Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Ce aşteptări au constructorii de la noul Guvern

Ce aşteptări au constructorii de la noul Guvern

de George Sarcinschi    |   

Companiile româneşti din construcţii aşteaptă de la noul Executiv o serie de măsuri care să conducă la revitalizarea acestui sector. Astfel, constructorii îşi doresc creşterea investiţiilor publice, o nouă abordare în gestionarea proiectelor de infrastructură în domeniile transport, sănătate şi energie, reducerea influenţei politicului în privinţa alocării de fonduri pentru proiecte realizate prin licitaţii publice, precum şi menţinerea facilităţilor legate de creşterea salariilor şi reducerea fiscalităţii în domeniul construcţiilor, prevăzute în OUG 114/2018.

 

Adoptarea acestor măsuri ar putea determina o creştere a ponderii în Produsul Intern Brut (PIB) până la 7-10%, comparativ cu nivelul actual înregistrat, de circa 5% din PIB, potrivit informaţiilor furnizate de către Asociaţia Română a Antreprenorilor de Construcţii (ARACO).

„Ceea ce ne dorim este ca sectorul construcţiilor să nu râmână la o pondere de 5% din PIB, nivelul consemnat în prezent, deoarece potenţialul de dezvoltare a pieţei permite un avans până la o pondere de 7-10%”,  a declarat, pentru Jurnalul, Laurenţiu Plosceanu, preşedintele ARACO.

Transparenţă pentru caietele de sarcini

De asemenea, firmele solicită ca autorităţile să permită verificarea modului în care sunt redactate caietele de sarcini pentru proiecte publice, astfel încât să existe o egalitate de şanse între companiile româneşti şi cele străine în obţinerea contractelor.

 „Am vrea ca, în viitor, să putem avea acces la modul în care se redactează caietele de sarcini pentru proiectele realizate din fonduri publice, astfel încât să existe o echitate între firmele româneşti şi străine în obţinerea contractelor”, a precizat Plosceanu.

Departament specializat în construcţii

El a menţionat că o altă solicitare a asociaţiei o reprezintă înfiinţarea, în cadrul noii structuri a Executivului, a unui departament specializat în problemele din sectorul construcţiilor, ca o entitate separată de Ministerul Dezvoltării şi care să asigure o relaţie corectă între autorităţile judeţene şi locale şi firmele de construcţii în alocarea fondurilor publice pentru proiecte.

În plus, ARACO cere Executivului anularea instrucţiunii numărul 1 a Agenţiei Naţionale pentru Achiziţii Publice (ANAP), referitoare la ajustarea preţurilor legate de manoperă şi costurilor materialelor de construcţii pentru proiectele începute înainte de adoptarea OUG 114.

„Revigorarea pieţei va depinde, în principiu, de măsuri care să vizeze relansarea investiţiilor publice, de o corectă prioritizare a proiectelor şi o abordare pe termen lung a strategiilor de dezvoltare a sectorului construcţiilor”, a afirmat preşedintele ARACO.

7-10%, ponderea potenţială în PIB a construcţiilor, faţă de 5% în prezent

“Aşteptăm promovarea de investiţii publice pentru ca sectorul construcţiilor să redevină motorul economiei, în condiţiile în care acesta a fost declarat sector prioritar pentru următorii zece ani, precum şi o legislaţie fermă şi predictibilă în domeniu”.

Adriana Iftime, director general al Federaţiei Patronatelor din Construcţii

 

Trend ascendent în acest an, după scăderea din 2018

În primele opt luni ale acestui an, volumul lucrărilor de construcţii a crescut, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 20,6% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Creşterea a fost reflectată în volumul lucrărilor de construcţii noi cu 28,5%, lucrărilor de întreţinere şi reparaţii curente cu 10,9% şi al lucrărilor de reparaţii capitale cu 2,8%. Anul trecut însă nu a fost la fel de bun. În 2018, volumul lucrărilor de construcţii, a scăzut faţă de anul 2017, ca serie brută cu 4,1%, potrivit INS, regres reflectat la lucrările de construcţii noi (-8,4%). Pe de altă parte, au fost înregistrate creşteri la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+7,9%) şi la lucrările de reparaţii capitale (+1,5%). Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut la clădirile rezidenţiale (-23,6%) şi la clădirile nerezidenţiale (-5,5%).

Evoluţia producţiei industrale în construcţii (mld. euro)

Producţia în construcţii s-a redus lent, dar constant, începând din 2015.

2012                9,33

 

2013                9,62

 

2014                9,04

2015                10,02

2016                9,64

2017                9,41

2018                8,92

 

Sursa: ARACO

 

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri