Selecția cinematografică include filmul Spre Nord, în care regizorul Mihai Mincan alătură diferite culturi: este povestea unei intrigi complicate țesute la bordul unui transatlantic, cu scopul ascunderii unui pasager clandestin român. Tipografic majuscul de Radu Jude scoate la lumină figura unui tânăr opozant puțin cunoscut, care a scris cu creta sloganuri de rezistență împotriva regimului comunist. Cea mai recentă animație de Anca Damian, Insula, a fost inspirată din povestea lui Robinson Crusoe, care, de data aceasta, se confruntă cu evenimentele prezentului prin poezie vizuală și simbolism. Caravana este completată de un calup de scurtmetraje printre care filmul Larei Ionescu Exercițiu de concediu, o poveste de vacanță despre refacerea relațiilor de familie și animația neobișnuită Suruaika r. Vlad Ilicevici, Radu C. Pop cu pisici protagoniste.
La Białystok, împreună cu Centrul pentru Cultură Białystok (BOK) și Kino Forum, ICR Varșovia prezintă publicului poveștile unor eroi tăcuți și oferă o perspectivă - uneori poetică, alteori sarcastică - asupra societății românești înainte și după căderea comunismului. Kino Forum va găzdui proiecțiile filmelor: Insula (regia: Anca Damian), Tipografic majuscul (regia: Radu Jude), Între revoluții (regia: Vlad Petri), Spre Nord (regia: Mihai Mincan). Filmelor de lungmetraj li se alătură o selecție de cinci scurtmetraje românești: Pisica moartă, regia: Ana Maria Comănescu, Toate neamurile, regia: Alexandra Diaconu, Suruaika, regia: Vlad Ilicevici, Radu C. Pop, Exercițiu de concediu, regia: Lara Ionescu, Două vorbe, trei minciuni, regia: Ioachim Stroe.
La Łódź, filmele românești vor fi prezentate în cadrul Festivalului Kamera Akcja, festivalul criticilor de film. Programul cuprinde o selecție a unor producții românești noi și vechi, apreciate și premiate la festivaluri internaționale. Printre acestea, se numără: Între revoluții (regia: Vlad Petri), Nu aștepta prea mult de la sfârșitul lumii (regia: Radu Jude), Tipografic Majuscul (regia: Radu Jude) și Spre Nord (regia: Mihai Mincan). Lor li se adaugă unul dintre cele mai importante filme ale noului val românesc: 4 luni, 3 săptămâni și 2 zile (regia: Cristian Mungiu, 2007), câștigător al Palme d’Or. Calupul de scurtmetraje va fi prezentat online, spectatorilor din Polonia, pe platforma Think Film.
ICR Varșovia continuă acest program de tradiție, reluat după pandemie, pentru a crea o audiență fidelă pentru filmele românești, în afara circuitului festivalier. Cinematografia ocupă un loc important în programul Sezonului Cultural România Polonia 2024-2025. ICR Varșovia a organizat secțiuni focus românești la a 64-a ediție a Festivalului de Film de la Cracovia și la Festivalul Nowe Horyzonty. În luna octombrie, cu sprijinul ICR Varșovia, cineaști români participă la încă două festivaluri internaționale: Festivalul Internațional de Film de la Varșovia si Etiuda&Anima de la Cracovia. În luna noiembrie, Festivalul Internațional de film documentar Watch Docs va include o importantă secțiune românească de arhivă. ICR Varșovia va sprijini participarea peliculelor românești la Festivalul Internațional de Film de Scurtmetraj Żubroffka, dacă vor fi selectate.