Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Cât va costa electricitatea în 2025? Carduri de energie pentru românii vulnerabili

Cât va costa electricitatea în 2025? Carduri de energie pentru românii vulnerabili

de Redacția Jurnalul    |   

Plafonarea prețurilor la energie este posibil să fie sistată de la 1 aprilie 2025. Doar consumatorii vulnerabili vor beneficia de sprijin pentru plata facturilor.

Nu mai sunt bani pentru plafonarea tuturor facturilor din primăvară. Românii vulnerabili vor primi carduri de energie

Ajutorul va fi acordat sub formă de carduri de energie. Autorităţile iau în calcul şi o prelungire a plafonării pentru toată lumea și numai o scurtă perioadă de timp. Experţii spun însă că măsura nu mai poate fi susţinută din bani de la bugetul de stat.

Cum ar putea fi plafonate facturile la energie

Astfel că doar persoanele vulnerabile vor primi srijin la plata facturilor, prin intermediul cardurilor de energie.  

"Peste tot în lume oamenii care au venituri mici sunt ajutaţi de stat", spune român. "Probabil cei care au salariul minim pe economie", spune altul. În prezent, pragul de venit este de 2.000 de lei iar în această sumă se încadrează peste 2,5 milioane de români. 

"A fost o inechitate când preţurile au fost plafonate pentru toţi consumatorii casnici. Este normal şi firesc să ţintim astfel de ajutoare. Dacă trecem la carduri energetice, mă tem că tocmai acele categorii vulnerabile ar întâmpina cele mai mari dificultăţi", a spus Mihnea Cătuţi, expert energie.

Un alt scenariu luat în calcul este ca, de la 1 aprilie 2025, să existe o perioadă de tranziţie, în care plafonarea să continue pentru toată lumea. Experţii spun însă că acest lucru ar duce la haos. 

"Astăzi, preţurile la energie au revenit într-un gen de normalitate. Nu cred că este necesară prelungirea actualei scheme. Cred că avem timp suficient să ne pregătim cu încetarea acestei scheme", a precizat Corneliu Bodea, Centrul Român de Energie.

România, țara cu unele dintre cele mai mari prețuri la electricitate

Astfel că facturile vor crește de anul viitor. 
 "Presiunea de preţ va fi din ce în ce mai mare. Din cauza acelui fenomen, în care compensările care trebuiau oferite către furnzori, vin cu mari întârzieri. Vor căuta să îşi ia banii pe care nu i-au primit de la stat", adaugă Mihnea Cătuţi, expert energie.

"Se va situa între 1,1-1,2 ron pe kWh şi 1,5. Cred că 1,5 este o exagerare. Având în vedere plafoanele actuale, plafonul minim, este o diferenţă. E aproape dublu faţă de plafonul minim", mai spune Corneliu Bodea, Centrul Român de Energie.

Kilowatt-ul în România este mai scump decât în Croaţia, Malta, Bulgaria şi Ungaria. Totodată, plătim energia la preţuri apropiate de Slovacia, Norvegia şi Suedia, potrivit observatornews.ro.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri