Jurnalul.ro Ştiri Observator Consumul de canabis în timpul sarcinii, asociat cu modificări genetice ale creierului copilului

Consumul de canabis în timpul sarcinii, asociat cu modificări genetice ale creierului copilului

de Redacția Jurnalul    |   

Un nou studiu internațional a identificat schimbări genetice la nou-născuții expuși la cannabis prenatal, sugerând potențiale efecte negative asupra dezvoltării neurologice, scrie Science Alert.

Un nou studiu internațional sugerează că expunerea la canabis în timpul sarcinii poate provoca schimbări genetice persistente în nou-născuți, afectând dezvoltarea neurologică ulterioară.

Cercetătorii au identificat modificări epigenetice care au influențat mai multe gene implicate în creșterea căilor nervoase și în bolile neurodezvoltative, susținând ipoteza că utilizarea canabisului de către mamă poate avea efecte negative asupra copilului.

Echipa de cercetare a analizat două baze de date care au urmărit indivizi de la naștere până la vârsta adultă, colectând date despre obiceiurile de consum de droguri ale mamelor și mostre de sânge pentru analiza ADN-ului.

Au descoperit că procesul de metilare a ADN-ului, care reglează activitatea genelor, era semnificativ diferit între copiii expuși prenatal la canabis și cei neexpuși, afectând în special șapte gene legate de dezvoltarea creierului, anxietate și autism.

Deși studiul nu stabilește o relație cauzală directă, rezultatele sunt suficient de îngrijorătoare pentru a solicita cercetări suplimentare.

(sursa: Mediafax)

 

Subiecte în articol: canabis sarcină creier
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri