Diagnosticul de infertilitate nu este unul simplu și nici uşor de acceptat, dar devine şi mai greu de suportat atunci când medicul specialist nu poate spune care este cauza sterilității. La nivel mondial, aproape 20% dintre cuplurile care-și doresc copii primesc acest diagnostic, în ciuda progreselor importante în ceea ce privește depistarea și tratamentul infertilității atât de tip feminin, cât și de tip masculin.
Despre posibile motive ale infertilității din cauze necunoscute, dar și despre metodele de reproducere umană prin care un cuplu cu acest diagnostic și-ar putea îndeplini visul de a avea copii am stat de vorbă cu dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate.
„Când apariția unei sarcini întârzie după mai mult de un an de încercări regulate și neprotejate, drumul oricărui cuplu aflat în această problemă se încheie în cabinetul unui medic specialist în infertilitate pentru demararea unor teste și investigații amănunțite. Din nefericire, chiar dacă s-au făcut progrese uriașe în ceea ce privește diagnosticul și tratamentul infertilității, infertilitatea de cauze necunoscute este încă o provocare pentru medicii specialiști”, ne-a spus dr. Andreas Vythoulkas.
Infertilitatea din cauze necunoscute este un diagnostic care afectează aproape 20% dintre cuplurile ce-și doresc urmași și se pune atunci când investigațiile pentru aflarea cauzei infertilității nu scot la iveală nicio problemă medicală, cu toate că sarcina nu apare.
Funcționarea anormală a trompelor uterine, spre exemplu, este greu de depistat chiar şi cu ajutorul investigaţiilor specifice. Iar una dintre principalele cauze ale disfuncționalității trompelor uterine este infecția acestora, fie din pricina unor boli cu transmitere sexuală, precum Chlamydia și Gonoreea, fie din cauza unor infecții pelvine anterioare. Aceste infecţii mai pot apărea din cauza unui sterilet sau în urma unui avort.
Buna funcționalitate a trompelor uterine mai poate fi afectată de o sarcină ectopică (n.r. - extrauterină) anterioară, de anumite intervenții chirurgicale, de apariția endometriozei ori de hidrosalpinx (n.r. – blocarea trompei uterine), potrivit specialistului.
Spermatozoizii, consideraţi „inamici” de organismul femeii
„Alte posibile cauze ale infertilității necunoscute pot fi anormalități ale ovulelor aflate în faza luteală, probleme de imunitate – adică sistemul imunitar al femeii respinge spermatozoizii, considerându-i «inamici» -, dar și, în cazul partenerului, o problemă a lichidului seminal. Astfel, chiar dacă în urma spermogramei rezultatul este unul normal, este posibil ca spermatozoidul să nu poată fecunda ovulul. Nu în ultimul rând, atât în cazul femeii, cât și în al bărbatului, factorii psihologici se pot număra printre posibilele cauze ale acestui tip de infertilitate”, punctează medicul.
Tratamentul acestui tip de infertilitate nu este unul simplu, subliniază specialistul, iar vârsta pacientei este cea care dictează, în mare măsură, metoda de abordare a acestei probleme de sănătate.
Astfel, dacă vârsta pacientei este sub 35-37 de ani, de multe ori inseminarea artificială și procedura numită ICSI (adică, în fiecare ovul recoltat se injectează câte un spermatozoid) reprezintă soluția aleasă pentru tratarea infertilității. „Dacă, în schimb, vârsta pacientei se apropie de 40, când fertilitatea femeii scade dramatic și mai mult de atât, ovulele pot avea defecte genetice, fertilizarea in vitro este singura metodă de reproducere umană recomandată pentru a obține sarcina”, precizează dr. Vythoulkas.
„În unele cazuri de infertilitate din cauze necunoscute, aceasta poate fi cauzată de funcționarea anormală a trompelor uterine. Cu toate că permeabilitatea lor a fost verificată cu ajutorul unor investigaţii specifice - histerosalpingografie sau histerosonografie -, de multe ori chiar şi laparoscopic, trompele uterine pot să nu funcționeze normal, lucru foarte greu de depistat cu tehnologia pe care medicii o au la dispoziție în acest moment”, a explicat dr. Andreas Vythoulkas.