Jurnalul.ro Ştiri Observator Cazul Rogozin: Traseul zborului S7157, cu bucluc! Avionul a ajuns la Chișinău după ce l-a debarcat pe vicepremierul rus la Minsk

Cazul Rogozin: Traseul zborului S7157, cu bucluc! Avionul a ajuns la Chișinău după ce l-a debarcat pe vicepremierul rus la Minsk

de Dan Constantin    |   

Ambiția lui Rogozin de a sparge embargoul intrării în UE  a eșuat și de această dată. Vicepremierul rus încercase și în 2014 să trecă prin spațiul aerian al României,dar autoritâțile i-au interzis survolul, conform hotărârii Uniunii Europene.

Rogozin a încercat încă o dată  marea cu degetul, crezând că poate să ajungă la Chișinău pe calea aerului. S-a îmbarcat vineri la Moscova pe un avion de linie al companiei S 7 , zbor programat să decoleze la ora 11.05  AM și să ajungă la destinație la ora 2.10 PM. Compania S 7  are  sediul în Siberia, la NOVOSIBISK  și operează pe rute interne din Rusia dar și pe destinații din UE și Asia.

 Sosirea lui Rogozin la Chișinău fusese de mai multe zile anunțată și era privită cu ostilitate, manifestanții care demonstrau împotriva prezenței lui în Republica Moldova fiind prezenți pe aeroport în 28 iulie.

 Cursa cu indicativul S 7157, un aparat Boeing 738, a survolat Rusia, Belarus, Polonia, Slovacia, Ungaria dar nu a primit autorizația de intrare în spațiul aerian al României, Rogozin fiind în continuare pe lista oficialilor ruși care au interdicție de intrare în UE.

 După un zbor în cerc  desupra Ungariei, cursa a fost dirijată spre aeroportul din Minsk. În capitala Belorusiei, vicepremierul Rogozin a coborât din avion. Realimentarea și formalitățile de tranzit au durat până la ora 6.47 PM ,când a decolat spreChișină aterizarea fiind consemnată lîn cursul serii, la ora 8.54 PM.

Ce treburi avea Rogozin în Republica Moldova?

Rogozin avea programată vineri o întâlnire cu președintele Moldovei, Igor Dodon și apoi,pentru ziua de sâmbătă, o trilaterală, cu liderul de Transnistrie , Vladimir Krasnoselski. Cei trei doreau să aniverseze  la Bender  25 de ani de la „Operațiunea de menținere a păcii la Nistru”, o precursoare a pătrunderii omuleților verzii care, perfecționată, a fost aplicată în ocuparea Crimeei.

 Inițial, Rogozin dorea să vină la Chișinău cu un avion militar, autoritățile Republicii Moldova informând Ministerul rus de Externe că nu aprobă survolul.

 

Subiecte în articol: Dmitri Rogozin
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri