Jurnalul.ro Cultură Carte 9 cărți-briză

9 cărți-briză

de Florian Saiu    |   

Uitați de temperaturile înalte cu povești noi și spectaculoase! Pentru a vă ușura sarcina, am ales deja cele mai proaspete apariții editoriale. Nu vă rămâne decât să vă înfruptați pentru a vă răcori.

1. Vertijuri, goluri de memorie

Autor: Radu Aldulescu

Editura: Polirom, 2024

Virgil Lepară, orfan și fără prea multe perspective în timpul regimului comunist, își găsește locul și, într-un fel, o familie în structurile Securității. Avansează rapid pe treptele ierarhice și ajunge colonel într-un departament de elită care se ocupă cu suprimarea fizică a persoanelor indezirabile pentru Ceaușescu. Doar că, imediat după revoluție, printr-un concurs de împrejurări, devine singurul deconspirat și este judecat și condamnat la închisoare pentru crimele lui. Iese din închisoare după douăzeci de ani, timp în care și-a pierdut nevasta și toată averea, dar află cu surprindere că un binefăcător din cadrul serviciilor a avut grijă să îi asigure tot ce are nevoie într-un azil de lux din Capitală. Astfel, proaspăt pensionar special, nu are altceva de făcut decât să își trăiască libertatea nou-dobândită și confortabilă. Totuși, beneficiile vin cu un cost, astfel că, într-o Românie modernă și europeană, depinde în continuare de toanele și mașinațiunile agenților din servicii. Totodată, relațiile nou-închegate, cu oameni aparent simpli, îl pun în situația de a-și rememora vechea viață, iar cea mai odioasă crimă a lui pare să îl ajungă din urmă și să îi pună în pericol existența. Un roman în care Radu Aldulescu scoate la lumină părțile cele mai sumbre ale trecutului nostru comunist, dar și legăturile încă prezente și incredibilele compromisuri sociopolitice cunoscute sau ascunse.

Un duș rece.

2. Lumea, instrucțiuni de utilizare

Autor: Jacques Attali

Editura: Polirom, 2024

Traducere: Magda Jeanrenaud

Pentru a ajunge la niște „instrucțiuni de utilizare a lumii”, trebuie să înțelegem mai întâi cum funcționează lumea. Iar în acest scop, trebuie să ne îndreptăm atenția asupra istoriei, să surprindem marile evoluții economice, tehnico-științifice, geopolitice, civilizaționale produse de-a lungul epocilor și să identificăm mecanismele care stau la baza lor. Doar înțelegând „mersul lumii” vom putea să facem previziuni pertinente și recomandări.

Ca prim termen al predicțiilor sale, Attali alege anul 2050. Acesta va aduce schimbări spectaculoase, așa cum o demonstrează dezvoltarea în ultimele trei decenii a telefoniei mobile și a internetului, schimbările climatice și amenințarea pandemiilor, noile migrații de populație și conflicte internaționale. Pericolele ce ne stau în față le întrec cu mult pe cele din trecut. Există totuși o cale îngustă care duce la un viitor armonios pentru toți și durabil pentru întreaga planetă: „Intenționez să dezvălui modul de utilizare a lumii și, în special, să le explic celor mai tineri că, atunci când vor ajunge la vârsta mea, ar fi posibil ca planeta să nu fi devenit un iad, că umanitatea ar putea evita tripla sinucidere care o amenință și că s-ar putea să dispunem de toate mijloacele necesare pentru ca întreaga omenire să trăiască bine, în armonie cu tot ce este viu. Cu condiția să nu mai stăm pe gânduri. Timpul ne este măsurat”.

3. Podul crimelor din Veneția

Autor: Matteo Strukul

Editura: Humanitas Fiction, 2024

Traducere: Simona Teodoroiu 

Saga dedicată de Matteo Strukul pictorului Giovanni Antonio Canal, cunoscut sub numele de Canaletto, continuă cu romanul Podul crimelor din Veneția. Devotat întru totul artei sale și frumoasei Charlotte von der Schulenburg, Canaletto luptă să apere iubirea care îi însuflețește viața și creația.

Veneția, vara anului 1729. În zorii unei zile toride, cadavrul unui bărbat este găsit pe Ponte delle Guglie, iar acesta se dovedește că aparține unui înalt funcționar al Serenissimei Republici. Are două găuri însângerate pe gât, iar în piept cineva i-a înfipt un bilet pe care e scris numele lui Canaletto. Nu peste multă vreme, încă o victimă este descoperită în același loc. Pictorul se vede nevoit să ia parte la anchetă din dorința de a-i proteja pe cei la care ține. Cine e ființa damnată care a părăsit tenebrele ca să îngrozească orașul? Înainte ca teroarea să se răspândească în lagună, iar credibilitatea dogelui să fie pusă la îndoială, Canaletto trebuie să găsească un răspuns. Pe măsură ce se apropie de adevăr, o legendă străveche și înfricoșătoare din ținuturile răsăritene ale Europei aruncă o umbră sinistră asupra investigației sale.

4. Convorbiri teatrale II

Autor: George Banu

Editura: Nemira, 2024

George Banu conjugă teatrul la timpul prezent întorcând o privire spre trecut și însoțește cititorii într-o călătorie memorabilă, avându-i drept călăuze pe unii dintre cei mai mari creatori ai lumii artistice și culturale: Eugenio Barba, Pippo Delbono, Emmanuel Demarcy-Mota, Luk Perceval, Krzysztof Warlikowski, Marcel Iureș sau Ioan-Aurel Pop.

5. Silozul. Începuturile

Autor: Hugh Hovey

Editura: Nemira, 2024

Traducere: Ana-Veronica Mircea

Lumea se schimbă. Oamenii de știință au proiectat primii naniți, roboți medicinali microscopici care pot diagnostica și vindeca. Și care se pot reproduce. Concomitent, industria farmaceutică a produs o pastilă care poate șterge orice amintire legată de un eveniment traumatic din viața cuiva. Omenirea a descoperit, așadar, calea spre autodistrugere, precum și modalitatea prin care poate uita complet că a făcut-o.

Câțiva înțeleg însă ce urmează. Se pregătesc și încearcă să se apere. Pleacă pe un drum fără întoarcere. Un drum sub pământ. Istoria silozului se dezvăluie și viitorul începe.

Al doilea volum din seria Silozul.

6. Douăzeci de bătălii care au schimbat lumea

Autori: James Lacey și Williamson Murray

Editura: Polirom, 2024

Traducere: Andra Hâncu și Radu Andriescu

Unele războaie înseamnă doar câmpuri de luptă și victime din ambele tabere. Altele însă ajung să schimbe harta lumii. Volumul propune o analiză a ultimilor 2.500 de ani prin intermediul a douăzeci de confruntări armate care au influențat decisiv cursul istoriei. De la Maraton, unde grecii au respins în repetate rânduri forțele mult mai numeroase ale armatei persane, și până la invadarea Irakului de către forțele aliate, autorii ne arată cum se elaborează strategiile militare și cum se iau deciziile pe câmpul de luptă. Toate conflictele sunt prezentate în contextul lor, cu armatele și liderii participanți, cu momentele-cheie și deciziile ce au condus la deznodământul lor, într-un tur de orizont care oferă cheia pentru a înțelege douăzeci de momente cruciale din istoria omenirii.

7. Mici binecuvântări

Autor: Dennis Lehane

Editura: Crime Scene Press

Traducere: Roxana Brînceanu

Boston, vara caniculară a lui 1974. Mary Pat Fennessy încearcă din greu să-și întrețină singură ce i-a mai rămas din familie. Femeia a locuit toată viața în cartierul Southie, enclava americanilor de origine irlandeză care se agață cu încăpățânare de tradiții vechi și se delimitează cu mândrie de ceilalți. Într-o noapte Jules, fiica adolescentă a lui Mary Pat, rămâne afară până târziu și nu mai ajunge acasă. În aceeași seară, un tânăr de culoare e găsit mort, lovit de un metrou în circumstanțe misterioase. Cele două întâmplări nu par să aibă vreo legătură între ele. Însă în căutarea disperată după fiica ei, Mary Pat începe să descopere lucruri de care ar fi fost mai bine să nu se atingă, punând întrebări care-l deranjează pe Marty Butler, șeful mafiei irlandeze.

Având drept fundal lunile caniculare și tumultuoase când procesul de desegregare a școlilor din oraș a explodat în fapte de violență, romanul de față este un thriller superb care prezintă infracționalitatea și puterea într-un mod brutal. O lucrare hipnotizantă și emoționantă. De fapt, în „Mici binecuvântări”, Dennis povestește despre evenimentul care i-a marcat copilăria și viața.

8. Vila

Autoare: Rachel Hawkins

Editura: Trei, 2024

Traducere: Ioana Văcărescu

Emily și Chess, două scriitoare de succes, sunt prietene din copilărie și vor să-și reia relația la maturitate, plecând într-o vacanță în Italia.

Vila Aestas din Orvieto e acum o luxoasă casă de vacanță, dar în 1974 se numea Vila Rosato și a fost scena unei tragedii cumplite. Nimeni nu a dezlegat enigma, deși în urma incidentului au apărut unul dintre cele mai mari romane horror din istorie și un album muzical multipremiat care fac trimitere la ea.

Când află despre istoria complicată a vilei, Emily începe să creadă că n-a fost doar o poveste cu sex, droguri și rock & roll, iar indiciile s-ar putea găsi în cele două opere acum clasice. Pe măsură ce ies la lumină secrete din trecut, apar și trădări din prezent - iar vila mai face o victimă.

Inspirată de Fleetwood Mac, crimele lui Charles Manson și vara petrecută de Percy și Mary Shelley cu Lordul Byron la castelul de la Lacul Geneva - locul de naștere al lui Frankenstein -, Vila te întâmpină cu moștenirea ei fascinantă.

9. Lista

Autoare: Yomi Adegoke

Editura: Trei, 2024

Traducere: Anca Bărbulescu

Ola Olajide, o celebră jurnalistă, se va căsători peste o lună cu iubirea vieții sale. Tânără, frumoasă, femeie de succes, ea și logodnicul ei, Michael, sunt considerați „cuplul ideal“ pe rețelele de socializare și par să aibă tot ce-și doresc. Într-o dimineață însă, amândoi primesc același mesaj: „O, Doamne, ai văzut Lista?”.

O listă conținând numele unor persoane cărora li se aduc online acuzații anonime de hărțuire și agresiune fizică. În mod obișnuit, Ola ar fi fost prima care să susțină o asemenea listă - ar fi redistribuit-o, ar fi cerut ca bărbații respectivi să fie concediați, ar fi scris numeroase articole pe această temă. Doar că acum, în această postare virală, apare și numele lui Michael.

Viitorul lor este în joc, iar Ola îi dă lui Michael un ultimatum, cerându-i să-și dovedească nevinovăția până în ziua nunții. Care este adevărul? Va reuși relația lor să treacă acest test?

››› Vezi galeria foto ‹‹‹




 

Subiecte în articol: cărţi briza apariţii editoriale
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri