Jurnalul.ro Cultură Carte 9 cărți de lipit la inimă

9 cărți de lipit la inimă

de Florian Saiu    |   

​​​​​​​Vă las mai jos, întru delectarea minții, câteva titluri minunate, abia sosite din tipografie, cu o mențiune specială pentru volumele apărute în colecția Anansi, de la Pandora M. „Păsările” lui Aramburu e pur și simplu o bijuterie.

1. Păsări migratoare

Autor: Fernando Aramburu

Editura: Trei, 2024

Traducere: Marin Mălaicu-Hondrari

Toni, un profesor de filosofie din Madrid, mizantrop feroce, se hotărăște ca, într-un an, să-și pună capăt zilelor. Își petrece timpul rămas făcând totul pentru a-și întări decizia să nu mai ia parte la comedia tragică numită viață. Timp de trei sute șaizeci și cinci de zile, profesorul își consemnează cu o luciditate nemiloasă episoadele semnificative ale propriei vieți, dând la iveală totul, de la visurile lipsite de măsură până la micile mizerii ale unui om puțin cam depășit de mersul lumii. Pentru a se apăra de ai lui - un frate pe care îl invidiază, dar îl și disprețuiește, o fostă nevastă sublimă și infernală, un fiu aflat foarte departe de ceea ce se numește „copilul ideal” -, se înconjoară de prieteni originali: un vechi amic sarcastic, o dulcinee cam trecută, care de treizeci de ani îi tot face ochi dulci, sau păpușa cea gingașă pe nume Tina, cu latexul ei atât de ademenitor. În mijlocul acestei improbabile și delicioase combinații, dar și într-o Spanie plină de convulsii politice, omul acesta se confruntă cu multe dintre întrebările spinoase pe care le ridică o societate post-patriarhală câteodată un pic prea radicală și cu o obligație de „a gândi corect” deseori exasperantă. 

Un imn pentru tot ce face sarea și piperul vieții: dragoste, prietenie, libertate...

2. Tasmania

Autor: Paolo Giordano

Editura: Trei, 2024

Traducere: Liviu Ornea

Tasmania este un roman despre viitor. Viitorul de care ne temem și pe care ni-l dorim, pe care nu-l vom avea, pe care îl putem schimba sau pe care-l construim. Teama și surpriza de a pierde controlul sunt sentimente ale timpului nostru, iar vocea caldă a lui Paolo Giordano știe să le descrie. Pentru că fiecare își caută propria Tasmanie: un loc unde, pur și simplu, e posibil să fii salvat. Protagonistul acestui roman este un tânăr atent și plin de viață, care a crezut că știința îi va oferi toate răspunsurile, dar care se trezește pus în fața unui zid de întrebări insondabile. Preluând ștafeta de la marii scriitori ai secolului XX italian, Paolo Giordano străbate cele mai interesante teritorii ale romanului european din acești ani, pentru a ajunge într-un loc al său, unde poate analiza în voie criza care constituie miezul acestei cărți - atât a unui cuplu, cât și a planetei noastre.

Roman distins cu Prix André Malraux (2023).

Paolo Giordano (n. 1982) a absolvit Facultatea de Fizică la Universitatea din Torino și din 2010 este doctor în fizica particulelor elementare. Giordano s-a impus ca unul dintre cele mai importante nume din literatura italiană actuală cu romanul Singurătatea numerelor prime (2008), ce a fost distins cu numeroase premii, printre care Premio Strega și Premio Campiello pentru debut, și a apărut în traducere în peste 40 de ţări. Ulterior, Giordano a mai publicat trei romane: Corpul uman (2012), Il nero e l’argento (2014) și Devorarea cerului (2018). În 2020 a publicat eseul În vremea contaminării, în care reflectează pe marginea pandemiei de COVID-19. Tasmania este primul său roman publicat în colecția Anansi. Contemporan.

3. Știința minciunii responsabile

Autor: Felix Nicolau

Editura: Litera, 2024

„Tobă de carte, dar fără aroganța erudiției, știind să-și modeleze scrisul după tiparele autentice ale oralității, în forma unui dialog spontan și cu miez, Felix Nicolau ne invită la o palpitantă călătorie prin biblioteci și prin lumea cea mare, în căutarea lucrurilor cu adevărat importante. Indiferent de temele abordate, în prim-plan iese mereu eseistul cu har de scriitor și cu antenele deschise către actualitatea imediată, zâmbindu-ne adesea prietenos, dar și înghiontindu-ne uneori, când suntem dispuși să acceptăm pe nemestecate ideile altora. Provocatoare și singulară în peisajul editorial autohton, cartea de față e totodată și un revigorant antidot la lenea de a gândi” (Antonio Patraş).

4. Nomadism

Autoare: Laura T. Ilea

Editura: Litera, 2024

„Laura T. Ilea scrie un eseu-performance, hibrid, în care coexistă euforia speculaţiei filosofice dezinhibate, nonacademice, cu proza de inspiraţie autobiografică, interesată de sinuoasele coagulări identitare. Soluţiile temporare la dilemele intelectuale par a veni dinspre opţiunea pentru dialogul intercultural, care flexibilizează coduri și maniere de gândire, altfel spus, dinspre un nomadism existenţial (și teoretic totodată). Invocând faimoase mode și cotituri ale teoriei ultimelor decenii, de la direcţii feministe recente la noile materialisme, Laura T. Ilea se revendică nu atât de la vreo școală critică anume, cât mai degrabă de la gândirea în alertă, „de-sedentarizată”, în descendenţa unui scriitor neînseriabil ca Marcel Moreau, iar verva ei polemică se îndreaptă împotriva rigidităţii oricărui jargon știinţific, a parohialismului unor comunităţi interpretative care vor să domine scena intelectuală de astăzi” (Laura Pavel).

5. Radio Noapte

Autor: Iuri Andruhovîci

Editura: Trei, 2024

Traducere: Mihai Gafia Traista

La meridianul zero, pe o insulă rămasă nenumită, tocmai a bătut de miezul nopții și Iosyp Rotskyi își începe emisiunea radiofonică. În studioul care ajunge să-i fie purgatoriu, avându-i în fundal pe Bowie și The Rolling Stones, cititorul își petrece noaptea alături de Rotskyi, care, în pauzele dintre piese, găsește prilej să-și rememoreze viața. Aflăm că Rotskyi este revoluționarul ucrainean cunoscut drept „pianistul baricadelor”, care, nevoit să părăsească țara, a cântat muzică de salon într-un hotel elvețian, unde a fost obligat la un moment dat să interpreteze pentru dictatorul propriei patrii, pe care l-a omorât din greșeală. După ani de închisoare, este eliberat și se retrage în munți, unde trăiește alături de corbul său Edgar și iubita Anime. Urmărit de agenți secreți, Rotskyi lansează propriul radio clandestin, Radio Noapte, de unde transmite muzică și poezie spre o lume învăluită în mizerie, război și dezastre. 

După cum l-a descris și autorul său, Radio Noapte este un „roman acustic”, un roman prin care răzbate „un perete de sunet” construit pe fundalul evenimentelor care au frământat istoria recentă a Europei de Est.

6. Înainte să se prăbușească

Autor: Douglas MacKenzie

Editura: Humanitas, 2024

Traducere: Ruxandra Avian

Acest volum este mai mult decât o trecere în revistă a splendorilor arhitectonice fanate din Bucureștiul interbelic. Este o radiografie esențială a unui oraș neiubit, neîngrijit, abandonat de autoritățile locale și naționale - un oraș emblematic, până la urmă, pentru o întreagă țară. Mai grav, volumul trage un semnal de alarmă: în spatele teribilei „buline roșii” stau iresponsabila lipsă de inițiativă și delăsarea criminală. Putem vedea aici laolaltă toate aceste clădiri, le putem deplânge soarta și le putem ghici trecuta frumusețe surprinsă prin obiectivul fotografului Douglas MacKenzie, îndrăgostit de un oraș pe cale să se prăbușească.

„Mai peste tot în București, edificii de o importanță arhitectonică uriașă au fost lăsate în paragină, unele din neglijență, altele din cauza proceselor de retrocedare a imobilelor naţionalizate de comuniști în anii ’50, iar altele, în fine, deoarece proprietarii sunt în imposibilitatea de a respecta legislaţia de siguranţă publică, adoptată, tardiv, după incendiul de la Clubul Colectiv, din octombrie 2015. Așa cum se întâmplă îndeobște în centrul Bucureștiului, numeroase clădiri sunt ascunse vederii, fiind folosite pe post de panouri publicitare. La fel ca în majoritatea capitalelor, există o atitudine metropolitană și în Bucureşti, dar nu numai în sens simplist, de superioritate față de provincie şi zonele «de la țară». Dacă te iei după majoritatea ghidurilor de arhitectură, ai crede că toate clădirile Art Déco şi moderniste se află în centrul Capitalei. Sunt omise cartierele mai nevoiașe precum Rahova; se ignoră chiar și zone mai cu stare, cum ar fi Băneasa, unde sunt de găsit câteva clădiri Art Déco strecurate printre construcțiile de lux de dată mai recentă. Toate alcătuiesc o moştenire Art Déco probabil de neegalat de nici o altă metropolă europeană” (Douglas MacKenzie).

7. Ce urmează după Eden

Autor: John Charles Chasteen

Editura: Litera, 2024

Traducere: Andreea Popescu

Istoricul John Charles Chasteen oferă o relatare concisă a parcursului lumii, în care explorează originile și persistența lipsei de umanitate de care omenirea continuă să dea dovadă față de ea însăși, dorind să descopere de ce a fost atât de răspândită în istoria noastră și, cel mai important, dacă putem să o depășim. Chasteen susține că, pentru a reuși acest lucru, trebuie să înțelegem trecutul nostru comun. Deși o mare parte a acestui trecut este caracterizată de violență, putem căuta inspirație în perioadele în care am încercat să trăim într-un mod cooperant, cum ar fi începuturile epocii vânătorilor-culegători, dezvoltarea religiilor universale și a sistemelor etice, apariția conceptelor de libertate individuală, răspândirea socialismului ca reacție la excesele capitalismului global, mișcările pentru drepturile civile și decolonizare din secolul XX și până la mișcările actuale pentru justiție socială și mediu.

8. Diaconul King Kong

Autor: James MacBride

Editura: Trei, 2024

Traducere: Dana Crăciun

Când un tânăr traficant de droguri este împușcat în plină zi, în mijlocul cartierului, de un bețiv bătrân și pașnic cunoscut drept Sportcoat, lumea pare să stea în loc. Se țes teorii ale conspirației, se lansează ipoteze fanteziste, iar în tot acest timp improbabilul criminal reușește să pună poliția pe jar, iscă un război între bandele de traficanți, iar acțiunile lui au urmări nebănuite. Un Don Quijote alcoolic din Brooklynul anilor ’60, Sportcoat se numără printre cele mai memorabile personaje ale literaturii americane din ultimii ani.

9. Fuga din Egipt

Autor: André Aciman

Editura: Pandora M, 2024

Traducere: Alexandra Turcu

Fuga din Egipt este cronica spectaculoasă a unei familii evreiești, urmărită de la curajoasa ei statornicire în cosmopolita Alexandrie la exodul înfrângerii, trei generații mai târziu. Într-o proză elegantă, inteligentă, André Aciman ne deschide calea către personajele excentrice care i-au clădit viața: Vili, îngâmfatul aventurier supererou, soldat, negustor și spion, cele două bunici, Prințesa și Sfânta, care bârfesc la piața de pește în șapte limbi străine, mătușa Flora, o nemțoaică refugiată care spune tuturor că evreii pierd totul „de cel puțin două ori în viață”. Printre aceste figuri insolite, cititorul va cunoaște un băiat care, deși tânjește să vadă lumea largă, nu vrea să lase în urmă Egiptul.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri