Jurnalul.ro Ştiri Politică Ce spune presa internațională despre CRIZA politică din România

Ce spune presa internațională despre CRIZA politică din România

Agenţiile de presă internaţionale relatează joi pe larg recentele evoluţii politice din România, în special retragerea sprijinului Partidului Social-Democrat (PSD) pentru premierul Sorin Grindeanu, survenită miercuri, şi remarcă riscul apariţiei unei noi crize politice la numai patru luni după manifestaţiile fără precedent contra corupţiei în ţara cu cea mai rapidă rată de creştere economică din Uniunea Europeană.

Reuters notează că, după retragerea sprijinului social-democraţilor pentru premierul Grindeanu şi refuzul acestuia de a demisiona, coaliţia de guvernământ de la Bucureşti trebuie să introducă în parlament o moţiune de cenzură pentru a-l înlătura pe actualul şef al guvernului şi, în consecinţă, a putea nominaliza un alt prim-ministru.

Agenţia de presă britanică îl citează pe Sergiu Mişcoiu, profesor de ştiinţe politice la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, în opinia căruia 'social-democraţii nu au nimic de câştigat din asta - partidul va înregistra o pierdere masivă de imagine sau de ceea ce a mai rămas din ea'.

''Marile avantaje ale PSD au fost unitatea şi capacitatea lui de a se mobiliza, deciziile verticale şi disciplina. Aceste mituri sunt acum apuse. În măsura în care Grindeanu va demisiona, el va arunca mingea în curtea preşedintelui Iohannis, care ar putea numi un tehnocrat'', adaugă Mişcoiu.

'România: Stânga nu-l mai susţine pe premier, care refuză să demisioneze', titrează agenţia France Presse. Aceasta citează, la rândul său, mai mulţi analişti politici potrivit cărora diferendul dintre Dragnea şi Grindeanu ar fi legat de reticenţele celui din urmă faţă de amendamentele la Codul Penal dorite de liderul PSD.

''Liviu Dragnea doreşte un singur lucru: modificarea legii anticorupţie'' care îl împiedică să acceadă la funcţia de prim-ministru, este de părere sociologul Alin Teodorescu, fost membru al PSD, în timp ce, în opinia politologului Ioan Stanomir, un singur criteriu contează pentru Liviu Dragnea: 'servilismul'. De altfel, liderul PSD nu a făcut un secret din intenţia de a fi adevăratul conducător de joc, comentează AFP.

Atât Reuters, cât şi AFP amintesc faptul că România a înregistrat cel mai mare ritm de creştere economică din UE - de 5,7% din PIB - în primul trimestru al acestui an, iar bugetul său avea un uşor excedent la finalul lunii aprilie.

La rândul său, agenţia de presă germană DPA estimează că refuzul premierului Sorin Grindeanu de a demisiona, în pofida retragerii sprijinului din partea PSD, indică începutul unei lupte pentru control în interiorul formaţiunii social-democrate, după ce preşedintele acesteia, Liviu Dragnea, a promis deja că 'orice membru PSD care intră într-un guvern care nu este susţinut de PSD îşi pierde calitatea de membru'.

Conform DPA, analişti politici români apreciază că nemulţumirea lui Dragnea constă în faptul că Sorin Grindeanu, privit iniţial ca marioneta sa, a început să manifeste tendinţe de independenţă şi să câştige popularitate.

Agenţia de presă chineză Xinhua prezintă evoluţiile politice de miercuri din România, notând printre altele declaraţia premierului Grindeanu conform căreia în prima jumătate a acestui an guvernul nu a implementat doar nouă dintre cele 97 de măsuri din programul de guvernare primite de la PSD.

Agenţia de presă spaniolă EFE aminteşte că, în ultimii ani, circa 3.000 de oameni politici români au ajuns la închisoare pentru delicte de corupţie, menţionând că printre aceştia s-a aflat şi fostul prim-ministru social-democrat Adrian Năstase. www.agerpres.ro

Subiecte în articol: sorin grindeanu liviu dragnea
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri