"Pe secţia de Nefrologie sunt şase copii, trei sunt pe dializă peritoneală şi urmează cursul tratamentului, ceilalţi trei sunt fără dializă peritoneală. Doi dintre ei sunt pregătiţi pentru a merge acasă, celălalt (va merge acasă-n.r.) curând, nu pot să precizez un moment, probabil că la sfârşitul săptămânii viitoare sau săptămâna cealaltă, în funcţie de cum vor merge lucrurile. Cel de-al şaptelea copil e în terapie intensivă", a spus medicul, care s-a aflat, duminică, alături de ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş Cadariu, venit din nou la Spitalul Marie Curie.
Întrebată dacă pot apărea complicaţii în cazul copilului aflat la Terapie Intensivă, medicul a spus că acest lucru "este de văzut de la o zi la alta" şi că, în momentul de faţă, "prognosticul este rezervat".
Ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş Cadariu, a anunţat că bebeluşul din Mioveni, care era în stare mai puţin bună sâmbătă, este acum stabilizat.
"Micuţul de la Mioveni, care ieri era într-o stare mai puţin favorabilă, este stabilizat, este stabil astăzi. Asta nu înseamnă că nu suntem foarte atenţi în continuare şi luăm toate măsurile atunci când se impun. Ceilalţi copilaşi de pe secţie evoluează bine, unii dintre ei, probabil, se vor externa în săptămâna care urmează", a anunţat ministrul, care s-a aflat, duminică dimineaţă, într-o nouă vizită la Spitalul Marie Curie.
Pe de altă parte, Patriciu Achimaş Cadariu a afirmat că aşteaptă primele rezultate ale anchetei desfăşurate de cei de la ANSVSA şi că Ministerul Sănătăţii a transmis deja un set de măsuri către şcoli.
"Am transmis deja setul de măsuri pentru începutul anului, pentru reluarea cursurilor în grădiniţe, şcoli. Ele sunt lucruri fireşti, care ar trebui respectate la orice început de an, dar suntem cu atât mai atenţi acum că am avut această situaţie şi se referă la triajul copiilor, la igiena din grădiniţe şi şcoli, la a fi atent şi a respecta pur şi simplu regulile de fiecare dată în această situaţie", a spus Cadariu.
În ceea ce priveşte existenţa unei adrese din partea Inspectoratului Şcolar Bucureşti care arată că profesorii sunt cei care urmează să facă triajul epidemiologic al copiilor, ministrul citat a afirmat că responsabilitatea pentru sănătatea copiilor o au atât profesorii, cât şi părinţii.
"Toţi suntem responsabil pentru sănătatea copiilor noştri: părinţi, profesori, toţi cei care sunt reponsabili pentru asta. Atunci când profesorul vede că un copil tuşeşte sau vorbeşte cu părintele - cel mai bine îşi cunoaşte copilul un părinte - ştie dacă are diaree sau tuşeşte că e răcit - atunci sigur că se fac recomandările necesare, cadrele didactice au această responsabilitate", a explicat ministrul Sănătăţii.