Jurnalul.ro Ştiri Social Capitala, paralizată de traficul rutier: „Lipsa unor centuri ocolitoare este bomboana de pe coliva acestui oraş”

Capitala, paralizată de traficul rutier: „Lipsa unor centuri ocolitoare este bomboana de pe coliva acestui oraş”

de Redacția Jurnalul    |   

Capitala este tot mai afectată de traficul auto, astfel că un traseu de 20 de minute durează și 2 ore. O altă problemă gravă este lipsa locurilor de parcare.

La orele de vârf, traficul din București este aproape în întregime blocat din cauza numărului prea mare de maşini şi a lucrărilor din oraş. Şoferii sunt nemulțumiți că pierd zilnic ore în şir în trafic şi întâmpină dificultăţi când încearcă să găsească un loc unde să-şi lase maşinile. Cei care parchează neregulamentar riscă amenzi de până la 495 de lei.

Și asta în timp ce autoritățile nu identific[ locuri de parcare dar le desființează și pe cele care există deja. Astfel, în loc să îngusteze trotuarele, acolo unde acestea sunt foarte late, și să creeze locuri  de parcare (așa cum s-a întâmplat în unele sectoare din Capitală, dar nu și în Sectorul 1, de exemplu), pun țăruși pe margine pentru a împiedica parcarea. 

„Vin în Bucureşti o dată, de două ori pe lună, iar atunci când vin, cred că pierd undeva la 2 – 3 ore pe zi. Deși se zice ca și Clujul e destul de aglomerat, efectiv în București stau blocat în trafic, pe când în Cluj am locuri pe unde pot să o iau, variante alternative”, spune un șofer.

„E teroare. 100 de metri în jumătate de oră. Am dat telefon la Poliţie, să pună un polițist aici, în intersecţie. Nu se poate aşa ceva. E dezastru”, a spus alt participant la trafic.

În Capitală sunt înmatriculate aproximativ 1.600.000 de mașini, cu circa 100.000 mai multe faţă de sfârșitul anului 2023. 

„Oraşul nu a fost proiectat pentru un asemenea număr de maşini. Nu ai o infrastructură pentru transportul în comun dezvoltată corespunzător. Locurile de parcare sunt de regulă ocupate de maşini de firmă, în special locurile de parcare rezidenţiale. Evident, lipsa unor centuri ocolitoare nu face decât să fie bomboana de pe coliva acestui oraş”, a spus Alexandru Vâlvoi, membru fondator România fără gropi.

Primăria Capitalei propune mai multe măsuri, precum traficul inteligent sau drumurile radiale, şi anunţă că va fi trasată o nouă bandă unică pentru autobuze în centrul Capitalei, pe bulevardul Gheorghe Magheru, pe ambele sensuri de mers.

„Traficul inteligent este principala măsură care ar trebui luată, dar corelată cu celelalte măsuri de fluidizare a traficului. Vorbim de deblocarea intersecţiilor. Încercăm să identificăm şi să deblocăm aceste intersecţii”, a spus Marian Bârgău, director administrația străzilor.

În medie, șoferii din București pierd anual circa 115 ore în trafic, potrivit Antena3 CNN.

Subiecte în articol: capitala aglomeratie centura ocolitoare
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri