Jurnalul.ro Ştiri Politică CCR a respins sesizările făcute de Iohannis şi CSM

CCR a respins sesizările făcute de Iohannis şi CSM

de Marius Gîrlașiu    |   

Curtea Constituţională a decis, ieri, că nu există conflict juridic de natură constituţională între puterea judecătorească şi cea executivă şi nici între Parlament şi Guvern, în legătură cu adoptarea OUG 13/2017 privind modificarea legislaţiei penale – act normativ abrogat în cele din urmă de Executivul Sorin Grindeanu.

 

Judecătorii CCR au respins ieri sesizările formulate de către preşedintele Klaus Iohannis şi Consiliul Superior al Magistraturii pe tema ordonanţei de urgenţă 13/2017 prin care Executivul Grindeanu a intenţionat să modifice Codurile penale. CSM şi şeful statului au invocat un conflict juridic de natură constituţională între puterea judecătorească şi cea executivă, dar şi între Parlament şi Guvern. În timpul dezbaterilor, reprezentanţii CSM şi cei ai Preşedinţiei au cerut Curţii să admită cererile de soluţionare a conflictelor juridice de natură constituţională referitoare la adoptarea OUG 13/2017, în timp ce reprezentanţii Parlamentului, deputatul Eugen Nicolicea şi senatorul Şerban Nicolae, au solicitat respingerea lor. ”În situaţia de fapt, noi am constatat că nu există un asemenea conflict nici între autoritatea judecătorească şi Guvern, nici între Parlament şi Guvern. Doar acel conflict întruneşte elementele unui conflict juridic de natură constituţională în care părţile îşi arogă puteri, atribuţii, competenţe din sfera de activitate a celorlalte autorităţi sau când o autoritate îşi declină competenţa şi nu îşi exercită rolul pe care îl are potrivit obligaţiilor sale sau refuză să-şi îndeplinească un asemenea rol”, a explicat preşedintele CCR, Valer Dorneanu. Una dintre reprezentantele CSM a arătat că multe dintre modificările operate în legislaţia penală nu au avut la bază decizii ale CCR, deşi aşa se menţiona în nota de fundamentare a Guvernului. “În ceea ce priveşte infracţiunea de abuz în serviciu, aceasta excede demersurilor normative generate de decizia Curţii Constituţionale 405/2016, care doar a interpretat înţelesul sintagmei << îndeplineşte în mod defectuos >>”, a explicat trimisul CSM. La şedinţă de ieri a CCR nu a fost prezent niciun reprezentant al Guvernului.

 

CCR va dezbate astăzi sesizarea depusă de Avocatul Poporului în legătură cu OUG 13, care vizează actul normativ pe fond, dar care ar putea fi respinsă ca inadmisibilă întrucât ordonanţa a fost abrogată.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri