiește-ne-o Tu ca un îndurat mult-Milostiv.
Doamne, pentru rugăciunile Cuvioasei Maicii noastre Parascheva, dăruiește-ne nouă sănătate și viață ferită de toată răutatea și ne întărește cu Duhul Tău cel stăpânitor, ca din adâncul inimilor, cu bucurie să slăvim preasfânt numele Tău în veci. Amin!"