1. Pământul transformat
Autor: Peter Frankopan
Editura: Trei, 2025
Traducere: Gabriel Tudor
Ne gândim rareori la felul în care mediul înconjurător a influențat războaiele, revoluțiile sau comerțul global – dar remarcabilul istoric Peter Frankopan plasează natura, mediul și clima în centrul istoriei. În cea mai recentă capodoperă a sa, Frankopan ne poartă de la Big Bang până în prezent, analizând modul în care erupțiile vulcanice, activitatea solară, schimbările de nivel ale apelor oceanului planetar, curenții maritimi, inundațiile și secetele au jucat un rol crucial și adesea neglijat în istorie. Pe măsură ce ne confruntăm cu un viitor tot mai precar, nu a fost niciodată mai important să învățăm cum anume omenirea a folosit, exploatat și adaptat Pământul la nevoile noastre, în bine și în rău – și să tragem învățăminte din acest trecut.
Peter Frankopan este profesor de istorie mondială la Universitatea Oxford, director al Centrului de Cercetare în Bizantinologie și cercetător senior la Colegiul Worcester din cadrul aceleiași universități. Printre publicațiile sale anterioare, premiate și devenite bestsellere internaționale, se mai numără Drumurile Mătăsii: O nouă istorie a lumii, Noile Drumuri ale Mătăsii: Prezentul și viitorul lumii (apărute și în limba română la Editura Trei), precum și ediția pentru copii a Drumului Mătăsii (publicată în românește la Editura Pandora M).
2. Năluci flămânde
Autor: Kevin Jared Hosein
Editura: Trei, 2025
Traducere: Mihaela Apetrei
Trinidad, anii ‘40. Pe culmea dealului cu priveliște către Bell Village se ridică semeață ferma Changoor, unde Dalton și Marlee trăiesc într-un lux de neimaginat pentru cei ce-și duc viața în umbra proprietății. La poalele dealului se află barăcile, niște dărăpănături din scânduri șubrede și tablă, locuite de câteva familii. Printre acestea își duc viața și cei trei Saroop – Hans, Shweta și fiul lor, Krishna – măcinați de sărăcie, dar devotați credinței lor. Când Dalton Changoor dispare, iar Marlee se află în pericol, Hans, ajutorul de la fermă, este momit să se mute în conacul din deal ca paznic, cu promisiunea unui câștig frumos. Însă pe măsură ce se dezvăluie misterul dispariției lui Dalton, viețile tuturor se împletesc într-o legătură infernală, iar micuța comunitate este zdruncinată din temelii.
Roman câștigător al Walter Scott Prize 2024 pentru ficțiune istorică.
3. Încă de pe atunci vulpea era vânătorul
Autoare: Herta Müller
Editura: Humanitas Fiction, 2025
Traducere: Nora Iuga
„O blană de vulpe în apartamentul profesoarei Adina devine un simbol al amenințărilor unei Securități omniprezente pe când regimul începe deja să se clatine. În imagini expresive și de o frumusețe înfricoșătoare, Herta Müller reconstituie panorama crudă și înspăimântătoare a dictaturii și a unei societăți distruse până la rădăcină. Decăderea oamenilor, ba chiar a unei întregi țări, este redată aici până în cele mai mici detalii – în toată această suferință pare că natura însăși trece de partea terorii. Încă de pe atunci vulpea era vânătorul este probabil cartea cea mai românească a acestei mari autoare de limbă germană.” – Ernst Wichner
Premiul Nobel pentru Literatură 2009.
4. Jurnalul de la Nürnberg
Autor: G.M. Gilbert
Editura: Polirom, 2025
Traducere: Dan Criste
În august 1945, Marea Britanie, Franţa, URSS şi Statele Unite ale Americii au creat la Nürnberg un tribunal menit să-i judece pe conducătorii militari şi civili ai regimului nazist pentru plănuirea unui război de agresiune, exterminarea unor categorii întregi ale populaţiei, folosirea pe scară largă a muncii forţate, jefuirea ţărilor ocupate, maltratarea şi uciderea prizonierilor de război. G.M. Gilbert, psihologul închisorii înaintea şi în timpul procesului de la Nürnberg, a avut şansa unică de a-i observa şi de a-i chestiona pe criminalii de război nazişti. Cu imparţialitate ştiinţifică, i-a încurajat pe Göring, Speer, Hess, Ribbentrop, Frank, Jodl, Keitel, Streicher şi pe ceilalţi acuzaţi să-şi dezvăluie cele mai ascunse gânduri, înregistrând ce anume i-a determinat pe aceştia să creeze utopia ariană distorsionată şi lumile coşmareşti de la Auschwitz, Dachau şi Buchenwald, reacţiile lor de zi cu zi la ceea ce se întâmplă în timpul şedinţelor de judecată, opiniile lor neoficiale despre Hitler, Al Treilea Reich şi ceilalţi acuzaţi, părerile despre munca forţată, lagărele morţii şi evrei, mărturiile lor, disputele dintre ei şi manevrele disperate pe care le fac pentru a se disocia de înfrângerea celui de-Al Treilea Reich şi de vinovăţia naziştilor. Cunoaşterea temeinică de către autor a limbii germane, abordarea sa deliberat neprotocolară şi accesul neîngrădit al acestuia la acuzaţi conferă fascinantului şi înfricoşătorului său studiu o familiaritate şi o perspectivă inegalabile.
5. Baumgartner
Autor: Paul Auster
Editura: Trei, 2025
Traducere: Iulia Gorzo
Viața lui Baumgartner, fenomenolog, scriitor și în curând profesor pensionar ,a fost definită de dragostea pentru soția lui, Anna, care a murit în urmă cu nouă ani. În vârstă de 71 de ani, Baumgartner continuă să trăiască prins într-o spirală a rememorării, care începe în anii 1968, când el și Anna s-au cunoscut, doi studenți săraci lipiți, apoi urcă în timp de-a lungul a patru decenii de iubire, reîntorcându-se la final în anii tinereții lui Baumgartner din Newark și la relația cu tatăl lui, un anarhist ratat, transformat în proprietar de magazin de rochii. În primul lui roman de la 4321 și, din păcate, ultimul scris, Paul Auster își pune, cu seninătate emoționantă, întrebări precum „De ce ne rămân în memorie anumite episoade ale propriei vieți? De ce uităm ceea ce uităm? De ce ne amintim ce ne amintim?”. Un ultim roman austerian despre pierdere, doliu, iubire și împăcarea cu sine.
6. Jocul îngerului
Autor: Carlos Ruiz Zafon
Editura: Polirom, 2025
Traducere: Dragoș Cojocaru
Barcelona anilor 1920. Un tânăr scriitor obsedat de o iubire imposibilă primeşte, din partea unui editor misterios, oferta de a scrie o carte cum n-a mai existat, în schimbul căreia i se promite nu doar o avere, ci mai mult de-atât. În stilul său plin de strălucire, de o precizie narativă impecabilă, autorul romanului Umbra vântului ne transpune din nou în Barcelona începutului de secol XX şi în Cimitirul Cărţilor Uitate, oferindu-ne un roman cu o intrigă captivantă, o poveste de dragoste imprevizibilă şi o cursă printr-un labirint de taine unde magia cărţilor, pasiunea şi prietenia se împletesc într-o naraţiune magistrală.
Al doilea roman al tetralogiei Cimitirul Cărţilor Uitate.
7. Bijuterii imperiale
Autoare: Ana Trigo
Editura: Baroque Books, 2025
Traducere: Cornelia Rădulescu
Splendoare și lăcomie, puritate și perfecțiune, împărătese și împărați, prințese, miliardari, actrițe și societăți secrete, vrajă și mister, trufie, trădare, speranță, disperare și bijuterii care au supraviețuit războaielor, trădărilor, incendiilor și jafurilor pe drumul lor prin istorie, din adâncul Pământului până în cele mai strălucitoare palate, fluturându-și grandios trena de legende amuțitoare și nemiloase!
8. Turul doi care n-a fost
Autor: Cătălin Augustin Stoica
Editura: Humanitas, 2025
„Alegerile prezidențiale din noiembrie 2024 au fost, fără îndoială, unul dintre cele mai stranii și imprevizibile momente electorale din istoria recentă a României. În paginile acestei cărți încerc să înțeleg și să explic cum s-a ajuns ca personaje absolut marginale și bizare să devină actori principali ai scenei politice prin intermediul votului a peste două milioane de cetățeni. Acest volum surprinde resorturile ascunse ale unei competiții aparent lunatice, în care principalii candidați s-au transformat în personaje memorabile ale unei comedii absurde. Pornind de la rolul rețelelor sociale și ajungând până la influența ascunsă a unor diverse entități, volumul este o invitație la reflecție asupra modului în care se face politică în România de azi, pe fundalul unei profunde crize sociale și de legitimitate a partidelor și liderilor politici mainstream. În același timp, cartea oferă o perspectivă sociologică asupra evenimentelor din noiembrie 2024, schițând o serie de întrebări clare și posibile răspunsuri, dar lasă cititorului libertatea de a judeca singur ce s-a întâmplat cu adevărat într-un moment în care realitatea a depășit orice ficțiune.” - Cătălin Augustin Stoica
9. Un atac de panică
Autor: Ionuț Șendroiu
Editura: Humanitas, 2025
„«Aminturi». Sau poate «aventiri». Asta obţin cei care combină cuvintele «amintiri» şi «aventuri». Numai că Ionuţ Şendroiu nu combină cuvintele, ci conţinutul lor. O face la fel ca în cartea lui de debut, Navetist la tropice, şi profită de ocazie să arate că, în destule cazuri, recidiva e un lucru bun. Un atac de panică e o relatare suculentă şi perfect ritmată a unei poveşti ghaneze cu bune şi rele, cu suferinţe şi clipe euforice, cu scandaluri şi ameninţări. Materia primă a cărţii este un echipaj din care fac parte alandala un croat cu steagul lui Hajduk Split întins pe balcon, doi italieni gata să-şi cinstească oricând colegii cu o băutură pitită strategic, un bosniac care ţine cu Steaua Roşie Belgrad (côté-ul SF al cărţii), un egiptean mândru de naţia căreia îi aparţine, niscai românaşi, fiecare cu hachiţele lui, şi tot aşa. Un melting pot în mişcare fie în aer, fie pe uscat, fie (finalmente) pe apă. Găseşti de toate aici: un austriac care se aşază la odihnă pe o ţeavă la peste 50 de grade (vai de fundul lui!), un întreprinzător care face ţuică de curmale, un fricos greu de lecuit şi tot felul de păţanii din Accra până în ruralul băcăuan şi din Takoradi până în străfundurile Gorjului. Şi mai vezi ceva: o solidaritate de nimic anunţată când unul dintre membrii echipajului trece prin clipe grele. Nu, nu e nimic «pus cu mâna» în Un atac de panică. E, în schimb, multă omenie, chiar dacă sondorul vorbeşte buruienos şi macaragiul ascultă manele.” - Radu Paraschivescu