Jurnalul.ro Cultură Carte 9 cărți agățătoare

9 cărți agățătoare

de ​​​​​​​Florian Saiu    |   

Ușor-ușor, odată cu instalarea toamnei, au început să scoată capul în lume povești noi, incitante, agățătoare, povești care pur și simplu nu ne pot lăsa indiferenți. Drept dovadă…

1. Chiorpangiu

Autor: Florin Duțu

Editura: Polirom, 2024

Pleiada de personaje din Chiorpangiu își duce viața în peisajul cu totul aparte al Brăilei, dar, prin firescul lor, poveștile depănate de narator au un caracter universal. Așa cum copilul Florin este fascinat de atelierul în care bunicul său pare să facă minuni, cu toții păstrăm în amintire un loc magic din copilărie. Pentru mai toată lumea perioada comunismului a fost foarte dificilă, unii au trecut prin experiențe dramatice, dar întotdeauna oamenii au găsit puterea să reziste sau, așa cum a făcut unchiul Fănică atunci când i-a scris Elenei Ceaușescu, au încercat să ceară ajutor de la cârmuire. Fiecare familie are un „specialist” în medicină care dă mereu sfaturi sau, la fel ca Aurel după ce bea un pahar, se avântă să efectueze proceduri medicale fără vreo pregătire în domeniu. De obicei, pe mame le întrebi când nu găsești ceva prin casă, însă sunt și mame experte în a „pune bine” lucrurile, așa ca Tanța. Nimeni nu are părinți perfecți, dar toți vrem să știm că le este bine. Fiecare a avut un prieten apropiat de care, dintr-un motiv mai mult sau mai puțin dureros, s-a îndepărtat în timp. Adultul de astăzi le privește pe toate fără reproș, cu umor și nostalgie, și le împărtășește bucuros cu noi.

Câştigătorul Concursului de Debut al Editurii Polirom - 2024.

2. Cu iubirea în minte, cu mintea în iubire

Autoare: Alina Necșulescu

Editura: Trei, 2024

„Alina Necșulescu explorează dimensiunea intimă a Iubirii ca pe ceva indisolubil de participarea mentală, invitând cititorul la o călătorie fascinantă și originală de descoperire a creativității minții. Prin stilul său literar distinctiv, Alina Necșulescu reușește să transforme concepte abstracte în imagini vii, oferind o nouă înțelegere a modului în care iubirea sau absența ei poate modela realitatea noastră interioară și exterioară, reflectând complexitatea și profunzimea experienței umane” - Riccardo Lombardi, psihiatru și psihanalist, autor al cărților Infinitul fără formă și Disocierea minte-corp în psihanaliză

3. Viața e simplă

Autoare: Johnjoe McFadden

Editura: Humanitas, 2024

Traducere: Vlad Moraru

 În Viața e simplă, Johnjoe McFadden atinge câteva performanțe cu totul remarcabile. Îi reușește, întâi de toate, o reconstituire plină de viață și de culoare a unor vremuri, evenimente și personaje pe care ni le reprezentăm îndeobște schematic. Apoi, urmărind de-a lungul secolelor impactul principiului simplității asupra științei, McFadden ilustrează excelent relevanța, neglijată adeseori în prezent, a fundamentelor culturale și filozofice ale discursului științific. Dar poate cel mai fertil aspect al acestui frumos excurs în istoria unei idei este ipoteza pe care o lansează, anume aceea că simplitatea lui Occam, principiu metodologic aflat la baza reprezentării moderne a lumii, ar fi totodată modul de operare al vieții înseși.

4. Puterea geografiei

Autor: Tim Marshall

Editura: Litera, 2024

Traducere: Diana Popescu-Marin

Tim Marshall explorează zece regiuni care vor contura politica globală în noua epocă a rivalității dintre marile puteri: Australia, Iran, Arabia Saudită, Marea Britanie, Grecia, Turcia, Sahel, Ethiopia, Spania și spațiul. Descoperă de ce următoarea criză a refugiaților din Europa este mai aproape decât credem, din moment ce Sahelul este extrem de agitat, de ce Orientul Mijlociu trebuie să privească dincolo de petrol și nisip pentru a-și asigura viitorul, de ce Mediterana de Est este unul dintre punctele de interes cele mai volatile în secolul XXI și de ce atmosfera Pământului este destinată a fi noul teren de luptă al lumii.

Scrisă cu inteligența și puterea de pătrundere specifice lui Marshall, această carte este o explorare lucidă și palpitantă a puterii geografiei de a da formă trecutului, prezentului și viitorului umanității.

5. 24 de ore în Atena antică

Autor: Philip Matyszak

Editura: Litera, 2024

Traducere: Gabriel Tudor

Pe parcursul unei zile, întâlnim 24 de atenieni din toate straturile societății - de la o sclavă la un consilier, de la un pictor de vase la un comandant de marină, de la o gospodină la hopliți - și descoperim adevărata Atena, petrecând câte o oră în compania fiecăruia și observând activitățile cotidiene ale oamenilor epocii.

6. Inventarea trecutului

Autor: Tamim Ansary

Editura: Corint, 2024

Traducere: Alina Popescu

De unde a început povestea noastră, unde am fost noi până acum, încotro ne îndreptăm? Și cine este acest „noi”? Inventarea trecutului este o istorie globală a călătoriei umanității începând din Epoca Pietrei și până în era digitală. Cu mii de ani în urmă, când existam doar ca mici grupuri autonome de vânători-culegători, larg răspândite prin sălbăticie, am început să inventăm povești - pentru supraviețuire, pentru a da vieții sens ori pentru a explica necunoscutul. În cele din urmă, toate acestea au devenit fundamentul  pe care s-au clădit imperii, civilizații și culturi. 

Cartea explorează legăturile și efectele în lanț care alcătuiesc țesătura istoriei: aflăm cum peisajele au dat formă culturilor, cum invenții simple, precum scărițele de șa sau pantalonii, au afectat ascensiunea și decăderea imperiilor, cum învățăturile profetului Mahomed au contribuit la călătoriile lui Cristofor Columb, cum expansiunea mongolă din secolul al XIII-lea a îmbunătățit soarta țăranilor din Anglia… și multe altele. Orice istorie a lumii este, de fapt, narațiunea istorică mondială a cuiva. Astfel, Tamim Ansary propune o narațiune istorică mondială, în care acel cineva suntem „noi”, cei de pretutindeni, răsărind astăzi aici, pe această planetă. 

7. 23 August 1944

Coordonator: Gavriil Preda

Editura: Corint, 2024

Istoriografia dedicată Actului de la 23 august 1944 este impresionantă și reflectă preocuparea firească a istoricilor de a descifra cât mai aproape de realitate un eveniment despre care Adolf Hitler spunea că a însemnat una dintre cele trei mari crize din ultimii ani de război, alături de pierderea Grupului de Armate „Centru” din Polonia și debarcarea din Normandia. La 80 de ani de la aceste întâmplări cruciale, iată o lucrare esențială pe această temă, redactată de 18 istorici reputați, specializați în istoria secolului al XX-lea. Astfel, volumul analizează cauzele, desfășurarea și consecințele unei decizii care a schimbat istoria României. Bazându-se pe documente din arhivele române, germane, anglo-americane și sovietice și, deopotrivă, literatura memorialistică, autorii prezintă întâmplările din perspectiva tuturor celor care au contribuit la înlăturarea regimului instaurat de mareșalul Ion Antonescu.

8. Confesiunile unei fantome duplicitare

Autoare: Aurelia Ulici

Editura: Litera, 2024

„Confesiunile unei fantome duplicitare… Pisălog, titlul nu-mi dă pace. Complicat, încâlcit, deloc comercial. Puțin important, îmi spun, căci pe mine nu mă interesează și nici nu sper să public vreodată o carte care zace în mine de câteva zeci de ani și care acum, așa, dintr-odată, a vrut să vadă lumina zilei. Să public ce scriu aici mi se pare o nebunie. Oare cine ar putea cumpăra cartea în afară de amici, rude sau indignate victime ale miștoului meu, sperând să mă prindă cu garda jos? De ce ar fi cineva interesat de viața unei persoane oarecare, având unicul merit că și-a petrecut cea mai mare parte din ea printre mințile cele mai creatoare ale României… Și poate, totuși… Îmi povestesc viața, și pe asta, de bine, de rău, îmi imaginez că o cunosc. Sunt eroina acestei vieți, și asta e tot. Am mai încercat și altă dată, dar niciodată n-am putut scrie un rând, n-am reușit să trec de teama de a fi ridicolă și am amânat mereu. Nu voiam nici să-mi scotocească cineva prin suflet, nu-mi doream nici să scriu un jurnal în care să mă las furată de amănunte intime. E doar o poveste, și povestea poate fi a oricui” - Aurelia Ulici.

9. Limba lui Hristos

Autor: Adrian Lesenciuc

Editura: Corint, 2024

Există un loc unde se vorbește limba lui Hristos, nu departe de Drumul Damascului, la o abatere de câțiva kilometri, în munții Antiliban. Locul se numește Maaloula și înseamnă „poartă” în aramaica occidentală. Acolo s-a retras, urmărită de soldații romani, Sfânta Tecla, prima ucenică a Apostolului Pavel și prima muceniță a creștinătății. Pe același drum urmează să pășească, aproape două mii de ani mai târziu și fără să cunoască povestea întemeierii locului, un arab creștin din nordul Libanului, izgonit din țara sa. Arabul ajunge pe Drumul Damascului în plin război civil sirian, după ce și-a risipit averea pentru a cumpăra demnități în țara de adopție. 
Romanul Limba lui Hristos e povestea revelării întâmplătoare a faptelor din primul deceniu creștin, în contextul unor întâmplări petrecute între 1975 și 2013, dintr-un Orient la fel de incert ca acela din Antichitate și la fel de volatil ca parfumurile Arabiei. O ultimă cruciadă interioară este dusă pe teritoriul fluid al Orientului. 
Există un loc unde încă se mai vorbește limba lui Hristos. Exista. 

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri