Jurnalul.ro Timp liber Hobby Ce nu trebuie să-ţi lipsească atunci când pleci în drumeţii

Ce nu trebuie să-ţi lipsească atunci când pleci în drumeţii

Drumeţiile au devenit, în actualul context sanitar, o modalitate de a face mişcare în aer liber din ce în ce mai populară, în condiţiile în care exclude o apropiere prea mare de alte persoane. Totuşi, aşa cum au avertizat şi salvamontiştii, atunci când pleci într-o drumeţie, mai ales dacă vrei să abordezi un traseu montan, este foarte important să ai un echipament adecvat şi să fii pregătit pentru diferite situaţii imprevizibile pe care le poţi întâmpina în natură. Aşadar, în articolul de mai jos prezentăm articolele care nu ar trebui să lipsească din rucsacii celor care pleacă în astfel de excursii.

Pentru o bună orientare

O hartă și o busolă sunt două obiecte care nu ar trebui să lipsească din rucsacul niciunei persoane care pleacă în drumeţie, indiferent cât de bine cunoaşte traseul sau zona în care merge. De asemenea, este foarte important ca excursioniștii să nu se bazeze doar pe aplicaţia de pe telefon. Busola şi harta sunt uşor de transportat și nu depind de baterii. Dispozitivele GPS și aplicațiile telefonice sunt, de asemenea, instrumente excelente care vin în completarea informaţiilor oferite de hărți și de busolă. Pentru cei care utilizează GPS-ul în mod regulat, este recomandat să aibă în rucsac şi o baterie externă.

Trusă de prim ajutor şi alte instrumente utile

O trusă de prim ajutor este indispensabilă celor care pleacă în drumeţii, mai cu seamă dacă se întind pe durata mai multor zile. Majoritatea excursioniştilor cumpără o trusă de prim ajutor preambalată, care are tot ce trebuie pentru afecțiuni şi probleme minore. Cei care au mai multă experiență în acest domeniu îşi pot personaliza trusa în funcţiile de necesităţile individuale. Pe lângă trusa de prim ajutor, o serie de alte instrumente ar trebui să-şi facă loc în bagajul iubitorilor de excursii montane: cutite de vanatoare, utile în diferite situaţii, de la deschiderea conservelor și până la aprinderea unui foc de tabără, sau banda adezivă, pentru diferite tipuri de reparaţii în cazul unor accidente minore.

Lanterne şi baterii

Chiar şi cei care intenţionează să se întoarcă din excursia lor înainte de căderea întunericului ar trebui să aibă la ei lanterne şi baterii de rezervă. Uneori, o excursie poate dura mai mult decât era preconizat, iar lipsa unei surse de lumină poate agrava rapid o situație dificilă. Pentru cei care nu au o lanternă cu dinam, este recomandat să se asigure înainte să plece de acasă că bateriile de rezervă sunt funcţionale sau complet încărcate.

 

Hainele potrivite

Vremea se poate schimba rapid, mai ales la munte, aşa că excursioniştii sunt sfătuiţi să aibă asupra lor, întotdeauna, un strat de îmbrăcăminte suplimentar, chiar și în drumeţiile din timpul sezonului cald. Ideal este ca ținuta pentru excursii să aibă mai multe straturi, care pot fi scoase sau adăugate, în funcţie de evoluţia vremii. O geacă impermeabilă cu glugă este însă indispensabilă.

Mâncare şi apă

O drumeţie poate solicita destul de mult organismul, care va avea nevoie de suficiente calorii pentru a-şi reface stocurile de energie. Batoanele proteice, gustările cu fructe uscate şi nuci sunt ideale pentru drumeții. Pentru un prânz este nevoie de ceva mai consistent, cum ar fi unul sau două sandvișuri cu carne sau brânzeturi. De asemenea, hidratarea este esențială pentru o funcţionare optimă a organismului, dar, atunci când vine vorba de excursii, trebuie menţionat că deshidratarea poate duce la accidentări care pot fi periculoase, deoarece favorizează apariţia crampelor musculare şi a blocajelor articulare.  Pentru o excursie de o zi întreagă, experţii recomandă patru litri de apă de persoană. Deși apa este extrem de importantă, este și unul dintre cele mai grele lucruri care trebuie să-şi facă loc în rucsacul unui excursionist, de aceea unii sunt dispuşi să renunţe la o parte din sticlele de apă în favoarea unui recipient cu filtru purificator, care poate fi reumplut din diferite surse, fără riscuri de îmbolnăvire.

 

Drumeţiile sunt o modalitate excelentă de a face sport în aer liber şi de relaxare, dar asta numai când excursioniştii sunt bine pregătiţi şi au cu ei tot ce le este necesar pentru a se bucura din plin de momentele petrecute în natură.

 

Sursă foto: Unsplash.com

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri