Jurnalul.ro Cultură Carte 9 cărți, 9 mănuși de ridicat

9 cărți, 9 mănuși de ridicat

de Florian Saiu    |   

​​​​​​​Adierile reci de noiembrie au prins, iată, vlagă, prilej de răsfăț în fața unei căni cu ceai de iasomie, a unui bol cu sâmburi de migdale și a unei cărți. Povești aveți de unde alege!

1. Lego

Autor: Jens Andersen

Editura: Rao, 2023

Traducere: Mihaela Neacșu

Se estimează că, anual, între optzeci și nouăzeci de milioane de copii primesc un set lego și până la zece milioane de adulți își cumpără unul pentru uz personal. Lego este însă mai mult decât un număr copleșitor de cărămizi din plastic ce pot fi asamblate în nenumărate moduri, este o viziune despre ceea ce înseamnă jocul pentru omenire.

Apelând la documente inedite provenite din arhiva companiei și interviuri în exclusivitate cu membrii familiei fondatoare, Jens Andersen reface istoria ascensiunii spectaculoase a acestei afaceri începute în 1932 la Billund, în Danemarca. Este drumul de la un modest atelier de tâmplărie la o fabrică de jucării, de la o afacere locală la una națională și, mai apoi, la una globală, cu toate succesele, dar și cu eșecurile și perioadele de stagnare, precum și cu modul în care, prin inovare și creativitate, au fost depășite. Interesant și instructiv!

2. Mintea sovietică

Autor: Isaiah Berlin

Editura: Humanitas, 2023

Traducere: Marina Vraciu

Isaiah Berlin a rămas întotdeauna interesat de Rusia, care i-a marcat identitatea din punct de vedere personal și intelectual. Emigrat în Anglia în 1921, s-a întors în țară pentru prima dată în 1945, având parte de întâlniri cu scriitori ca Anna Ahmatova și Boris Pasternak, care urmau să-și pună amprenta asupra scrierilor sale ulterioare. Eseurile despre URSS reunite, după dispariția autorului, de editorul Henry Hardy în volumul Mintea sovietică includ, printre altele, relatarea celebrelor sale întrevederi cu diverși scriitori ruși după cel de-Al Doilea Război Mondial, reflecții despre „dialectica artificială” manipulatoare a lui Stalin, analiza culturii sovietice făcută după o vizită din 1956, portretele unor scriitori ca Osip Mandelștam și Boris Pasternak, un post-scriptum ca reacție la evenimentele din 1989. O mică bijuterie!

3. Fluvii ale puterii

Autor: Laurence C. Smith

Editura: Litera, 2023

Traducere:  Irina Dubský

În Fluvii ale puterii, geograful Laurence C. Smith explorează relația eternă, subestimată, dintre fluvii și civilizația umană. Fluviile sunt desigur importante în multe feluri practice (sursă de apă, transport, igienă etc.), dar întreaga lor influență asupra modului în care trăim este mai puțin evidentă. Fluviile definesc și depășesc granițe internaționale, forțând cooperarea între națiuni. Cantități uriașe de apă fluvială sunt folosite pentru a produce energie, mărfuri brute și hrană. Războaie, politică și demografie sunt transformate de inundațiile devastatoare ale acestora. Revendicările teritoriale ale națiunilor, legăturile culturale și economice, migrațiile și istoriile popoarelor se întorc iar și iar la fluvii și la diviziunile topografice pe care ele le sculptează în lume.

4. Iluminismul

Autor: Ritchie Robertson

Editura: Litera, 2023

Traducere: Andreea Popescu

Una dintre perioadele formative ale istoriei Europei și chiar a lumii, Epoca Luminilor este sursa valorilor occidentale moderne și seculare: toleranță religioasă, libertate de gândire, libertate de scriere și a presei, argumente raționale, coroborate de dovezi. Dar, dacă așa stau lucrurile, de ce, la peste 300 de ani de la începutul lui, Iluminismul este atât de greșit înțeles ca expresie a unei rațiuni lipsite de suflet? Răspunsul pe care îl căutăm ar putea fi acela că, într-o măsură foarte mare, am acceptat descrierile Iluminismului provenite de la inamicii lui conservatori, anume că Epoca Luminilor a implicat cu necesitate ostilitate față de religie sau că a susținut o piață liberă, fără limite ori că aceasta era „cea mai bună dintre lumile posibile”. Ritchie Robertson se întoarce în lungul secol al XVIII-lea, de la aproximativ 1680 până la 1790, pentru a descoperi cu adevărat această perioadă mult discutată.

În demersul său, Robertson apelează la texte originale ale epocii pentru a dovedi că, mai presus de toate, Iluminismul s-a concentrat pe sporirea fericirii umane - în această viață, nu în Viața de Apoi - prin promovarea cercetării științifice și a argumentelor raționale. Făcând acest lucru, Robertson consemnează campaniile purtate de figuri ale Iluminismului împotriva unor rele precum pedeapsa capitală, tortura, sclavia sau procesele împotriva vrăjitoarelor, apelând la experiențele unor figuri importante, precum Voltaire sau Diderot, pe lângă cele ale oamenilor obișnuiți care au trăit în acele timpuri extraordinare.

De neratat!

5. Nimeni nu părăsește Palo Alto

Autor: Yaniv Iczkovits

Editura: Humanitas Fiction, 2023

Traducere: Ioana Petridean

Romanul Nimeni nu părăsește Palo Alto este o incursiune tulburătoare și plină de sensibilitate în lumea emoțiilor, Yaniv Iczkovits asumându-și sarcina dificilă de a așeza într-o poveste coerentă trăiri viscerale, greu de exprimat într-un limbaj mediat de cuvinte. Personajele sale, legate printr-un invizibil fir roșu al singurătății, sunt întoarse spre ele însele și spre propriile realități interioare, în încercarea simultană și aparent paradoxală de a stabili un contact cu lumea și de a se proteja de ea. Fiecare dintre ele s-a născut sub semnul traumei, încercând să descopere un sens pentru propria existență. Iczkovits face portretul fiecăruia dintre ele, aducând în prim-plan vulnerabilitățile și fricile lor cele mai adânci.

6. Istoria lumii

Autor: DK

Editura: Litera, 2023

Istoria lumii în 140 de hărți magnifice, completate de cronologii, grafice, explicații savante și amănunte din culisele marilor evenimente ale omenirii. Dar să vă las, mai bine, să descoperiți singuri acest volum monumental.

7. Palatul de cristal

Autor: Amitav Ghosh

Editura: Litera, 2023

Traducere: Adina și Gabriel Rațiu

În 1885, trupele britanice intră în Mandalay și obligă familia regală birmană să ia calea exilului. Rajkumar, un băiat sărac care lucrează la o tarabă din piața prăfuită de lângă palat, este salvat de un negustor chinez înțelept, cu care înființează o afacere de prelucrare a lemnului în nordul țării. Mai târziu, cu imaginea familiei regale în minte, tânărul călătorește până în orășelul obscur din India unde au fost surghiuniți cu toții, vrând s-o regăsească pe Dolly, o slujnică de la curtea reginei, a cărei iubire îi va modela viața.

Narațiunea urmărește (și) luptele în urma cărora Birmania, India și Malaysia au devenit ceea ce sunt astăzi. Un roman fascinant!

8. Supraviețuitorul

Autor: Frank Krake

Editura: Corint, 2023

Traducere: Anca Irina Ionescu

Când Wim Aloserij avea 20 de ani, Al Doilea Război Mondial era în plină desfășurare, iar Olanda, țara sa, era ocupată de germani. Chiar dacă erau înconjurați de drame, tinerii olandezi aveau planuri, încercând să trăiască o viață cât mai apropiată de normalitate. Wim muncea din greu ca să învețe meseria de măcelar, iar la sfârșit de săptămână se relaxa plimbându-se cu caiacul pe apele Amsterdamului.

Toate acestea s-au schimbat brusc în februarie 1943, când Wim a fost trimis în Germania, care ducea lipsă de muncitori. După ce timp de un an a lucrat pentru societatea de tramvaie din Braunschweig, tânărul olandez și-a părăsit fără aprobare postul și s-a întors la Amsterdam. Fiind considerat inamic al Reichului nazist, a fost nevoit să se ascundă. A fost descoperit, arestat și trimis în lagărele de concentrare din Germania, unde viața unui om nu valora nimic. Când a realizat gravitatea situației, Wim și-a fixat un singur obiectiv: să supraviețuiască, pentru a putea povesti, după război, ororile pe care le-a cunoscut în lagăr!

Supraviețuirea era o misiune aproape imposibilă. Cea mai mică slăbiciune omenească a unui deținut și cel mai nesemnificativ moft al unui gardian puteau aduce moartea. Cum a rămas în viață? De ce nu a fost zdrobit de violența criminală din cele trei lagăre în care a fost închis și cum a supraviețuit tragediei vasului Cap Arcona, care a fost scufundat de avioanele britanice?

Răspunsul îl veți afla din paginile acestei cărți, în care cruzimea, hazardul și absurdul sunt personajele principale.

9. Ritz & Escoffier

Autor: Luke Barr

Editura: Corint, 2023

Traducere: Ioana Adam

În această carte care abundă în scandaluri și povești despre opulență, Luke Barr îi poartă pe cititori într-o călătorie în timp, în Londra și Parisul de la cumpăna secolelor XIX-XX. Din paginile volumului veți afla cum ilustrul hotelier César Ritz și faimosul chef Auguste Escoffier și-au unit forțele la Savoy, pentru a uimi lumea întreagă cu luxul modern al acestui binecunoscut hotel londonez, unde melanjul dintre evreii americani și înalta societate britanică anunța apariția unei noi ordini sociale și ascensiunea clasei de mijloc.

Barr recreează atmosfera palpitantă a perioadei din ajunul Primului Război Mondial, La Belle Époque, atunci când aristocrația britanică a atins apogeul, femeile au început să iasă la restaurant neînsoțite, iar noii îmbogățiți americani și industriașii lipsiți de tact socializau la Londra, etalându-și bunurile de lux. Colaborând la Savoy - hotel care primea clienți fideli și, uneori, pofticioși din cale -afară, precum Oscar Wilde și Sarah Bernhardt -, Escoffier inova în domeniul bucătăriei moderne și influența decisiv gastronomia franceză, iar Ritz înființa primul hotel de lux din lume. 

Documentare impecabilă!

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Subiecte în articol: cărţi lego afaceri succes
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri