Jurnalul.ro Ştiri Politică Ce s-a ales de M10, partidul înfiinţat de Monica Macovei?

Ce s-a ales de M10, partidul înfiinţat de Monica Macovei?

de Marius Gîrlașiu    |   

Partidul înfiinţat de Monica Macovei după alegerile prezidenţiale din 2014 şi-ar fi semnat ieri capitularea politică. Cel puţin asta a reieşit dintr-un comunicat ALDE potrivit căruia M10 ar susţine formaţiunea lui C. P. Tăriceanu la alegerile parlamentare. M10 a dezminţit informaţia, iar ALDE a revenit cu precizări: „A fost doar o discuţie, nu s-a semnat niciun acord”.

Partidul condus de Călin Popescu Tăriceanu a transmis ieri că a semnat un acord cu secretarul general al M10, Ovidiu Simion, prin care partidul antisistem fondat de Monica Macovei „va sprijini candidaţii ALDE la viitoarele alegeri parlamentare, care au loc pe 11 decembrie”. În schimb, conducerea M10 a dezminţit categoric un posibil pact cu formaţiunea lui Tăriceanu. „În mod evident, nu vom susţine niciun candidat ALDE la alegeri. Ne exprimam surprinderea că astfel de minciuni și dezinformari sunt promovate de ALDE. Dacă se va confirma faptul că secretarul general interimar al M10 a angajat partidul fără mandat de la BPN, acesta va suporta consecinţele fiind sancţionat conform prevederilor Statutului”, a reacţionat M10 într-un comunicat. Chiar dacă nu a reușit să depună candidaturi în diaspora, M10 speră să strângă până la finalul lunii semnăturile necesare pentru a candida la parlamentare la nivel naţional. „Membrii partidului strâng în acest moment semnături numai pentru M10”, au transmis ieri membrii Biroului Politic Național al M10.

Cum a rămas M10 fără „MM”

După ce a obţinut peste 400.000 de voturi în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, Monica Macovei s-a hotărât să înfiinţeze un partid „reformist, pro-occidental și îndrăgostit de liberatate”, potrivit descrierii de pe site-ul oficial. M10 a devenit rapid „partidul unul singur”, după dezas-trul total de la alegerile locale din luna iunie, când formaţiunea fostului ministru al Justiţiei a obţinut un singur primar în toată ţara, și acela într-o comună uitată de lume din judeţul Caraș. Declinul M10 a continuat până în prezent, partidul antisistem nereușind să strângă semnăturile necesare pentru depunerea candidaturilor în diaspora. Mai mult, europarla-mentarul Monica Macovei a demi-sionat de la conducerea M10 pe 28 iunie, fiind înlocuită cu Ioana Constantin, cea care a demisionat și ea pe 10 septembrie, atunci când Florin Stan i-a luat locul. Pentru ca degringolada să fie totală, Stan s-a retras și el din fruntea parti-dului pe 30 septembrie.

 

O alianţă între ALDE şi M10 pare cu atât mai ciudată, cu cât între Monica Macovei şi C.P. Tăriceanu există de multă vreme o rivalitate acerbă. „Eu nu am văzut om mai înverşunat împotriva DNA-ului decât Tăriceanu. De când eram în Guvern, când am făcut DNA-ul în 2005, el era prim-ministru. De atunci, singura lui grijă este cum să scape de DNA şi de declaraţiile publice de avere. Eu ţin minte, de exemplu, că îl contraziceam pe Tăriceanu, care zicea: «Monica, eu vreau să fiu informat dinainte despre orice dosar care se face cu politicieni». Înainte, adică şi în timpul în care sunt măsuri de supraveghere: interceptări, filmări”, acuza Macovei în mai 2016.

Ce este „macovismul”?

Un dialog de la distanţă între Monica Macovei şi Traian Băsescu spune totul despre crezul şi doctrina M10. Întrebat ce înseamnă să fii „macovist”, Băsescu a răspuns râzând în decembrie 2015: „E mai rău decât să fii băsist. Macovismul e forma prostească a băsismu-lui. E forma teoretică extremis-tă, cu care nu ai ce să faci”. Fostul ministru al Justiţiei a răbufnit după descrierea ironi-că făcută de Băsescu. „O să spun o scurtă propoziție: macovismul e băsismul fără Udrea”, a fost replica acidă a Monicăi Macovei.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri