Jurnalul.ro Cultură Carte 9 cărți ale cunoașterii de sine

9 cărți ale cunoașterii de sine

de Florian Saiu    |   

Există cărți care ne inspiră, povești care ne destind, care ne fac pur și simplu să zâmbim, dar și cărți din care învățăm cum să trăim mult și bine. Din acest ultim soi se trag titlurile recomandate aici.

1. Cum învățăm

Autor: Stanislas Dehaene

Editura: Litera, 2024

Traducere: Darius Stănescu

Stanislas Dehaene, unul dintre experții mondiali de prim rang în neuroștiințe, își dedică bogata experiență de cercetător multidisciplinar studiului unui concept despre care toți credem că știm destul de multe: învățarea. Încă de la bun început, Dehaene ne arată că noțiunea de învățare este tributară unei cunoașteri inexacte, pornind chiar de la ideea larg răspândită că creierul unui bebeluș este un fel de spațiu virgin, o tabula rasa, în care influența mediului înconjurător va modela evoluția sa după naștere. Nicidecum, susține expertul francez, bebelușii sunt, de fapt, niște mici experți în chestiuni de fizică, probabilități și intuiții psihologice. Creierul unui nou-născut are deja capacitatea de a evalua mediul înconjurător, de a face deducții în primele luni de viață, de a cerceta și de a înțelege complicatele procese fizice și psihologice ale realității.

Care este importanța unei astfel de descoperiri? Printre altele, faptul că învățarea, acest complex proces prin care creierul elaborează modele ale lumii exterioare, cuprinde arii despre care avem mai degrabă prejudecăți decât certitudini științifice.

2. Misiune fără sfârșit

Autor: David Goggins

Editura: Litera, 2024

Traducere: Gabriel Tudor

Nu mă poți răni, marele succes al lui David Goggins, a demonstrat cât de mult din capacitatea fiecăruia rămâne nefructificată, dar a fost doar o introducere în puterea minții. În Misiune fără sfârșit, Goggins te poartă în interiorul propriului Laborator Mental, unde a dezvoltat filosofia, psihologia și strategiile care i-au permis să învețe că limita pe care o conștientiza el nu era decât începutul și că munca pentru a atinge măreția este nesfârșită.

Poveștile și lecțiile din această carte sinceră, revelatoare și fermă îți oferă un plan pe care îl poți folosi pentru a te ridica într-o realitate cu totul nouă, care ți-a părut cândva de neatins. 

3. O femeie puternică

Autoare: Fern Brady

Editura: Nemira, 2024

Traducere: Irina-Marina Borțoi

În adolescență, după ce a citit despre autism, Fern Brady și-a dat repede seama că și ea suferă de această tulburare. S-a dus la un medic să-i spună bănuiala ei, dar concluzia lui a fost că se înșală, așa că a primit diagnosticul de autism abia la vârsta de treizeci și patru de ani.

Cu umorul și sinceritatea care au transformat-o în una dintre cele mai de succes comediante din Marea Britanie, Fern descrie modul în care autismul netratat la timp i-a îngreunat viața: dificultățile de învățare, constanta inadecvare socială, nesfârșitele încercări de a-și găsi un job, cum a ajuns să facă striptease ca să se întrețină și cum a fost internată într-un spital de psihiatrie pentru că nimeni nu știa ce avea.

Înduioșător și revelator, debutul lui Brady oferă o mărturie necesară despre ce înseamnă să fii femeie cu autism într-o lume care încă nu acceptă neurodiversitatea.

4. Anul care îți va schimba viața

Autoare: Brianna Wiest

Editura: Nemira, 2024

Traducere: Irina-Marina Borțoi

Dacă ești într-o perioadă de schimbare, dacă străbați drumul dintre cum ești și cum ai vrea să fii, nu uita că cine îți dorești să devii se află deja înăuntrul tău. Mintea te ajută să faci pașii necesari pentru a ajunge la o destinație pe care sufletul tău profund a ales-o deja.

Ai doar nevoie de câteva îndrumări care să-ți ușureze parcursul și exact asta își propune să ofere noua carte a Briannei Wiest, autoarea bestsellerului Vindecarea începe când ești pregătit. Organizat sub forma a 365 de sfaturi, meditații și încurajări, volumul de față este un ajutor indispensabil pentru toți cei care vor să ducă o viață în acord cu adevărurile lor interioare.

5. Vindecarea epuizării emoționale a femeii

Autoare: Nancy Colier

Editura: Trei, 2024

Traducere: Elena Malnai

Epuizarea emoțională, sau burnoutul, este un fenomen despre care s-a discutat mult în ultimii ani. Cum au ajuns femeile să prezinte un risc mai ridicat de burnout decât bărbații? Care sunt consecințele acestuia? Ce putem face pentru a preveni epuizarea emoțională a femeilor și, odată instalată, pentru a o vindeca?

Dincolo de soluțiile imediate, intuitive, ce pot fi găsite în exteriorul nostru, această carte ne propune o regândire a valorilor și a atitudinii noastre în viață, ca femei, precum și a rolurilor pe care le interpretăm. Pune în discuție - prin intermediul a numeroase exemple - sacrificiul de sine pe altarul profesional și/sau familial, renunțarea la propriul eu, în schimbul nevoii de a aduna aprecieri și de a ne face plăcute.

Vindecarea epuizării emoționale necesită, în ultimă instanță, conștientizare și înțelegere de sine, compasiune, dorința de a vedea viața prin alte lentile, nu neapărat mai colorate, ci mai bine calibrate la realitatea în care trăim.

6. Cinematerapie prin desene animate

Autoare: Virginie Lemaire de Bressy

Editura: Trei, 2024

Traducere: Olga Ceaușu

Demn urmaș al basmelor tradiționale, filmul de desene animate constituie, pentru copii, o fabuloasă resursă pentru educare, maturizare și chiar vindecare sufletească. Bazându-se pe vizionarea și discutarea unor filme împreună cu familia, cartea pleacă de la animații clasice (Regele Leu, Mașini, Frumoasa și Bestia și altele), pentru a face mai accesibile problemele specifice copilăriei (stima de sine, anxietatea, gelozia, doliul etc.). Cu ajutorul unor modele de dialog și al unor jocuri terapeutice, părinții (dar și educatorii ori terapeuții) vor putea să-i ajute pe copii să devină mai deschiși la schimbare, mai încrezători, mai determinați și mai atașați de valorile pozitive ale familiei și comunității.

Virginie Lemaire de Bressy, doctor în psihologie, consiliază copii și adulți, dar animă și ateliere de cinematerapie în departamentul Alpilor Maritimi din Franța.

7. Anatomia pilates

Autori: Rael Isacowitz și Karen Clippinger

Editura: Lifestyle, 2024

Traducere: Alexandra Hânsa și Constantin Dumitru-Palcus

Cu descrieri detaliate, instrucțiuni pas cu pas și 46 de exerciții superb ilustrate, Anatomia Pilates, ediția a II-a, te va ajuta să aprofundezi metodele de întindere, întărire și coordonare fină a mușchilor specifici. Poți vedea care mușchi sunt activați și cum sunt legate între ele respirația, alinierea și mișcarea, în timp ce lucrezi pentru tonifierea corpului, stabilizarea centrului, îmbunătățirea echilibrului și creșterea flexibilității.

Folosește secțiunile „Personalizați-vă practica” ale fiecărui exercițiu pentru a-ți varia practica și a-ți adapta antrenamentele în funcție de nevoi. Modificările fac ca fiecare exercițiu să fie mai accesibil, iar progresiile cresc dificultatea fiecărui exercițiu și servesc drept repere valoroase în drumul tău spre exerciții Pilates mai avansate. De asemenea, sunt incluse tehnici de respirație, concentrare și conștientizare de sine.

8. Viața secretă a secretelor

Autor: Michael Slepian

Editura: Litera, 2024

Traducere: Monica Pârvulescu

Gândește-te la un secret pe care îl păstrezi față de alții. Nu ar trebui să îți ia mult: behavioristul Michael Slepian a descoperit că, în medie, avem 13 secrete în orice moment al vieții noastre. Cercetările lui implicând mai mult de 50.000 de participanți din toată lumea ne arată că secretele cele mai întâlnite implică minciuni pe care le-am spus, ambiții, adicții, probleme de sănătate mintală, relații ascunse și probleme financiare.

Secretele ne pot împovăra. Totuși povara, ne spune Slepian, este rareori provocată de actul în sine de a păstra secretul. Mai degrabă, greutatea secretelor vine din faptul de a le duce singuri, fără sprijinul celorlalți. Fie că suntem motivați de protejarea reputației noastre, a unei relații, a sentimentelor unei persoane iubite sau de vreun țel personal sau profesional, un lucru este clar: ascunderea unei părți a universului nostru interior duce adesea la singurătate și izolare. Dar Viața secretă a secretelor ne arată că nu trebuie să fie neapărat astfel.

Doldora de amănunte proaspete despre unul dintre cele mai întâlnite - și, cu toate acestea, cel mai puțin înțelese - aspecte ale comportamentului uman, Viața secretă a secretelor aruncă o nouă lumină fascinantă asupra unor întrebări precum: la ce vârstă dezvoltă copiii capacitatea cognitivă de a păstra secrete? Toate secretele necesită aceeași povară mentală? Cum ne putem reconcilia secretele cu dorințele firești de a relaționa, de a ne conecta și de a ne face cunoscuți?

9. Noi

Autor: Terrence Real

Editura: Nemira, 2024

Traducere: Carmen-Iulia Bourceanu

Terapeutul Terrence Real este specializat în consilierea cuplurilor aflate în pragul despărțirii și se confruntă zilnic în cabinetul său cu efectele toxice ale individualismului care domină societatea contemporană. În schema clasică a relaționării, miza este să ai dreptate, ceea ce generează certuri inutile și creează relații în care partenerii trăiesc împreună, dar se simt singuri.

Vestea bună e că poți avea o relație mai caldă și mai armonioasă, dacă schimbi abordarea. Cartea de față te va ajuta să treci de la o relație toxică, bazată pe competiție, la una întemeiată pe colaborare, compasiune și intimitate.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹
 

Subiecte în articol: cărţi cunoaştere cunoastere
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri