Jurnalul.ro Ştiri Externe Catastrofă în Brazilia. Defrișările masive ale Pădurii Amazoniene ating cote alarmante

Catastrofă în Brazilia. Defrișările masive ale Pădurii Amazoniene ating cote alarmante

Defrişările masive continuă în Brazilia. 829 de kilometri părați de vegetație din Pădurea Amazoniană au fost tăiați doar în luna mari, cu 12% mai mult față de anul trecut, cea mai mare suprafață înregistrată până acum, transmite Institutul Național de Cercetări Spațiale (INPE), citat de AFP.

În 2019, incendii de proporții au devastat zona, acestea fiind provocate, în mare măsură, de fermieri, care ard vegetația pentru a folosi terenurile la culturi agricole și pășuni pentru creșterea animalelor. 

''Ne aflăm în faţa scenariului unei catastrofe totale pentru Amazonia'', a declarat Mariana Napolitano, director ştiinţific al filialei din Brazilia a Fondului Mondial pentru Natură (WWF).

De la începutul anului 2020, defrişările au ajuns la peste 2.000 de kilometri pătraţi, cu 34% mai mult decât în aceeaşi perioadă din 2019.

Date sunt sumbre, mai ales că nu a venit încă sezonul secetos, care începe în iunie şi se favorabil incendiilor.

Institutul de Cercetare a Mediului din Amazonia (IPAM) estimează că 9.000 de kilometri pătraţi de pădure deja defrişată ar putea fi mistuită de flăcări până în luna august.

Preşedintele de extremă dreaptă Jair Bolsonaro este acuzat că favorizează defrişările prin susţinerea legalizării agriculturii sau a mineritului în zonele protejate.

"Guvernul şi-a demonstrat deja desconsiderarea totală faţă de mediu şi viaţa brazilienilor", a declarat Cristiane Mazzetti de la organizaţia Greenpeace.

În cadrul unei reuniuni ministeriale de la sfârşitul lunii aprilie, ministrul Mediului, Ricardo Salles, a afirmat că va profita de pandemia de coronavirus pentru a relaxa reglementărilor' legate de protecţia Amazoniei.

INPE a înregistrat 10.129 de kilometri pătraţi de teren despădurit pentru o perioadă anuală etalon, august 2018 - iulie 2019. Suprafața este echivalentă cu întinderea Libanului şi înseamnă o creştere cu 34,4% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Anul 2019 a însemnat vârful despăduririi Amazoniei, începând cu 2008.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri