Jurnalul.ro Ştiri Politică Ce alianţe politice se coc în seceta verii

Ce alianţe politice se coc în seceta verii

de Marius Gîrlașiu    |   

Vehiculată încă de luna trecută, ideea unificării Opozi­ţiei într-o alianţă anti-PSD s-a dezumflat rapid din cauza orgoliilor existente între liderii formaţiunilor de dreapta. Alianţe sau fuziuni mai pot apărea, însă doar separat, în această toamnă politică. Doi lideri ai PMP ar negocia în culise o fuziune cu liberalii, în vreme ce USR a început oficial colaborarea cu mişcarea politică iniţiată de fostul premier Dacian Cioloş.

Liderul PMP, Gelu Vişan, a dezvăluit recent că doi lideri „cocoţaţi în vârful partidului” condus de Traian Băsescu „îşi rup pingelele” alergând după o fuziune cu liberalii în această perioadă. „Vreo doi lideri din conducerea PMP negociază de zor, a câta oară, fuziunea PMP cu PNL, negociindu-și pentru ei menținerea fotoliilor calde de parlamentar după 2020, unde în viața lor nu ar fi ajuns mai departe de gardul clădirii Parlamentului fără Traian Băsescu. Ca și prima dată, în primăvară, au acceptat condiția pusă de Ludovic Orban: fără Traian Băsescu”, a scris Vişan pe pagina perso­nală de Facebook. Acesta susţine că cei care plănuiesc înregimentarea în PNL sunt ofiţeri acoperiţi ai SIE care au primit „ordin pe unitate” să vândă formaţiunea înfiinţată de Băsescu pentru a satisface capriciile Elenei Udrea. „Aceiași lideri au făcut în timpul crizei din PSD o înțele­gere cu Ponta și cu Grindeanu ca PMP să intre în guver­nul-fantomă Grindeanu, bine­înțeles ei văzându-se deja miniștri”, mai susţine Vişan. Omul lui Băsescu spune că planul pus la cale în subtera­nele politicii ar fi următorul: PMP să se predea prin fuziune PNL-ului după ce scapă de Băsescu. La începutul anului, fostul preşedinte şi-a anunţat retragerea din fruntea PMP, motivând că şi-a încheiat misi­unea politică şi va preda ştafeta mânjilor tineri din partid ca Eugen Tomac, Valeriu Steriu sau Robert Turcescu. „Popu­larii” ar urma să-şi aleagă un nou lider în această toamnă, după începutul sesiunii parla­mentare. PMP a pierdut doi parlamentari în prima parte a anului: deputatul Liviu Balint a fost exclus din partid după ce a votat moţiunea de cenzură pentru debarcarea fostului premier Sorin Grindeanu, iar deputatul Octavian Goga a devenit primul traseist al legis­laturii curente, transferându-se la PSD în perioada moţiunii. Partidul lui Băsescu a rămas, astfel, cu doar 16 deputaţi şi 8 senatori.

USR trage spre Dacian Cioloş

Dacă în PMP se pune la cale un mariaj cu liberalii, celălalt partid al Opoziţiei, Uniunea Salvaţi România, a început oficial colaborarea cu platforma fostului premier Dacian Cioloş. Măcinaţi de conflicte ideologice, USR-iştii s-au coalizat cu mişcarea lui Cioloş pentru a relua procesul de debirocratizare a statului. „Primul proiect de colaborare între Uniunea Salvați România și România 100 (platforma lui Cioloş – n.r.) se concretizează sub forma «Comisiei de Tăiat Hârtii 2», care își propune continuarea procesului de debirocratizare a instituțiilor publice din România și sim-plificarea interacțiunii cetă­țeanului cu statul, început de Guvernul Dacian Cioloș”, au anunţat USR-iştii. Partidul consideră apropierea de plat­forma lui Cioloş drept „un început de colaborare firesc”, întrucât deputații USR Cris­tian Ghinea și Cătălin Drulă au coordonat acest proiect în guvernul Cioloș, primul fiind și inițiatorul „Comisiei de Tăiat Hârtii”. Echipa desem­nată de conducerea USR să colaboreze cu „România 100” este formată din parlamentarii Cristian Ghinea, Cătălin Drulă, Florina Presadă și Stelian Ion. Fost ministru al Fondurilor Europene în Guvernul Cioloş, deputatul Cristian Ghinea s-a poziţionat drept principalul adversar al lui Nicuşor Dan în interiorul USR, fiind un susţinător declarat al înregimentării fostului premier Dacian Cioloş.

 

PMP: Nu negociem cu nimeni

Partidul lui Traian Băsescu a respins, ieri, informaţiile potrivit cărora unii lideri ai formaţiunii ar negocia în culise fuziunea cu PNL-ul condus de Ludovic Orban. „Referitor la informațiile apărute în spațiul public potrivit cărora PMP ar negocia fuziunea cu PNL, Partidul Mișcarea Populară face următoarele precizări: 1) PMP nu a purtat şi nu poartă niciun fel de discuţie cu privire la alianţe sau fuziuni cu alte partide. Orice speculaţii pe această temă nu au nimic în comun cu realitatea, fiind făcute cu rea-credinţă. 2) PMP este un partid nou, reprezentat în Parlamentul României și în Parlamentul European, care și-a atins până acum toate obiectivele politice stabilite”, se arată într-un comunicat emis de Biroul de presă al PMP.

 

Le transmit celor vreo doi lideri PMP că riscă să le rup gradele în văzul tuturor, măcar că sunt ofițeri acoperiți ai SIE și nu ai SRI. Dacă au primit ordin pe unitate să se alinieze lângă celălalt apro­piat al SIE, l-am citat pe Ludovic Orban, e treaba lor, e unitatea lor. Dar dacă vor să vândă și PMP-ul, cineva ar trebui să le spună că PMP-ul nu e de vânzare! Gelu Vişan (PMP)

 

Se naște o alianță până în 2019?

Ideea unificării dreptei a fost vehiculată la vârful Opoziţiei, încă de la începutul verii, de către doi lideri ai PNL şi PMP. Primul care a vorbit despre coagularea frontului anti-PSD a fost vicepreşedintele PMP Valeriu Steriu. „Până în 2019 este necesar, este obligatoriu acest lucru, pentru că întot­deauna, în România, când s-a unit dreapta – vedeți alegerile prezidențiale din 2014 –, a câștigat. De câte ori a fost dezbinată, a câștigat stânga”, a spus Steriu. Liberalul Cristian Buşoi a propus şi el o alianţă. „Dacă PNL și toate compo­nentele opoziției anti-PSD ar acționa împreună, am avea un front anti-PSD mai puternic și mai eficient politic. Mai devreme sau mai târziu avem nevoie de o acțiune publică și politică comună și asta, cred, trebuie asumat și înțeles de toate părțile”, a reacţionat europarlamentarul.

Subiecte în articol: aliante politice
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri