Jurnalul.ro Cultură Carte 9 cărți pentru raftul din față

9 cărți pentru raftul din față

de Florian Saiu    |   

Astăzi, la „Bibliotecă”, vă las nouă propuneri de lectură cu care să cochetați înainte și după trecerea spre ultima lună de iarnă. Adulmecați-le, vă vor lua în stăpânire!

1. Bucătăria sclavilor

Autoare: Kathleen Grissom

Editura: Polirom, 2024

Traducere: Ioana Georgescu

Rămasă orfană în urma călătoriei cu familia din Irlanda în America, micuţa Lavinia ajunge pe o plantaţie de tutun din Virginia, unde este pusă să muncească în bucătărie, alături de sclavi. Acolo este dată în grija frumoasei sclave Belle, fiica ilegitimă a stăpânului. Lavinia învaţă să gătească, să facă curăţenie şi să servească la masă, îndrumată de dragostea şi dârzenia tăcută ale noii sale familii. Cu timpul, fata este acceptată în casa cea mare, având grijă de soţia stăpânului, care e dependentă de opiu, şi împrietenindu-se cu periculosul, dar protectorul ei fiu. Deşi Lavinia încearcă să construiască punţi între cele două lumi, faptul că e albă o distanţează de Belle şi de ceilalţi sclavi. Bucătăria sclavilor este un roman sfâşietor şi totuşi plin de speranţă despre rasă, clase sociale, demnitate, secrete adânc îngropate şi legături de familie puternice.

2. Dincolo de sârma ghimpată

Autor: James D. Shipman

Editura: Humanitas Fiction, 2024

Traducere și note: Emilia Ivancu

În toamna anului 1944, un grup de prizonieri de la Auschwitz-Birkenau, ajutați de câteva deținute din lagărul femeilor, plănuiesc să arunce în aer crematoriile și camerele de gazare – consemn pentru începutul unei revolte având ca scop eliberarea lagărului. Aproape două sute cincizeci de prizonieri sunt uciși în timpul luptelor, iar alți două sute vor fi împușcați după înfrângerea revoltei. Pornind de la fapte reale și o amplă documentare, James D. Shipman reușește să redea cu instrumentele ficțiunii acest episod extraordinar din cel de-Al Doilea Război Mondial.

Octombrie 1944. În încăperile sumbre ale crematoriului Auschwitz-Birkenau, prizonierul Jakub Bak muncește încercând să nu fie luat la ochi de paznicii SS. Asemenea celorlalți prizonieri din Sonderkommando, Jakub a primit una dintre cele mai cumplite munci din lagăr: verificarea și sortarea hainelor celor uciși și mutarea trupurilor din camera de gazarea în crematoriu. În acest iad, Jakub se agață de promisiunea pe care i-a făcut-o tatălui său – că va supraviețui indiferent de cost – și de puținele clipe alături de Anna, o prizonieră cu care se căsătorește pe ascuns. Inițial, revolta pregătită de cei din Sonderkommando îi pare lui Jakub drumul sigur spre moarte, însă curând își va da seama că este singura încercare de supraviețuire fizică și mentală în fața celei mai atroce întrupări a răului. Povestea de iubire dintre Jakub și Anna, curajul amândurora și umanitatea lor neștirbită sunt formele acestei supraviețuiri, care demonstrează că viața poate fi biruitoare chiar și atunci când totul pare a fi pierdut.

3. Călătorii în lumea de dincolo

Autor: Ioan Petru Culianu

Editura: Polirom, 2024

Traducere, prefață și note: Gabriela și Andrei Oișteanu

„Culianu avansează o ipoteză cognitivă: tradițiile culturale sunt rezultatul unui set limitat de reguli simple, cum ar fi: «Există o altă lume»; «Lumea cealaltă este plasată în cer»; «Există trup și suflet»; și «Trupul moare, sufletul merge pe lumea cealaltă». Culianu a prezentat părți ale teoriei sale în alte scrieri despre gnoză, ascensiuni extatice și magie renascentistă. Și-a extins și înfrumusețat demonstrația în scurte bucăți de ficțiune. De-a lungul unei perioade infinite de timp, pare să susțină Culianu, asemenea reguli produc rezultate similare în mințile ființelor omenești. Răsturnând astfel complet istorismul, implică oare el existența unui sistem universal al spiritului care guvernează percepția și interferează cu lumea fizică?” (Lawrence E. Sullivan)

4. Mandibula lui Cain

Autor: Edward Powys Mathers

Editura: Litera, 2024

Șase crime. 100 de pagini. Milioane de combinații posibile... un singur răspuns corect. Poți să rezolvi misterioasa enigmă a lui Torquemada?

În 1934, rebusistul ziarului The Observer, Edward Powys Mathers (cunoscut și ca Torquemada), a publicat romanul Mandibula lui Cain, titlul fiind o trimitere la prima crimă cunoscută, care era în același timp o poveste polițistă și una dintre cele mai dificile enigme literare scrise vreodată.

Paginile au fost tipărite într-o ordine complet aleatorie, dar este posibil - folosindu-te de logică și citind cu atenție cartea - să le pui în ordinea corectă, astfel încât să descoperi cele șase victime și criminalii lor. Există peste 30 de milioane de combinații posibile, însă doar una este corectă.

Doar patru persoane au reușit să rezolve misterul din „Mandibula lui Cain”. Crezi că poți să te alături acestui grup select? Atenție: acest puzzle literar nu este recomandat cititorilor slabi de înger.

5. „Apostolul națiunii”

Autor: Remus Tanasă

Editura: Humanitas, 2024

„Această carte vine să umple un gol în cercetarea istoriografică românească privind impactul viziunii lui Giuseppe Mazzini în procesul de formare a ideii de națiune română. Republican adept al unificării Italiei, genovezul și-a extrapolat viziunea la scara întregului continent, pronunțându-se împotriva construcțiilor statale de factură imperială și susținând dreptul oricărei națiuni de a se constitui ca stat național. Miezul cercetării de față îl reprezintă implicarea genovezului în sprijinul cauzei naționale a românilor, în care el întrezărea, după mișcările revoluționare de la 1848, voința de a-și apăra identitatea și de a se constitui într-un stat independent, unificat prin limbă și conștiință. Studiul cuprinde numeroase fragmente din scrierile mazziniene, fragmente traduse în limba română chiar de către Remus Tanasă, lăsând să se audă, clară și adusă în actualitate, vocea revoluționarului italian și european. Amplul recurs la cuvintele lui Mazzini îl face accesibil cititorului român, care-l poate descoperi astfel nemijlocit. Este încă un element ce face din această carte un instrument plenar, un reper pentru alți cercetători și, poate, pentru un public mai larg, care va putea înțelege astfel în ce măsură au pus ideile lui Mazzini o cărămidă la temelia construcției naționale în spațiul românesc.” - Francesco Guida, profesor emerit, Departamentul de Științe Politice, Universitatea Roma Tre

6. Iluzii pierdute

Autor: Honoré de Balzac

Editura: Corint, 2024

Traducere: Simona Brînzaru

În „Iluzii pierdute”, parte din monumentala „Comedie umană”, protagonistul, Lucien Chardon, este un jurnalist ale cărui aspirații de a accede în lumea nobiliară, căreia simte că îi aparține de drept, sunt susținute, prin mari sacrificii, de către mama și sora sa. Celălalt erou al romanului, David Séchard, tipograf constrâns să preia afacerea tatălui său, are propriile aspirații, anume de a fi inventator. Balzac oferă în acest magistral roman un panoptic cultural, social și moral al Franței de început de secol XIX.

De (re)vizitat.

7. Hobbitul

Autor: J.R.R Tolkien

Editura: Rao, 2024

„O istorisire glorioasă a unei aventuri magnifice, plină de suspans și asezonată cu un umor discret irezistibil... Toți tinerii, dar și cei mai vârstnici care iubesc o poveste frumoasă de aventură, captivant relatată vor păstra Hobbitul în inimile lor” - New York Times Book Review

8. Un băiat pe lista lui Schindler

Autor: Leon Leyson

Editura: Rao, 2024

Leon Leyson avea 10 ani când naziştii au invadat Polonia, iar familia lui a fost forţată să se mute într-un ghetou din Cracovia. Cu un noroc incredibil, perseverenţă şi curaj, Leyson a reuşit să supravieţuiască iadului nazist. Îngerul salvator? Un ofițer german numit Oskar Schindler! Ironic, nu? Germanul Oskar și fabrica lui, evreii și numele unora (prea puțini) trecute pe o listă, o listă ce avea să devină faimoasă: Lista lui Schindler.

Aceasta este singura carte de memorii publicată vreodată de un fost supraviețuitor copil de pe „Lista lui Schindler”. 

Cutremurător!

9. Lumea pe înțelesul scepticilor

Autor: Steven Novella

Editura: Litera, 2024

Este teribil să ne dăm seama că trăim într-o lume plină de informații greșite, părtinitoare, de mituri, de înșelăciuni și de cunoștințe trunchiate. Nu mai există nici o figură cu autoritate – nimeni nu deține secretul cunoașterii absolute și nu există nici un loc în care să căutăm răspunsuri finale la întrebările noastre (nu, nici măcar pe Google).

Din fericire, „Lumea pe înțelesul scepticilor” este harta noastră prin labirintul vieții moderne. Ne va oferi un traseu printre stâlpii de bază ai gândirii sceptice și va demasca unele dintre cele mai mari mituri, falsuri și teorii ale conspirației științifice – de la antivacciniști la homeopatie, de la OZN-uri la razele N. Pe parcurs vom afla care este diferența dintre știință și pseudoștiință și cum să combatem argumentarea neglijentă, defectuoasă și gândirea superstițioasă.

Sunteți gata să îi însoțiți pe autori într-o călătorie științifică epică, una care ne va duce din peșterile adânci și întunecate ale zorilor omenirii spre primul pas pe Lună? (Da, chiar am ajuns pe Lună!)

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri