Jurnalul.ro Cultură Carte 9 cărți, în loc de pernă

9 cărți, în loc de pernă

de Florian Saiu    |   

Noiembrie e (și) luna răsfățului literar, a toropelii plăcute, a visării. Închide afară grijile și toanele rele, deschide la schimb cărțile și delectează-te cu roadele lor. Lecturi cu sori!

1. Stella Maris

Autor: Cormac McCarthy

Editura: Humanitas Fiction, 2023

Traducere: Iulia Gorzo

Dipticul Pasagerul - Stella Maris, opera unui maestru la apogeul artei sale, reprezintă portretul și povestea tulburătoare a doi frați, Bobby și Alicia Western, născuți în zodia hybrisului și trăind mereu, marginali și excepționali, la limită - limita siguranței, limita rațiunii, limita tolerabilului.

În 1972, Alicia Western se internează de bunăvoie la clinica de psihiatrie Stella Maris din Black Falls, Wisconsin. Doctorand în matematică la Universitatea din Chicago, Alicia a fost de mică un caz: are o minte strălucită, dar nu poate scăpa de tenebre, iar diagnosticele s-au succedat, culminând cu cel de schizofrenie paranoidă. În sesiunile cu psihiatrul, tânăra reflectează asupra nebuniei, discută abstracțiuni științifice și filozofice, își evocă halucinațiile spectaculoase, fascinante și monstruoase. Nu pare să aibă nicio reținere, pentru că intelectul ei nu cunoaște limite. Singurul subiect pe care nu îl poate aborda este Bobby, fratele ei, care se află de câteva luni între viață și moarte.

Una dintre cele mai puternice voci ale literaturii americane a ultimei jumătăți de secol, Cormac McCarthy a primit pentru romanele sale National Book Award, Pulitzer Prize, National Book Critics Circle Award, James Tait Black Memorial Prize și PEN/Saul Bellow Award.

2. Pasagerul

Autor: Cormac McCarthy

Editura: Humanitas Fiction, 2023

Traducere: Iulia Gorzo 

Stabilit la New Orleans în 1980, Bobby Western lucrează ca scafandru salvator. Într-o noapte rece, plonjează în adâncurile tulburi, unde se află o mică aeronavă prăbușită. De la locul accidentului lipsesc geanta de zbor a pilotului, cutia neagră a avionului și un pasager. Nimerind accidental într-un complot straniu, ce nu-i poate aduce decât necazuri, Bobby este mereu hăituit: de o instanță anonimă și necruțătoare pentru o vină necunoscută, de fantoma tatălui său, inventatorul bombei care a topit sticla și carnea la Hiroshima, și de sora lui, dragostea și pierzania sufletului său. De aceea se vede nevoit să fugă din nou, urmărit mereu de transgresiunile reale sau visate din trecut.

3. Orașul Victoriei

Autor: Salman Rushdie

Editura: Polirom, 2023

Traducere: Dana Crăciun

Oraşul Victoriei este povestea de proporţii epopeice a unei femei care dă naştere unui imperiu fantastic, ce va sfârşi prin a o distruge. La finalul unei bătălii lipsite de însemnătate dintre două regate din sudul Indiei secolului al XIV-lea, de-acum căzute în uitare, o fetiţă de nouă ani este martora unei teofanii care va schimba cursul istoriei. După ce asistă copleşită de durere la sinuciderea mamei ei, şi în urma hierofaniei, Pampa Kampana ajunge să fie locuită de zeiţa Parvati. Conferindu-i puteri peste capacitatea omenească de înţelegere, zeiţa îi spune fetei că va juca un rol crucial în ridicarea unui mare oraş numit Bisnaga - Oraşul Victoriei -, o adevărată minune a lumii. Dând viaţă oraşului şi locuitorilor acestuia, Pampa Kampana încearcă să ducă la îndeplinire menirea pe care i-a rânduit-o Parvati: să le confere femeilor putere egală cu cea a bărbaţilor, într-o lume patriarhală. Dar toate poveştile se îndepărtează în cele din urmă de cel care creează, iar Bisnaga nu face excepţie. Splendid scris sub forma traducerii unei epopei antice, Oraşul Victoriei este o saga despre iubire, aventură şi mit ce devine prin ea însăşi un testament al puterii întemeietoare a povestirii.

4. Sufletul lumii

Autor: Roger Scruton

Editura: Humanitas, 2023

Traducerea: Andreea Eșanu

Sufletul lumii, una dintre ultimele cărți ale marelui filozof britanic, este socotită o capodoperă prin bogăția și limpezimea argumentelor. Roger Scruton își propune să doboare două tipuri de reducționism al paradigmei scientiste: mai întâi, religia nu este doar o explicație alternativă a lumii, în concurență cu cea rațională, și apoi, ea nu se reduce la un set de fenomene de resortul sociologiei sau al psihologiei evoluționiste. Astfel, căutarea lui Dumnezeu, în sensul vizat de Scruton, nu are nimic în comun cu soluțiile iluzorii și deja stereotipe la problemele vieții actuale, ci trebuie înțeleasă mai curând drept căutarea sufletului dacă nu pierdut, cel puțin primejduit al lumii zilelor noastre. Un suflet care se ascunde și în același timp se revelează în „lumea trăită”: aceea a emoției artistice, a sacrului, a nevoii de dăruire și sacrificiu, într-un cuvânt, a raportului autentic cu noi înșine și cu semenii noștri.

5. Călătorie la capătul nopții

Autor: Louis-Ferdinand Céline

Editura: Pandora M, 2023

Traducere: Maria Ivănescu

Între Parisul inundat de muzici militare și de fanfaronada eroismului de cafenea, măcelul absurd de pe front, Africa însângerată, New Yorkul murdar și sărac și iarăși Parisul crimelor și abjecției, călătoria în noapte nu se sfârșește niciodată. Ferdinand Bardamu, personajul principal din odiseea de orori care e primul roman al lui Céline, trece prin toate cu o singură credință: nu poți supraviețui decât dacă înțelegi că absurdul și răul sunt singurele adevăruri ale lumii. Doar așa rămâi în picioare, restul - de la încrederea în ajutorul oamenilor la dragostea unei femei - sunt aiureli care te doboară. Un asemenea credo cinic are nevoie de o expresie pe măsură. Céline se folosește de toate resursele limbii franceze pentru a face să răsune în roman, într-un crescendo năucitor, dezgustul, cruzimea, disprețul și durerea. 

„Călătorie la capătul nopții” e o capodoperă nu doar pentru că pune în scenă, hiperbolic, absurdul existențial (deși ar fi fost de ajuns și atât); e și datorită stilului célinian, amestec de argou, limbă populară și nestăpânită violență de limbaj.

6. Portretul căsătoriei

Autoare: Maggie O’Farrell

Editura: Pandora M, 2023

Traducere: Mariana Piroteală

Măritată peste noapte cu Alfonso d’Este, duce de Ferrara, Modena și Reggio, Lucrezia părăsește Florența natală pentru a trăi la o curte străină, ale cărei obiceiuri îi par stranii și unde prezența ei nu este tocmai dorită. Chiar și soțul ei pare o enigmă: este fie un estet înconjurat de artiști, fie un despot în fața căruia tremură și propriile-i rude. În timp ce pozează la nesfârșit pentru un portret menit a-i surprinde frumusețea pentru eternitate, Lucrezia înțelege că în ochii curții ea nu îndeplinește decât rolul de mamă a viitoarei dinastii din Ferrara.

7. Noi, carnivorii

Autoare: Agustina Bazterrica

Editura: Pandora M, 2023

Traducere: Marin Mălaicu-Hondrari

La abatorul local, Marcos este un foarte eficient manager-adjunct în branșa sacrificării oamenilor - deși nimeni nu le mai spune așa. Soția l-a părăsit, tatăl piere în ghearele demenței, iar el depune eforturi supraomenești să nu se gândească la felul în care-și câștigă existența. După ce animalele, infectate de un virus otrăvitor, au fost omorâte, și după o perioadă de Tranziție plină de ipocrizie, consumul de carne umană - „carne specială” - a devenit legal. Într-o zi, Marcos primește în dar un exemplar de „calitate superioară”, pe care, în ciuda interdicțiilor, îl tratează ca pe o ființă umană. De aici și până la a-și pune întrebarea dacă nu cumva am renunțat la umanitate în schimbul proteinei animale nu mai e decât un pas. Bestial!

8. Neliniște

Autor: Zülfü Livaneli

Editura: Humanitas Fiction, 2023

Traducere: Maria Miu

Dând glas popoarelor, credințelor, istoriei și poveștilor care au străbătut Levantul de-a lungul secolelor, Neliniște este o meditație tulburătoare despre natura umană, care propune un dialog plin de compasiune între trecutul și prezentul acestor ținuturi.

Când Ibrahim, un jurnalist din Istanbul, află din întâmplare, la o ședință de redacție a ziarului pentru care lucrează, de moartea violentă a prietenului său din copilărie, Hussein, se întoarce în Mardin să participe la înmormântarea acestuia. Copleșit de amintiri, dar și de curiozitatea specifică ziaristului, Ibrahim va descoperi povestea lui Hussein, îi va reconstitui treptat viața și se va adânci în iubirea tragică dintre acesta și Meleknaz, o siriană de origine yazidită care, fugind de ISIS, ajunsese în Turcia împreună cu fetița ei născută oarbă. Istoriile personale ale lui Hussein și Meleknaz, pe urmele cărora pornește Ibrahim, îl vor purta spre taberele de refugiați de la granița Turciei cu Siria, într-o călătorie a redescoperirii de sine și prin istoria dintotdeauna complicată a Orientului.

9. Insula copacilor dispăruți

Autoare: Elif Shafak

Editura: Polirom, 2023

Traducere: Ada Tanasă

Romanul urmărește povestea de dragoste secretă dintre Kostas, un cipriot de etnie greacă, și Dephne, cipriotă de etnie turcă, în 1974, în momentul izbucnirii Războiului Civil din Cipru. Câteva decenii mai târziu, în Londra zilelor noastre, Ada, fiica lor adolescentă, se confruntă cu urmările traumei familiale. Povestea are trei fire narative: lovitura de stat din Cipru din 1974 și tragedia miilor de persoane dispărute; perioada în care Kostas și Dephne se regăsesc, în anii ’90; și Londra contemporană, unde Ada deplânge moartea mamei. Naratorul cărții și martorul tuturor acestor evenimente este un smochin care a fost strămutat din Cipru în Anglia.

 ››› Vezi galeria foto ‹‹‹



 

Subiecte în articol: cărţi frati hybris limita ratiunie
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri