Opera Națională București prezintă în săptămâna 1 - 7 martie 2021 trei titluri celebre din repertoriul universal și vă invită în Sala Mare de Spectacole să ne bucurăm împreună de emoția interpretărilor vocal simfonice de excepție.
Joi, 4 martie, începând cu ora 18:30, prima scenă lirică a țării vă propune spectacolul „Carmen” - operă în concert (fragmente) de Georges Bizet. Orchestra Operei Naționale București va fi condusă de la pupitrul dirijoral de maestrul Vlad Conta. Opera „Carmen” reprezintă un caz rar în lumea teatrului muzical. Dacă în ceea ce privește alte lucrări părerile pot fi împărțite, în legătură cu „Carmen”, muzicologii și publicul, elita și spectatorii din balcon, specialiștii și necunoscătorii sunt toți de acord: este o capodoperă. Mai important, această creație depășește barierele naționale. Muzicologii au catalogat-o uneori drept cea mai bună operă compusă vreodată în Franța, iar filosoful Friedrich Nietzsche a numit-o „una dintre cele mai originale capodopere din literatura de operă”.
Vineri, 5 martie, începând cu ora 18:30, Opera Națională București vă propune concertul „Astor Piazzolla 100”, o incursiune în lumea magică, plină de mister și senzualitate a creației lui Astor Piazzolla, cel care a revoluționat tangoul tradițional argentinian, creând „Tango nuevo” și de la a cărei naștere aniversăm în luna martie 100 de ani. Ne vor purta în această călătorie soliștii Simonida Luțescu, Sorana Negrea și Andrei Lazăr, acompaniați de Mihaela Vîlcea la pian și Pavel Zurka la contrabas, precum și Trio Elite, format din violonistul Cristian Balaș, violoncelista Ioana Stanciuc și pianista Mădălina Florescu. Conceptul regizoral al spectacolului poartă semnătura lui Alexandru Nagy, iar din program nu vor lipsi celebrele „Las cuatro estaciones portenas”, „Adios Nonino”, „Oblivion”sau „Libertango”.
Sâmbătă, 6 martie, începând cu ora 18:30, pe scena Operei Naționale București va avea loc spectacolul „La Bohème”, de Giacomo Puccini. Orchestra Operei Naționale București va fi condusă de la pupitrul dirijoral de către maestrul Tiberiu Soare. Spectacolul este construit ca o frescă de epocă. Convins de faptul că, pentru această operă, Puccini s-a inspirat din propriile experiențe ale anilor săi de studenție, regizorul Ionel Pantea și echipa sa de creație au mutat acțiunea peste câteva decenii, către finalul secolului, în Parisul anilor 1880-1890. Astfel, scenografii Ștefan Caragiu și Liliana Cenean au recreat cu fidelitate atmosfera Cartierului Latin din această perioadă, cu celebra cafenea „Momus” și vânzătorii ambulanți de pe străzile orașului, imaginea unei mansarde întunecate, adăpost pentru artiștii vremii, zorii unei zile aproape de bariera Parisului. Practic, spectacolul este o producție tradițională de operă, cu accent pe adevărul istoric și pe interpretarea personajelor, așa cum le-au dorit autorii. Personajele din „La Bohème” retrăiesc astfel pe prima scenă lirică a țării realitatea crudă dată de statutul tinerilor artiști în epoca lui Puccini, dar din care ei reușesc să evadeze uneori prin creație, iubire și vis.
În această primă etapă de reluare a spectacolelor, pentru a respecta cu strictețe recomandările autorităților privind distanțarea socială, din cele aproape 1.000 de locuri ale Sălii Mari, vor fi disponibile la vânzare doar 30%.