Jurnalul.ro Ştiri Observator Care este cea mai mare amenințare care ar putea influența evoluția României în următorul an? De ce spuneți asta?

Care este cea mai mare amenințare care ar putea influența evoluția României în următorul an? De ce spuneți asta?

Menţinerea actualului sistem de Justiţie care imprimă în memoria colectivă faptul că sunt persoane care nu pot fi atinse, care pot sfida legea şi instituţiile statului indiferent de ceea ce fac. Un alt pericol este o nouă criză financiară şi economică. Daniel Armeanu

 

În anul 2018, cel mai mare risc cu care se poate confrunta România constă într-un derapaj bugetar care ar putea afecta şi creşterea economică în sensul unei aterizări forţate a economiei. Mircea Coșea

 

Apreciez că ar putea exista două amenințări: instabilitatea și criza pieței forței de muncă. Instabilitatea poate fi generată de o posibilă deci­zie a PSD de a renunța la guvernare datorită conștientizării imposibilității îndeplinirii promisiunilor.

Elena Cristian

Instabilitatea politică ce poate declanşa instabili­tate economică și socială. Intuiesc turbulenţe politice în 2018 pentru a se institui un Guvern de Uniune Naţională.

Stejărel Olaru

 

Pentru o perioadă atât de scurtă (un an) nu cred că există amenințări care pot influența negativ România cu excepția celor din domeniul economic, în special sectorul financiar-bancar.

Socol Cristian

 

Strada reglează în momente de cumpănă un regim politic demo­cratic, dar dacă măsurile bune nu se pot lua decât sub presi­unea străzii, atunci pericolul este grav. Există pericolul de a eluda democrația.

Ioan Aurel Pop

Instabilitatea politică, în contextul vecinătăţilor problematice.

Radu Delicote

Un nou guvern tehnocrat, marionetă a corporațiilor străine susţinute de UE şi SUA.

Gheorghe Piperea

Nu văd amenințări serioase. Aștept de la PSD-ALDE mai mult curaj în elabo­rarea și adoptarea unor legi, iar de la Opoziție, contestări mature ale guvernării.

Radu Călin Cristea

Cred că cea mai periculoasă potențială amenințare la adresa bunei dezvoltări a României vine din plan extern.

Teodor Manta

O nouă criză economică globală. Ca amenințări interne, avem slăbirea puterii economice a oamenilor pe fundal de inf laţie, în cazul în care măsurile economice și fiscale din prezent, sau lipsa lor, vor genera un efect de domino.

Radu Magdin

Minoratul. Riscul de a rămâne un stat minor. Atât timp cât România gândește minor, va rămâne o țară minoră.

Dan Dungaciu

Creşterea impredictibilităţii politice în paralel cu menţinerea unui grad ridicat de impredictibilitate fiscală este poate cea mai importantă ameninţare. 2018 este un an pre-electoral şi e de aşteptat ca, în pofida sărbătoririi a 100 de ani de la Marea Unire, tensiunile politice să crească.

Mihnea Predețeanu

Parlamentul. Prin adoptarea legilor necesare dezmembrării statului paralel.

Bogdan Chirieac

Neasumarea + acapararea statului + social media + manipularea socială.

Victor Alistar

O criză economică ce ar putea fi gene-rată de măsuri populiste, neinspirate. Instabilitate socială.

Ioana Petrescu

Sugrumarea democraţiei de către «statul de drept» ; metaforic vorbind, punerea politicii democratice, a instituţiilor şi personalului politic, sub control judiciar.

Daniel Barbu

Lipsa unei strate­gii temeinice de atragere a fondu­rilor UE pentru infrastructură și nu numai.

Alessandra Stoicescu

Populismul. Creşterile de pensii, de salarii, pensionări anticipate cu pensii exorbi­tante, scăderi de impozite sunt expresia acestui trend extrem de periculos pen-tru viitorul ţării.

Gabriel Biriș

Frânarea economiei prin pârghii monetare şi de credit. Este acelaşi mod în care a fost arun­cată România în recesi­une în 2009 după o super creştere în 2008.

Lucian Isar

Acţiunile şi discursurile anti-oc­cidentale. Stimulează manipu­larea opiniei publice, populismul, extremismul şi încurajează un sentiment popu­lar extrem de periculos împo­triva aliaţilor euroatlantici. Radu Tudor

 

Subiecte în articol: 100. Românii în anul Centenarului
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri