Jurnalul.ro Cultură Carte Raftul cu tandrețuri literare: 9 cărți de ieri, de azi și de mâine

Raftul cu tandrețuri literare: 9 cărți de ieri, de azi și de mâine

de Florian Saiu    |   

Iată, mai jos, câteva titluri neperisabile, și asta pentru că realitățile prinse în capsula fină a ficțiunii se vor repeta, cel mai probabil, la nesfârșit. Mai ales când vine vorba de oameni și de slăbiciunile lor. Lecturi faine!

1. Cele opt vieți ale un trickster de-o vârstă cu veacul

Autoare: Marinae Lee

Editura: Trei, 2024

Traducere: Mihaela Doagă

Când trăieşti în apropierea graniţei cu Coreea de Nord, regula jocului este „totul sau nimic”, o bătălie constantă din care ieși câştigător sau învins. Prin această lume periculoasă, bântuie o femeie remarcabilă, care a descoperit că, pentru a rămâne în viață, trebuie să fii un „trickster” care nu se dă înapoi de la nimic.

Inspirată de povestea adevărată a uneia dintre cele mai bătrâne femei care au reuşit prin propriile forțe să fugă din Coreea de Nord, cartea de faţă țese, în opt capitole seducătoare și întunecate, o istorisire complexă despre supravieţuire, traumă și familie. Tricksterul lui Mirinae Lee este o figură polimorfă - de-a lungul acestor capitole îmbinate cu măiestrie ne apare ca sclavă, iluzionistă, criminală, teroristă, spioană, amantă şi mamă - o femeie care trebuie adesea să aleagă varianta de neconceput, ca să poată supravieţui războiului şi ocupaţiei Coreei.

Roman nominalizat la Premiul Women’s Prize 2024.

2. Puiul de cuc

Autoare: Camilla Läckberg

Editura: Trei, 2024

Traducere: Cristina Ekholm

Două evenimente cumplite cutremură Fjällbacka. Un fotograf cunoscut e găsit ucis cu brutalitate într-o expoziție. Insulița unde se retrage să scrie Henning Bauer, laureatul premiului Nobel pentru literatură, devine scena unei tragedii sângeroase. Greu de crezut că aceste incidente nu au legătură, mai ales că fotograful și scriitorul erau printre fondatorii misteriosului club exclusivist numit Blanche. Ancheta lui Patrik Hedström pare blocată, în timp ce Erica Falck face cercetări în legătură cu uciderea unui transsexual la Stockholm în anii ’80. Și începe să înțeleagă că umbra păcatelor din trecut ajunge până în prezent.

Captivant.

3. Gara Malma

Autor: Alex Schulman

Editura: Humanitas Fiction, 2024

Traducere și note: Andreea Caleman

Un tren, trei generații și destinele lor împletite: toți protagoniștii călătoresc spre gara Malma și nici ei, nici cititorul nu știu cum sunt legate destinele lor și nici nu anticipează că ceea ce se întâmplă la destinația finală le va redefini viața. Gara Malma pune reflectorul pe secrete de familie și traume transmise de-a lungul generațiilor, dar mai ales pe căutarea adevărului care poate schimba totul.

Un tată divorțat și fiica lui, un cuplu în pragul despărțirii, o femeie bântuită de o enigmă din trecut: trei călătorii aparent fără legătură între ele, spre aceeași destinație, Malma. Pe măsură ce peisajul Suediei se perindă prin dreptul ferestrelor trenului, amintiri și imagini îngropate inundă prezentul, elemente ale căutării care îi aduce laolaltă pe protagoniști, având drept punct de convergență fotografiile vechi descoperite într-un album moștenit. Dar ce îi așteaptă pe ei în acest orășel pierdut în mijlocul neantului? Vor găsi Bo, Harriet, Oskar și Yana răspunsuri eliberatoare, sau pentru unii dintre ei locul va fi scena unei tragedii reînnoite? Cu o sensibilitate aparte, Alex Schulman își duce cititorul într-o călătorie în inima unui mister, reconstituind vieți sfâșiate, consemnate în memoria unei familii împovărate de secrete.

4. Focul

Autor: Daniela Krien

Editura: Humanitas Fiction, 2024

Traducere: Ramona Trufin

Căsnicia lui Rahel și a lui Peter a fost tensionată încă de când un student l-a pus pe Peter în centrul unei polemici pe rețelele de socializare, acuzându-l că nu ar fi respectat identitatea de gen. La rândul ei, Rahel se confruntă cu întrebări care țin de propria identitate. Misterul care plutește asupra tatălui ei - Cine este? Unde este? De ce mama ei nu i-a vorbit niciodată despre el? - și problemele pe care le descoperă în practica terapeutică devin o sursă de autoanaliză. Însă ritmul alert al vieții citadine, îndemnând la amânarea esențialului, este întrerupt de o vacanță, o izolare care îi va face pe cei doi să pornească într-o călătorie deopotrivă a regăsirii de sine și a redescoperirii celuilalt. 

Roman nominalizat la Dublin Literary Award 2024.

5. Nova Dacia

Autor: Franciscus Fasching

Editura: Paideia, 2024

Traducere și introducere: Ana-Cristina Halichias

„Dacia Nouă” este o lucrare de mare valoare scrisă în limba latină de savantul iezuit Franciscus Fasching și care a apărut la Cluj în anii 1743-1744. Grație prof. Ana-Cristina Halichias este publicată pentru prima dată în ediție bilingvă, la îndemâna specialiștilor și a cititorilor din România.

Lucrarea prezintă istoria voievozilor și principilor Transilvaniei din perioada cuprinsă între secolul al XI-lea și începutul secolului al XVIII-lea și este împărțită în cinci părți: partea I: populație, ape și bogății; partea a II-a: topografia celor mai importante orașe ale Transilvaniei; părțile III-IV: voievozii și principii Transilvaniei și regii Ungariei de la anul 1000 până la anul 1713. Părțile I-III constituie un studiu unitar, fiind tipărite ca un tot în 1743, în timp ce părțile IV și V, deși imprimate amândouă un an mai târziu și având același subiect, au fost redactate independent una de cealaltă. Dovadă stau cele trei scrisori dedicatorii, prezente la începutul cărților I, IV și V și închinate unor patroni spirituali diferiți. 

Ana-Cristina Halichias este prof. dr. emerit la Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea din București.

6. Mlaștina rece

Autor: Liza Marklund

Editura: Trei, 2024

Traducere: Alin-Daniel Dragomir

Un bilet lăsat pe masa din bucătărie: „Iubitule, culeg niște mure arctice. Simt că trebuie să ies din apartament. Markus este la Karin”. Și în colțul din dreapta jos, steluța cu cinci vârfuri, emblema ei.

Helena nu s-a mai întors acasă, deși fetița ei a fost găsită abia respirând în Mlaștina Rece. Iar Wiking Stormberg nu și-a mai revenit după dispariția soției. A trăit doar pentru copii și serviciul lui din poliția din Stenträsk, și a devenit obsedat de mlaștini. După zeci de ani, fiul lor primește o scrisoare, o amenințare sau poate un avertisment, cu scrisul de mână al Helenei și steluța în cinci colțuri. Wiking începe să se întrebe dacă nu cumva înnebunește, dacă vede fantome sau dacă o forță din afară îi amenință familia. Și dacă da, despre cine sau ce este vorba?

Ce suspans, ce nebunie!

7. Ce văd păsările

Autoare: Iulia Gherasim

Editura: Polirom, 2024

„Iulia Gherasim pare făcută pentru proza scurtă. Personajele ei evoluează rapid, luminate doar pe jumătate, în scene care sunt de fapt mici puneri în abis ale unor drame intuite. Femei, bărbați, copii, pești, anemone, toate se amestecă în acest dans macabru, în care fiecare dintre ei pare a păși pe marginea prăpastiei. Povestirile ei se hrănesc dintr-o viziune ironică și amară asupra lumii contemporane, asupra relațiilor și a familiei moderne, fără însă a lăsa în urma lecturii senzația claustrofobică a unei situații fără ieșire. Finalurile lor sunt deschise, mici doze de optimism nesperat care trădează, cred, o încredere în oameni bine disimulată” (Bogdan-Alexandru Stănescu).

8. Respiră!

Autor: Mihai Radu

Editura: Polirom, 2024

„Am citit Respiră! în concediul de paternitate, cu un copil în marsupiu și cu celălalt pus la joacă în fața unui puzzle din două sute de piese. Asta pentru că Mihai Radu are un cec în alb de la mine încă de la Repetiție pentru o lume mai bună, datorită naturaleții lui de a povesti orice. L-aș citi cu plăcere și dacă ar rescrie instrucțiunile de montaj și utilizare ale unei mașini de tuns iarba. Cu atât mai mult când face observații microscopice și taie cu briciul în hățișul de relații, isterii și (dez)iluzii ale oamenilor din zilele noastre” (Florin Lăzărescu).

9. URSS (1922-1991)

Autori: Cristian Chircă și Florin-Răzvan Mihai

Editura: Corint, 2024

Printr-un demers istoriografic de amploare, apelând la surse dintre cele mai variate - literatură de specialitate, romane, interviuri, documente din arhive, presa vremii -, istorici din România, Rusia și Republica Moldova investighează trecutul unuia dintre cele mai mari state din istoria omenirii. 

În volum veți găsi răspunsuri la întrebări esențiale despre teme importante ale Războiului Rece: Cum a luat ființă Uniunea Republicilor Socialiste Sovietice (URSS)? Cum au perceput oamenii de rând prăbușirea „imperiului” sovietic? A existat, cu adevărat, la sfârșitul anilor ’80, o revoluție antinomenclaturistă? Putea Mihail Gorbaciov, ultimul lider sovietic, să evite finalul din 1991? De ce consideră sovietologii că acțiunile Ucrainei au fost decisive pentru dispariția URSS? Cum s-a desprins Republica Moldova de uniune? Care a fost rolul temutului KGB în procesul complex al destrămării Uniunii Sovietice? Ce cred istoricii ruși despre reformele declanșate în deceniul al nouălea, perestroika și glasnost?

Istorie, adică viață, pur și simplu.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Subiecte în articol: cărţi realități fictiune
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri