”Salariul minim brut pe ţară garantat în plată va fi actualizat anual în funcţie de puterea de cumpărare, nivelul general al salariilor şi distribuţia acestora, rata de creştere a salariilor şi productivitatea muncii la nivel naţional”, spune ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu.
Proiectul de lege pentru introducerea salariului minim european iniţiat de Guvern a fost adoptat luni de Senat, transpunând în legislaţia naţională DirectivaUE privind salariile minime adecvate în Uniune.
Începând cu 1 ianuarie 2025, salariul minim ar urma să crească la cel puţin 4.100 de lei brut, ceea ce înseamnă aproximativ 2.450 lei net, faţă de 2.363 lei net în prezent. Veniturile salariale vor fi actualizate anual în funcţie de puterea de cumpărare şi nivelul general al salariilor.
„Salariul minim brut pe ţară garantat în plată va fi actualizat anual în funcţie de puterea de cumpărare, nivelul general al salariilor şi distribuţia acestora, rata de creştere a salariilor şi productivitatea muncii la nivel naţional. Adecvarea acestui venit minim presupune ca salariul să nu fie mai mic de 50% din câştigul salarial mediu brut. În plus, proiectul de lege presupune întărirea rolului pe care îl au sindicatele şi patronatele”, a declarat ministrul Muncii Simona Bucura-Oprescu.
Proiectul referitor la introducerea salariului minim european include şi măsuri vizând întreaga legislaţie a muncii: Inspecţia Muncii va putea merge mai des în control la firmele cu probleme, neacordarea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată va fi sancţionată cu amendă de la 3.000 de lei la 5.000 de lei, pentru fiecare persoană căreia nu i s-a acordat dreptul salarial la nivelul prevăzut de lege.
Proiectul de lege urmează să intre în dezbaterea Camerei Deputaţiloir, având ca termen de adoptare tacită data de 27 octombrie, transmite observatornews.ro.