Jurnalul.ro Cultură Carte 9 cărți cu lipici

9 cărți cu lipici

de Florian Saiu    |   

Ești sau poate nu ești un împătimit al lecturii, dar deschizând fie și una dintre cărțile expuse mai jos, cu siguranță vei prinde „microbul”, vei lua „virusul” și nu te vei mai vindeca niciodată de dragostea pentru cărți și viețile prinse între copertele lor. Pariu?

1. Astfel de lucruri mărunte

Autoare: Claire Keegan

Editura: Pandora M

Traducere: Iulia Anania

Suntem în anul 1985 și se anunță o iarnă foarte grea. Într-un oraș nenumit din Irlanda, Bill Furlong, negustor de lemn și cărbune, se pregătește de Crăciun, perioada cea mai aglomerată pentru el. Într-o dimineață, în timp ce transportă o încărcătură la una dintre mănăstirile din afara orașului, face o descoperire care-l împinge să se confrunte cu trecutul și cu forțele tăcute ce controlează orașul și viața locuitorilor săi. Devenit la scurt timp de la apariție bestseller pe ambele maluri ale Atlanticului, Astfel de lucruri mărunte este primul roman al lui Claire Keegan, scriitoare cunoscută până acum pentru proza ei scurtă.

Roman nominalizat la Booker Prize 2022.
Câștigător al Orwell Prize for Political Fiction 2022.
Nominalizat la Dublin Literary Award 2023.

2. Outlive. Știința și arta longevității

Autor: Dr. Petter Atia

Editura: Lifestyle, 2023

Traducere: Andreea Călin

Un manifest revoluționar, care pune sub semnul întrebării opiniile medicale convenționale despre îmbătrânire, oferind o nouă abordare privind prevenirea bolilor cronice și prelungirea stării de sănătate!

3. Despre suflet și despre facultățile sale

Autor: Anonim

Editura: Polirom, 2023

Text latin stabilit pe baza a opt manuscrise
Aparat critic, traducere şi comentarii de Alexander Baumgarten şi Mihai Maga

Anonimul Despre suflet și despre facultățile sale este o expunere a psihologiei aristotelice, sprijinită pe comentariile lui Avicenna și Averroes și redactată în mediul latin al secolului al XIII-lea. Avem în el cea mai veche atestare a intrării în limba latină a comentariilor lui Averroes la Despre suflet al lui Aristotel, iar ediția de față, suscitată de descoperirea a noi manuscrise ale tratatului, este astfel un fascinant instrument de cercetare pentru istoricii ideilor (dar și pentru curioși cu mintea brici).

De cercetat!

4. România și lumea în schimbare

Autor: Vasile Pușcaș

Editura: Școala Ardeleană, 2023

„Uneori, istoria este văzută doar printr-o secvență evenimențială, fără înscrierea ei în tot complexul de schimbări cuprinse în interdependențele care au generat-o și în consecințele de pe palierul interconectivităților locale, regionale, globale. Căci istoricul trebuie să fie atent permanent la redarea evoluției sociale, a dinamicii istorice nu doar ca succesiune cronologică, ci și ca suită de schimbări, transformări economice, politice, sociale, culturale, tehnologice etc. care se manifestă înlănțuite, iar nu separat. Studiile și analizele de față argumentează afirmațiile anterioare prin puterea exemplificării reconstituirii istoriografice și a scrierii istoriei bazate pe fapte, gânduri, întâmplări din ultimul secol. Articolele incluse în volum, unele publicate în diferite reviste de specialitate, iar altele inedite, surprind procese transformative din societatea românească, demonstrând că schimbarea nu este un simplu moment/eveniment, ci un fenomen propriu evoluției sociale de durată, fapt pentru care istoricul este dator nu doar să-l consemneze (factual și cronologic), ci să-l explice și încadreze în mersul general al istoriei. Scopul a fost să restituim publicului etape ale istoriei noastre moderne și contemporane prin care să înțeleagă trecutul și să-și explice rațional prezentul. Firește, pentru a putea să-și propună, tot rațional, o viziune de dezvoltare socială în viitor.” - Vasile Pușcaș

5. Procrastinarea

Autor: Fuschia M. Sirois

Editura: Trei, 2023

Traducere: Vlad Vedeanu

Procrastinarea este un fenomen cu care majoritatea dintre noi suntem familiarizați. Fie că o știm direct, fie că am observat-o la alții. Și e ceva ce vrem să oprim. Bazându-se pe cei peste 20 de ani de experiență în cercetarea procrastinării, Fuschia Sirois ne ajută să ne concentrăm asupra înțelegerii și gestionării cauzelor, și nu a simptomelor procrastinării, oferind o perspectivă nouă: problemele de gestionare a dispoziției, și nu a timpului, reprezintă nucleul procrastinării. Originea procrastinării se găsește în emoțiile negative pe care le simțim când ne confruntăm cu anumite sarcini. Această carte ne oferă ideile și instrumentele de care avem nevoie pentru a înțelege și a rezolva motivele emoțiilor negative care hrănesc procrastinarea și care, în ultimă instanță, ne afectează sănătatea și ne influențează starea de bine.
Fuschia M. Sirois este profesor de psihologie socială și psihologia sănătății la Durham University.

6. Suntem de neoprit

Autor: Yuval Noah Harari

Ilustrații: Ricard Zaplana Ruiz

Editura: Polirom, 2023

Traducere: Ioana Aneci

Cum a devenit totul atât de nedrept? Majoritatea cărţilor de istorie sunt pline de regi, regine și generali. Dar de unde au apărut toţi? Te-ai întrebat vreodată de ce unii trăiesc în palate și le dau celorlalţi ordine, în timp ce alţii trebuie să facă curat în palat sau să execute ordinele?

În al doilea volum al seriei de bestsellere pentru publicul tânăr, apreciatul autor și istoric Yuval Noah Harari explică în ce fel o revoluţie care a avut loc cu 10.000 de ani în urmă încă afectează modul cum trăim astăzi. El ne arată în ce punct lucrurile au luat-o pe o cale greșită și cum am putea încă să le reparăm.

Află cum un experiment nevinovat cu cultivarea grâului a dus la foamete, epidemii și război. Explorează cum au inventat scrisul niște tocilari antici și de ce trebuie să plătim impozite. Fă cunoștinţă cu două schelete guralive, un crocodil cu cercei de aur și cincizeci de miliarde de găini deprimate – și descoperă cum capacitatea fiinţelor umane de a controla plante și animale i-a făcut pe unii oameni să încerce să-i controleze pe alţii.

7. Între vii

Autor: Iulian Popa

Editura: Humanitas, 2023

„După un volum de povestiri care l-a impus ca autorul unei proze rafinate, stranii, la limita dintre real și fantastic, Iulian Popa face un pas important înainte și revine cu un roman. Între vii are în centru un personaj neobișnuit, un misfit care se îndoiește de realitatea din jurul său și se află într-o continuă căutare de sine, pornind în cele din urmă într-o călătorie inițiatică ce îi va schimba întreaga existență. O atmosferă de ambiguitate, ca în preajma unui mister inexplicabil, un acut sentiment al înstrăinării și în același timp al nevoii de celălalt, tensiunea dramatică bine dozată sunt ingredientele unei povești care fac din Iulian Popa un autor ce trebuie urmărit negreșit de acum înainte“. - Andreea Răsuceanu

8. Regionalizarea

Autori: Alexandru L. Cohal, Dorin Dobrincu și George Țurcănașu

Editura: Polirom, 2023

Studiile din acest volum argumentează că, înainte de a propune un nou model de administrare la structura administrativ-teritorială actuală a României, se impune înțelegerea drumului parcurs până aici, iar regionalizarea ar trebui să afirme specificul regiunilor. O regionalizare pe contururi istorice ar putea fi soluția mult așteptatei modernizări a statului. Cercetători din domenii științifice diferite au răspuns, fiecare din unghiul său, la mai multe întrebări: de ce suntem organizați într-un fel, și nu în altul? Corespunde împărțirea administrativ-teritorială a țării, așa cum o vedem astăzi, nevoilor de ieri și de azi ale României și ale locuitorilor ei? Dar care sunt aceste nevoi? Și cum funcționează, în fond, statul?

9. Ce vrăji a mai făcut pisica mea

Autor-coordonator: Radu Paraschivescu

Editura: Humanitas, 2023

„Ultimele cercetări în domeniu arată că principala trăsătură a pisicii e arta de-a suscita simpatie comportându-se antipatic. Performanța nu e la îndemâna oricui, să fim sinceri. Când un om face lucruri nesuferite, el devine – în mod logic – nesuferit. Când o pisică face lucruri nesuferite, ea devine – în mod ilogic – obiect al adoraţiei. Supremaţia felină e violentă, netă şi implacabilă. Pisica nu se simte datoare să câştige dragostea omului prin fapte bune. Şi, în fond, de ce-ar face-o? Omul i-a dovedit deja că-i apreciază la fel de mult năzbâtiile. Dacă un copil dărâmă un ghiveci cu mingea şi intră cu pantofii înnoroiaţi în sufragerie, riscă o scatoalcă sau măcar o vorbă de reproş. Dacă pisica sfâşie perdeaua, franjurează fotoliile abia cumpărate, scămoşează covorul cozonăcindu-l cu ghearele şi îşi face nevoile în papucii de casă, o luăm în braţe şi-o consolăm pentru pocinogul pe care ni l-a pricinuit.

Cotizanţii acestui volum felinofil au profesii, vârste şi experienţe de viaţă diferite. Şi se bucură împreună – dacă bucurie o fi asta – de foloasele şi ponoasele notorietăţii. Unul e coregraf, altul agent literar. Unul e filozof, altul prozator. Unul e faţă bisericească, altul critic literar. Unul e poet, altul director de editură. Unul e psihiatru, altul se ocupă de Securitate. Umbrela sub care încap cu toţii e din blană şi are coadă, oricât de suprarealistă ar părea imaginea. În prezenţa pisicii, ei îşi leapădă haina profesiei şi, odată cu ea, sobrietatea posturii publice. Apelativele de curtoazie se topesc, protocolul se destramă şi colocatarii felinelor rămân Otilia, Gigi, Gabriel, Denisa, Marius, Germina, Dan…” – Radu Paraschivescu

Cea mai vândută carte la Gaudeamus 2023.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹


 

Subiecte în articol: cărţi dragoste iarnă negustor
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri