Jurnalul.ro Cultură Carte 9 cărți pentru copii

9 cărți pentru copii

de Florian Saiu    |   

​​​​​​​Se apropie 1 iunie și ce dar mai potrivit pentru micuți, de Ziua Copiilor, decât o carte fascinantă? Alegeți una (sau mai multe) din recomandările de mai jos, abia ce-au ieșit de sub tipar.

1. Cine a fost. Istoria lumii

Autoare: Paula K. Manzannero

Editura: Pandora M, 2024

Traducere: Petru Aron Costeschi

Salutări pasionaților de istorie și fanilor seriei Cine a fost?. Știați că planeta noastră are de fapt 4,6 miliarde de ani? Omenirea deja crease unelte, descoperise focul și învățase să deseneze pe zidurile peșterilor cu muuuult înainte să se nască regele Tut. Primii fermieri cultivau plante, îngrijeau animale și construiau sate și orașe. Cine a Fost? Istoria Lumii este o călătorie prin cronologia omenirii, marcând nașterea a 150 de personalități studiate în această serie și ce se întâmpla prin lume la acel moment.

Continuă să citești ca să afli cine făcea ce și când, din Egiptul antic până în perioada contemporană.

2. Miko și soarele

Autoare: Andreea Iatagan

Ilustrații: Diana Tivu

Colecția Panda, 2024

Vara polară nu a fost niciodată mai fierbinte ca acum. Urşii umblă doar cu pălării mari de paie, iar vidrele se înghesuie la coafor ca să își scurteze blana mult prea deasă pentru căldura de afară. Ghețarii au ochelari de soare, dar lacrimile continuă să le curgă șiroaie în mare. Şi casa lui Miko, vulpea polară albăstrie, s-a topit cu totul. Ce e de făcut? Va putea Miko cea curajoasă şi descurcăreaţă să ajute Soarele să îşi domolească dogoarea?

3. Arthur și sfoara de aur

Autor: Joe Todd-Stanton

Colecția Panda, 2024

Traducere: Marc Stănescu

Salutare, dragi cititori, și bine ați venit în seiful familiei Brownstone. În această cameră se află artefacte foarte puternice și foarte rare, colecționate de-a lungul a mii de ani din toate colțurile lumii. Imaginați-vă un seif atât de mare încât ar putea conține cele mai mari comori ale lumii, de la rămășițele mumificate ale unor regi din antichitate și până la săbiile strălucitoare mânuite de războinici legendari. Cum ar putea cineva să intre în posesia unei asemenea colecții? Cine este profesorul Brownstone?

Citiți și descoperiți.

4. Vacanță în Portocalia

Autoare: Ana Maria Sandu

Ilustrații: Oana Ispir

Editura: Frontiera, 2024

După ce au călătorit în Țara vacilor fericite pisica Vadu și musca Gina pleacă din nou în călătorie - de data aceasta cu avionul, care le duce tocmai în Portocalia, la malul oceanului. Vacanța în Portocalia se anunță palpitantă, în ritmuri de fado și parfum de mâncare portugheză. Bacalhau, pasteis de nata, bola de Berlim - mmm, câte arome dulci avem de învățat din această vacanță în Portocalia! O inspirație pentru copii să colecționeze lucruri inedite și amintiri din călătoriile lor.

Însoțite de Sophie și de mama ei, cele două prietene descoperă mâncarea preferată a portocalienilor, supraviețuiesc atacului lui Piran Golan - un motan pe cât de primejdios, pe atât de prietenos - apoi dezleagă împreună misterul craniului lui Vincent, găsit pe malul oceanului.

5. Basmul cămilelor

Autor: Marin Mălaicu-Hondrari

Ilustrații: Adela Maria Calistru

Editura: Pandora M, 2024

„Mereu mi-am dorit să citesc o carte despre suratele noastre, cămilele. Noi, oamenii, cocoșați de griji din naștere, ele, cocoșate de entuziasm. Cu o mână de nisip și-o copită de verdeață, plus un dram de veselie, totul merge ca pe roate. Că așa-i în basme.” - Marin Mălaicu-Hondrari

Cămila noastră e o ființă neliniștită și gânditoare. Dar, mai presus de orice, ea tânjește după ceva. Cum după ce? După tovărășia altei cămile, bineînțeles - cealaltă cămilă singuratică aflată la capătul cel mai îndepărtat al lumii. Pentru că nimic nu e ușor în viața unei cămile, nici a noastră nu va primi totul de-a gata, ci va trebui să treacă printr-o sumedenie de încercări până-și va găsi perechea (sau va fi găsită de ea). Ca în orice basm, avem obstacole, probe de trecut, ființe miraculoase și de multe ori enervante și un final cât se poate de fericit.

Un basm pentru copii de la 9 la 99 de ani!

6. Cine este Taylor Swift?

Autoare: Kirsten Anderson

Ilustrații: Gregory Copeland

Editura: Pandora M, 2024

Cine este Taylor Swift?

O fată care a crescut într-o fermă de brazi de Crăciun în Pennsylvania;

O cântăreață talentată care își scrie propriile cântece și cântă la mai multe instrumente, inclusiv chitară și pian;

Unul dintre cei mai de succes și îndrăgiți muzicieni ai secolului XXI;

Toate cele de mai sus!

Află mai multe despre adevărata Taylor Swift în această biografie amuzantă și minunat ilustrată!

7. Legenda celor trei copaci

Repovestire: Anca Stanciu

Ilustrații: Diana Margareta Cepleanu 

Editura: Frontiera, 2024

Legenda celor trei copaci este o veche poveste despre ceea ce visăm să devenim și despre cum să recunoaștem împlinirea chiar și atunci când ni se pare că am eșuat. Trei copaci se înalță pe un deal și visează la viitorul lor. Ce vor deveni după ce vor fi tăiați? Primul ar vrea să devină un cufăr plin de comori, al doilea, o corabie împărătească, iar al treilea, un copac cu vârful până la cer. Visele lor se împlinesc, dar altfel decât se așteptau.

Din lemnul primului copac se cioplește ieslea în care se va naște un prunc sfânt. Lemnul celui de-al doilea copac este folosit pentru a construi corabia în care câțiva pescari din Galileea sunt martorii potolirii furtunii de pe mare. Al treilea copac este tăiat și aruncat într-un beci întunecos. Soarta lui pare cea mai tristă. Și totuși, din lemnul lui se face crucea care se va ridica pe Golgota.

Fiecare copac a dobândit ce a cerut, dar într-un mod diferit față de ce visase. A primit mai mult? Mai puțin? Socotește tu, cititorule, după ce îți vei fi cercetat propriile vise și regrete.

8. Eu sunt cel mai deștept

Autor: Mario Ramos

Editura: Frontiera, 2024

Traducere: Alexandru Gurău

- Eu sunt cel mai deștept! Astăzi e ziua în care o să mă ospătez. În meniu, bunica, iar coacăza mică la desert.

Ajuns în fața ușii bunicii, lupul bate ușor la ușă. Cioc! Cioc! Niciun răspuns. Înăuntru, doar o cămașă de noapte întinsă pe pat. Lupul își trage pe el cămașa și, pentru că e foaaaarte deștept, iese afară să-și șteargă urmele, înainte de a o căuta și înghiți pe bunica. Dar o pală de vânt trântește ușa, iar lupul rămâne în pădure așa cum este, îmbrăcat în cămașă de noapte și scufie. Degeaba încearcă să se ascundă după copaci. Toată lumea din pădure crede că e chiar bunica! Și, cu toată marea lui deșteptăciune, nu mai poate convinge pe nimeni că e lupul cel rău.

Eu sunt cel mai deștept este o nouă poveste amuzantă cu lupul cel fanfaron, după Eu sunt cel mai puternic și Eu sunt cel mai frumos. Ne reîntâlnim cu personajele clasice din povești: Scufița Roșie, cei șapte pitici, cei trei purceluși, dar și alte personaje-surpriză. Toți îi taie calea lupului și… Dar, ia, mai bine puneți voi mâna pe carte!

9. Pettson și Findus colorează

Autor: Sven Nordqvist

Editura: Pandora M, 2024

Traducere: Roxana Postolache

Ce culoare vrei să aibă pantalonii lui Findus? Acum ai ocazia s-o alegi chiar tu...
Descoperă toate ilustrațiile distractive din această carte de colorat plină de flecăreți jucăuși.
Pregătește-ți culorile preferate și începe să colorezi!

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri