Jurnalul.ro Timp liber Catedrala Mântuirii Neamului a primit un fragment din moaștele Sfântului Apostol Andrei

Catedrala Mântuirii Neamului a primit un fragment din moaștele Sfântului Apostol Andrei

de Redac'ia Jurnalul    |   

Catedrala Națională a primit un fragment din moaștele Sfântului Apostol Andrei, respectiv peroneul piciorului drept. Donația a fost făcută de Episcopul Ortodox Român al Italiei, Preasfințitul Părinte Siluan, în numele tuturor parohiilor din peninsulă.

Patriarhul Daniel a primit cinstitele moaște în cadrul unei ceremonii organizate, miercuri, la Reședința Patriarhală. Delegația din Italia a oferit  și un fragment din moaștele Sfântului Ierarh Grigorie Luminătorul, Arhiepiscopul Armeniei, ocrotitorul unuia dintre paraclisele Reședinței Patriarhale.

Este o binecuvântare, mai ales că acum noi ne pregătim pentru sfințirea picturii și a bisericii – în exterior – a Catedralei Naționale, care va avea loc în toamna anului viitor, 2025, cu prilejul centenarului Patriarhiei Române”, a spus Patriarhul României.

Părintele Patriarh a observat pronia lui Dumnezeu în legătura dintre Catedrala Națională și Sfântul Apostol Andrei, ocrotitorul spiritual al acesteia:

Când s-a săpat pentru începerea lucrărilor la Catedrala Mântuirii Neamului a venit din Grecia capul Sfântului Andrei. La sfințirea Altarului, a fost adusă mâna sfântului de către Înaltpreasfințitul Părinte Hrisostom, Mitropolit de Patras, iar acum Preasfințitul Părinte Siluan ne aduce din Italia peroneul de la piciorul drept al Sfântului Apostol Andrei”.

Deci, capul care a gândit catedrala, mâna care a construit-o și peroneul care vrea să ne arate că e stabilitate și sfântul vrea să rămână în România pentru întărirea credinței apostolice a poporului. Este foarte important să vedem această binecuvântare de la Dumnezeu”.

Va fi confecționată o raclă în care se va păstra fragmentul de moaște care are o lungime de 33 cm.

Ne-am gândit ca racla în care va fi așezat acest fragment să fie în formă de catedrală – catedrala până la cornișă. Avem deja făcut chivotul de la sfințirea altarului iar acum, racla va fi jumătate din chivot, dar deasupra, în loc de turnuri, va fi capacul raclei. În interior va fi icoana sfântului în email, iar jos, sub sticlă de cristal, va fi peroneul”, a explicat Preafericirea Sa.

Drept recunoștință pentru darurile aduse, Patriarhul Daniel i-a oferit Episcopului Siluan al Italiei o cădelniță realizată la Atelierele Patriarhiei Române iar preotului Nicolae Secită, de la Parohia Ortodoxă Română Padova Vest-Mestrino i-a acordat Ordinul mitropolitan „Sfântul Cuvios Dimitrie ce Nou” și o cădelniță confecționată la aceleași ateliere, potrivit basilica.ro.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri