Jurnalul.ro Ştiri Politică Ce prevede proiectul Legii parteneriatului Civil

Ce prevede proiectul Legii parteneriatului Civil

de Gabriela Antoniu    |   

O primă formă a proiectuilui Legii privind parteneriatuilui civil a apărut ieri, dar un lider PSD afirmă că proiectul legislativ nu reprezintă o urgenţă. Proiectul de lege prevede că parteneriatul civil se încheie în fața notarului public şi este este asocierea dintre două persoane de sex diferit sau de acelaşi sex .

Parteneriatul civil poate fi încheiat cu îndeplinirea următoarelor condiţii:  partenerii au împlinit vârsta de 18 ani;cel puţin unul dintre parteneri este cetăţean român sau este cetăţean străin sau apatrid cu reşedinţa în România de cel puțin 1 an; nici unul dintre parteneri nu este căsătorit sau înregistrat ca partener civil; partenerii nu sunt rude în linie dreaptă, nici în linie colaterală până la al patrulea grad inclusiv.Fiecare partener îşi păstrează numele avut înaintea încheierii parteneriatului civil.  Partenerii sunt asimilaţi soţilor în materia: asistenţei sociale, asigurărilor sociale, asigurărilor de sănătate, drepturilor pacientului, accesului la servicii, impozitelor şi taxelor, prevenirea şi combaterea violenţei domestice şi a altor fapte de natură penală sau contravenţională săvârşite asupra unui membru de familie.

Partenerii din parteneriatul civil între persoane de acelaşi sex nu au dreptul la adopție, împreună sau separat. 

Liderul PSD Bihor, Ioan Mang, a declarat joi că un proiect legislativ privind parteneriatul civil nu este o urgenţă, iar când va fi elaborat va trebui redactat "cu atenţie" şi astfel încât să nu ofere posibilitatea adopţiei de copii. El a mai spus că iniţiatorii proiectului au luat în calcul posibilitatea ca parteneriatul civil să fie încheiat inclusiv între heterosexuali, cărora li s-ar da dreptul să înfieze copii.

Subiecte în articol: Parteneriatul civil
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri