Jurnalul.ro Timp liber Casa Sfaturi pentru iubitorii de animale. Ce trebuie să faci când pisica ta este geloasă

Sfaturi pentru iubitorii de animale. Ce trebuie să faci când pisica ta este geloasă

de Redacția Jurnalul    |   

Pisicile pot manifesta o formă de gelozie dar este diferită de cea a oamenilor, spun specialiștii în comportamentul felinelor.

Acest sentiment se poate manifesta la micile feline prin acțiuni agresive. Acestea pot ataca alte pisici care le amenință teritoriul, statutul ori siguanța. O pisică devine agresivă atunci când nu se simte în siguranță. 

De ce sunt geloase pisicile

O pisică se simte nesigură atunci când au loc schimbări majore în casă și nu își poate controla mediul în care se află. 

Oamenii sau animalele noi din casă pot face pisicile să devină geloase. Acestea se stresează din cauza resurselor mai puține înrucât o nouă felină le va  consuma. Totodată, cred că  vor avea parte de mai puțină atenție față de noul venit. 

Majoritatea pisicilor sunt teritoriale și reacționează atunci când apare o altă felină, încercând să o alunge. 

Este important să fii atent la comportamentul pisicii tale și să observi semnalele care îi declanșează acest seniment. 

Agresivitatea între pisici poate să apară atât între pisici care nu se cunosc (precum pisicile de cartier), cât și între pisici care trăiesc împreună.

Este foarte important să fii atent atunci când introduci o pisică nouă în locuință. Agresivitatea este adesea amplificată de hormoni, așa că sterilizarea pisicilor ajută în aces sens. 

Cum îți dai seama dacă pisica este geloasă

Pisicile care se simt nesigure pot arăta comportamente diferite ce pot fi interpretate ca gelozie. Semnele includ agresivitate (șuierături, lovituri, mârâit sau chiar atacuri) și comportamente de stres (cum ar fi ascunderea).

Unele pisici pot dezvolta și comportamente distructive. Semnele de nesiguranță variază la fiecare pisică. Dacă observi schimbări în personalitatea pisicii tale, vorbește cu veterinarul.

Cum să liniștești pisica

Pisicile devin nesigure doar dacă au un motiv, pe care trebuie să-l identifici și să-l elimini. 

Problema poate fi un alt animal sau o persoană. Pisicile se simt cel mai bine într-un mediu stabil, unde pot exercita controlul. Pisica ta ar putea avea nevoie de un spațiu propriu, care să nu fie invadat de un nou animal sau persoană.

Totodată, acordă atenție pisicii.  Dacă trebuie să se adapteze la o schimbare majoră, las-o  în ritmul ei, potrivit dcnews.ro.

Subiecte în articol: pisica gelozie
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri