1. Cântecul celulei
Autor: Siddhartha Mukherjee
Editura: Trei, 2024
Traducere: Dan Crăciun
Istorisind povești remarcabile cu oameni de știință, medici și pacienți salvați de munca lor, Cântecul celulei este a treia carte în care Siddhartha Mukherjee explorează ce înseamnă să fii om.
Spre sfârșitul anilor 1600, un distins erudit englez, Robert Hooke, și un excentric negustor olandez de postavuri, Antonie van Leeuwenhoek, privesc prin microscoapele lor artizanale și descoperă că organismele vii complexe sunt ansambluri de unități minuscule, autonome, care se autoreglează. Fiecare parte din corpurile noastre este construită din aceste cărămizi. Hooke le-a botezat celule. Descoperirea celulelor - și regândirea corpului uman ca un ecosistem celular - anunța nașterea unui nou tip de medicină, bazat pe manipulările terapeutice ale celulelor. Boli de o mare diversitate, de la cancer la COVID, pot fi, toate, privite ca rezultate ale funcționării anormale a sistemelor celulare, dar și ca ținte ale terapiilor celulare.
În Cântecul celulei, Mukherjee povestește cum au fost descoperite celulele și în ce fel biologia celulară conduce la crearea de tratamente inovatoare și de oameni noi. Scrisă cu antren, cartea de față oferă o panoramă vie, condimentată cu propria experiență a lui Mukherjee de cercetător, medic și cititor pasionat.
Siddhartha Mukherjee este autorul cărților Gena. O istorie fascinantă (primul loc pe lista New York Times Bestsellers), și Împăratul tuturor bolilor. O biografie a cancerului (câștigătoare a Premiului Pulitzer în 2011 pentru domeniul nonficțional). Mukherjee este conferențiar universitar la Columbia University, medic și cercetător în oncologie. Locuiește la New York cu soția și fiicele lor. Detalii, pe website-ul personal: SiddharthaMukherjee.com.
2. Dostoievski îndrăgostit
Autor: Alex Christofi
Editura: Trei, 2024
Traducere: Petru Iamandi
Condamnat la moarte în ipostaza de tânăr revoluționar, Dostoievski a supraviețuit unui simulacru de execuție și exilului siberian, trăind apoi o perioadă de agitație politică în Rusia și fiind în cele din urmă primit în cercul intim al țarului. A avut trei mari aventuri amoroase, fiecare umbrită de amenințarea epilepsiei și de dependența de jocurile de noroc. Printre toate acestea, a găsit timp să scrie: povestiri, articole, celebrele romane.
În Dostoievski îndrăgostit, Alex Christofi împletește fragmente alese din opera scriitorului cu contextul istoric, în încercarea de a alcătui un întreg atrăgător și accesibil. Rezultatul este o biografie romanțată care cufundă cititorul în panorama grandioasă a Rusiei lui Dostoievski: de la lagărul de prizonieri din Siberia la sălile de jocuri de noroc din Europa, de la celulele mucede ale închisorii la saloanele rafinate din Sankt-Petersburg. Pe parcurs, Christofi relatează poveștile celor trei femei a căror viață s-a întrepătruns atât de adânc cu cea a lui Dostoievski; rezultă portretul unui iubit timid, dar devotat, al unui prieten al celor umiliți și obidiți capabil de o mare empatie, al unui frate și camarad credincios și al unui scriitor care a reușit să pătrundă profunzimile sufletului uman.
3. Mărimea
Autor: Vaclav Smil
Editura: Lifestyle, 2024
Traducere: Constantin Dumitru-Palcus
Pentru a răspunde la cele mai importante întrebări ale epocii noastre, Smil apelează la istorie, științele pământului, psihologie, artă și multe altele, oferind o perspectivă nouă asupra unora dintre cele mai mari provocări ale prezentului, printre care inegalitatea veniturilor, răspândirea bolilor infecțioase și impactul neuniform al schimbărilor climatice. Prin conceptul de mărime sunt explicate limitele și particularitățile proceselor-cheie care modelează viața (de la microbi la balene), Pământul (de la asteroizi la erupții vulcanice), progresele tehnice (de la arhitectură la transport), societățile și economiile (de la orașe la salarii). Pe scurt, nici bacteriile, nici imperiile nu sunt imune la legile sale.
Vaclav Smil este profesor emerit la Universitatea din Manitoba. Este autorul a patruzeci de cărți, despre teme care includ energia, schimbările privind mediul și populația planetei, producția de hrană și nutriția, inovațiile tehnologice, evaluarea riscurilor și politicile publice. De același autor, la Editura Lifestyle au mai apărut Cifrele nu mint și Cum funcționează lumea cu adevărat.
4. Noi, cei înecați
Autor: Karsten Jensen
Editura: Pandora M, 2024
Traducere: Ioana-Andreea Mureșan
Noi, cei înecați este un roman al generațiilor de bărbați care se pierd în nemărginirea mării, al familiei care rămâne în urma lor. Plin de aventuri, canibali, vise profetice, pasiuni interzise, lașitate, eroism și iubire, Noi, cei înecați își ocupă locul printre cele mai grandioase epopei ale mării. Urmând povestea orașului portuar Marstal, din Danemarca, ai cărui locuitori au navigat prin lume de la mijlocul secolului al XIX-lea până la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial, el amintește de soarta navelor naufragiate și aruncate în aer în timpul războaielor, a locurilor pline de teroare și violență care continuă să atragă fiecare generație. Rezultatul este o saga captivantă care cuprinde creșterea industrială, anii de expansiune și explorare din prima jumătate a secolului XX și, mai presus de toate, marea.
5. Simboluri arhetipale în basme
Autoare: Marie-Louise von Franz
Editura: Trei, 2024
Traducere: Oana Badea
Dacă primul volum al Operelor Complete s-a concentrat asupra a patru figuri arhetipale cu o importanță generală - figura tatălui, Marea Mamă, umbra și anima -, în acest al doilea volum este constelat arhetipul „marii călătorii”, care îndrumă și determină cursul interior al evenimentelor. Marea călătorie este o încercare plină de aventuri de a găsi comoara prețioasă, greu de obținut. Aceasta din urmă este un simbol al Sinelui, iar călătoria și eforturile eroului simbolizează procesul dezvoltării interioare, al individuării.
Prin analizarea unor basme din multe culturi ale lumii, Marie-Louise von Franz demonstrează că basmul își are rădăcinile și își extrage seva din inconștientul colectiv. Astfel, marea călătorie este o metaforă pentru intrarea temporară în inconștient, iar prada - comoara recuperată - simbolizează noile niveluri ale conștiinței care sunt smulse din inconștient. La rândul lor, rezistența pe care Marea Mamă o opune eroului și originilor sale umile, precum și eroul care eliberează anima din ghearele inconștientului se dovedesc a fi arhetipuri universale, prezente în creațiile tuturor popoarelor.
Marie-Louise von Franz (1915-1998) a urmat cursurile Universității din Zürich, participând în același timp la conferințele susținute de C.G. Jung la ETH. La mai puțin de un deceniu de la întâlnirea cu Jung, von Franz și-a luat doctoratul în filologie clasică și a început să-și desfășoare activitatea în domeniul psihanalizei. A devenit analistă jungiană și specialistă în interpretarea manuscriselor alchimice, numărându-se printre cei mai importanți discipoli și colaboratori ai lui C.G. Jung. A publicat peste 25 de cărți, multe dintre ele dedicate interpretării basmelor, și a avut un rol important în fondarea Institutului C.G. Jung din Zürich. La Editura Trei, de aceeași autoare, au mai apărut: Interpretarea basmelor și Opere complete vol. I: Simboluri arhetipale în basme. Profanul și magical.
6. Luminișuri
Autoare: María Zambrano
Editura: Humanitas, 2024
Traducere: Gabriela Necheș
„María Zambrano se numără, pe bună dreptate, printre cei mai importanți gânditori pe care secolul XX i-a dat lumii hispanice. Marginalizată de cursul ireversibil al istoriei şi de rana adâncă a Războiului Civil spaniol, ea a fost fiica mai multor exiluri, deși peste tot pe unde a pribegit - în Franţa, Mexic, Cuba, Puerto Rico, Italia - nu a pierdut legătura cu cei mai proeminenți intelectuali ai vremii, la fel cum nu a făcut-o nici înainte de a părăsi Spania. Zambrano își dezvoltă viziunea filozofică prin intermediul a mai bine de treizeci de volume. Pentru ea, raţiunea poetică e metoda cu care abordează sursa inepuizabilă de inspiraţie ce izvorăște din relaţia dintre filozofie, poezie şi mistică, fără a uita vreodată să așeze în centrul reflecției sale individul, politica, transcendența, timpul, visul etc. Exilurile autoarei nu au doar o dimensiune geografică, ci ating şi o dimensiune metafizică, ce îşi găseşte probabil cea mai înaltă expresie în Luminişuri, considerată de mulţi cea mai importantă operă a gânditoarei spaniole, manifestarea profundă a unui exil intim şi intens. Când pătrunzi în paginile acestui volum, în ciuda fragmentării textelor care îl alcătuiesc, reuşeşti în luminişuri - locuri şi, totodată, non-locuri - să întrezărești, dincolo de întunericul pădurii, lumina” - Luis García Montero, directorul general al Institutului Cervantes.
7. Orașul și zidurile sale incerte
Autor: Karuki Murakami
Editura: Polirom, 2024
Traducere: Andreea Sion
O poveste de dragoste, o căutare, o odă închinată cărților și bibliotecilor care le găzduiesc și o parabolă a timpurilor noastre stranii, Orașul și zidurile sale incerte este una dintre cele încântătoare povești urzite de scriitorul japonez.
8. Brățară pe glezna ta
Autor: Radu Paraschivescu
Editura: Humanitas, 2024
Filip e om de televiziune, Sonia e scriitoare. Cei doi îşi trăiesc o vreme iubirea prin scrisori. Fiecare scrisoare a lui către ea e deschisă de un vers dintr-o piesă pop, rock sau de muzică uşoară. Fiecare răspuns al ei e prefaţat de un citat dintr-o carte. El străbate Europa şi revede locuri dragi, ea rămâne acasă şi lucrează la un nou roman. Geografia tandreţei prinde toate formele de relief într-un dans epistolar pe care nimic nu pare să-l poată întrerupe. Asta până când neprevăzutul dă buzna şi schimbă decorul. Ce începuse ca o sărbătoare a culorilor, a gândurilor şi a trăirilor continuă ca străbatere a unei Sahare personale. O Sahară în care e ger şi întuneric în toiul zilei. Un deşert prin care pasul devine şovăielnic, iar amintirile ard. Un pustiu fără orizont, fără lacrimi şi fără sfârşit. La capăt de drum se trage cortina. Poate peste un pat dintr-o rezervă de spital. Poate peste o viaţă în care nu poţi grăbi durerea. Sau poate peste nişte speranţe năruite de o furtună a sorţii.
9. Spiritul slujitor
Autoare: Ligh Bardugo
Editura: Trei, 2024
Traducere: Alexandra Fusoi
Într-o casă prăpădită, pe o stradă prăpădită din Madrid, Luzia Cotado folosește frânturi de magie ca să-și poarte povara vieții de slujnică. Dar când stăpâna ei intrigantă îi descoperă talentul pentru mici miracole, îi cere să-și folosească darurile în beneficiul poziției sociale. Ceea ce începe ca o simplă distracție pentru nobilime devine primejdios când Luzia atrage atenția lui Antonio Pérez, secretarul căzut în dizgrație al regelui Spaniei. Încă marcat de înfrângerea armatei sale, regele caută cu disperare orice avantaj în războiul împotriva reginei eretice a Angliei - iar Pérez nu se dă înapoi de la nimic ca să-i reintre în grații. Hotărâtă să profite de ocazia unică de a-și schimba soarta, Luzia se avântă într-o lume de clarvăzători și alchimiști, oameni sfinți și negustori, unde linia dintre magie, știință și fraudă nu e niciodată sigură. Pe măsură ce notorietatea ei crește, crește și pericolul ca sângele ei evreiesc s-o aducă în ghearele Inchiziției. Va trebui să-și folosească toată inteligența și voința ca să supraviețuiască - și chiar să-și asigure ajutorul lui Guillén Santángel, un spirit slujitor nemuritor înveninat, ale cărui secrete se pot dovedi letale pentru amândoi.