Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Investitii Ce bănci oferă credite pentru profesii liberale

Ce bănci oferă credite pentru profesii liberale

de Daniela Ivan    |   

Cine lucrează pe cont propriu ca avocat, consilier juridic, notar, medic, farmacist, taximetrist etc. poate obţine credite atât pentru a-şi desfăşura activitatea, cât şi pentru investiţii. Inclusiv să-şi cumpere maşini, case sau terenuri. Câteva bănci au în portofoliu aceste produse bancare, dar condiţiile pentru obţinerea împrumuturilor sunt stricte.

Nu oricine are un contract de colaborare cu o firmă poate obţine un credit, chiar dacă poate demonstra cu declaraţiile privind veniturile realizate (Formularul 200) că obţine de ani buni aceste venituri. Este nevoie de o autorizaţie care să ateste că solicitantul este liber-profesionist şi îşi desfăşoară activitate conform Legii nr. 200/2004 privind recunoaşterea diplomelor şi calificărilor profesionale pentru profesiile reglementate din România. Adică solicitanţii trebuie să fie înscrişi într-un ordin profesional recunoscut, cum ar fi Colegiul Medicilor, Ordinul Arhitecților din România etc.

CEC Bank: creditul Independent

Împrumutul este destinat atât finanțării capitalului de lucru, cât și pentru achiziționarea de echipamente și mobilier şi cumpărarea de spații pentru desfășurarea activităților. Durata de creditare este de 12 luni pentru finanțarea capitalului de lucru și de 60 de luni pentru finanțarea investițiilor, putându-se acorda și o perioadă de grație de maximum şase luni pentru creditele de investiții. Valoarea minimă a creditului este de 5.000 de euro, iar moneda în care este acordat este leul, euro sau dolarul. În cazul capitalului de lucru nu se solicită contribuție proprie, dar în cazul investițiilor este necesar un avans de minimum 15% din valoarea totală a investiţiei (cash și/sau natură).

Raiffeisen Bank:  Flexi Professionals

Prin intermediul creditului Flexi Professionals, banca finanţează orice nevoie a solicitantului practicant a unei profesii liberale. Împrumutul nu este condiționat de prezentarea unor documente justificative, însă banii trebuie utilizați pentru realizarea sau dezvoltarea obiectului de activitate. Suma ce poate fi obținută este de minimum 500 de euro și de maximum 40.000 de euro şi are o perioadă de rambursare de până la 10 ani. Este de remarcat că, în funcție de experiența și suma solicitată, nu este necesară prezentarea unor documente justificative: încasările/veniturile brute sunt importante, dar experiența solicitantului este mult mai relevantă pentru a avea acces rapid la bani.

BRD: Expert Dedicat

BRD oferă împrumuturi pentru finanţarea activităţii curente, dar şi pentru achiziţia de echipamente de birou sau cumpărarea de autoturisme, prin intermediul creditului Expert Dedicat. Cei care lucrează independent mai pot lua credite pentru achiziţia sau modernizarea de terenuri/imobile, cu ajutorul produsului ImoExpert.

BT: credite pentru medici

Banca Transilvania oferă credite pentru sectorul medical. Bancherii din Cluj au gândit oferte de pachete de creditare, fiecare cu o anume țintă: „Specialist” – pentru medici specialiști organizați sub orice formă juridică, „Rezident” – dedicat medicilor rezidenți care au statut de persoana fizică autorizată sau sunt asociați majoritari într-un SRL ori cabinet medical și „Tehnician” – pentru tehnicieni dentari, indiferent de forma juridică sub care sunt înregistrați. Se pot obţine finanţări pentru diverse achiziţii. De exemplu, în cadrul pachetului „Specialist” se pot obţine maximum 300.000 de euro, în euro sau lei, pe o perioadă de până la 25 de ani, cerându-se garanții de natură imobiliară pentru cumpărarea de locuinţe, autoturisme sau pur şi simplu pentru nevoi nenominalizate. Un alt exemplu: în cadrul pachetului „Rezident” limita de creditare coboară la 50.000 de euro pe o perioadă de creditare de până la 25 de ani.

ProCredit Bank: creditul mixt

Banca oferă produse de finanţare care permit solicitantului să-şi gestioneze, în acelaşi timp, atât nevoile de lichiditate pentru capital de lucru (investiţii, rate de credit sau leasing), cât şi alte cheltuieli generale. Suma maximă care poate fi împrumutată este de 150.000 de euro, sau 640.000 de lei, pe o perioadă de finanţare de până la 10 ani.

 

Dobânda la aceste credite depinde de clasa de performanță în care se încadrează clientul şi de perioada de creditare

Documente necesare:

  • Autorizația de practicare a profesiei;
  • Declaraţia de impozit pe venit din activităţi independente pe ultimul an, depusă la organele fiscale;
  • Adeverinţă de la FISC privind cuantumul debitelor;
  • Declaraţia estimată de venit pe anul în curs, depusă la organele fiscale;

Băncile iau în considerare 50%-75% din veniturile realizate din profesiile liberale, în funcţie de experienţa şi bonitatea solicitantului

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri