Tel Drum SA a câştigat contractul pentru deszăpezirea Teleormanului în următorii patru ani, după ce a participat singură la licitaţie organizată de Consiliul Judeţean. Compania în conducerea căreia s-a aflat la un moment dat şi Liviu Dragnea va încasa pentru serviciile sale aproape 96 de milioane de lei. În ultimii zece ani, Tel Drum SA a încheiat cu statul circa 200 de contracte, în valoare totală de aproape jumătate de miliard de euro. Despre Tel Drum se repetă cu obstinaţie că ar fi controlată de Dragnea, dar liderul PSD a negat în repetate rânduri că ar avea vreo legătură cu firma deţinută, scriptic, de prietenul său Marian Fişcuci.
Consiliul Judeţean (CJ) Teleorman a atribuit pe 03.10.2017 un contract privind “întreţinerea curentă pe timp de iarnă a drumurilor judeţene din judeţul Teleorman în perioada 2017- 2021”. Potrivit Sistemului Electronic de Achiziţii Publice (SEAP), la licitaţia lansată pe 27.06.2017 a fost o singură participantă, respectiv asocierea dintre Tel Drum SA (lider de asociere) şi Fincodrum SA Braşov, cea care avea să fie declarată şi câştigătoare. Asocierea condusă de compania din Alexandria va încasa de la CJ Teleorman 95.738.999, 21 lei. Este cel mai mare contract primit anul acesta de la stat de Tel Drum, obişnuită oricum să bifeze numai înţelegeri de zeci de milioane de lei.
De zece ori mai mari
Fincodrum SA este o mai veche colaboratoare a Tel Drum SA, cele două câştigând împreună şi în trecut contracte de deszăpezire. Firma din Braşov este controlată de Argentina Minerva Băiculescu şi Ioan Drăgoi şi, chiar dacă a câştigat în ultimii cinci ani contracte de peste 41 de milioane de euro, în special de la compania naţională de drumuri, este de zece ori mai mică decât Tel Drum SA.
Tel Drum SA a înregistrat în ultimii cinci ani un profit net total de peste 15,5 milioane lei numai din contracte cu statul. Anul 2012 a fost cel mai performant pentru compania teleormăneană, cu un profit net de peste 10 milioane lei.
Fincodrum SA a raportat pentru anul trecut afaceri de 26,9 milioane de lei şi un profit net de 2,5 milioane lei, cu 26 de angajaţi. În comparaţie, Tel Drum a declarat afaceri de 223 de milioane de lei în 2016 şi un profit net de 2,2 milioane lei, cu 696 angajaţi.
200 de contracte cu statul
În martie 2017, Tel Drum SA a mai primit un contract de la CJ Teleorman, pentru modernizarea drumurilor din comuna Ţigăneşti, în valoare de 18,3 milioane lei. În iulie şi mai 2016, Tel Drum SA încheia alte două înţelegeri, cu aceeaşi instituţie, pentru modernizarea unor drumuri judeţene, în valoare de 21,1 milioane lei, respectiv 21 milioane lei. În septembrie 2016, Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) încheia cu Tel Drum SA un contract pentru întreţinerea pe timp de iarnă a drumurilor din Bucureşti, în perioada 2016- 2020, pentru care firma din Alexandria va încasa 34,9 milioane lei.
480 milioane de euro este valoarea totală a contractelor primite de Tel Drum SA în perioada 2007- 2017
De asemenea, CNAIR îi acorda în aprilie 2016 un alt contract, pentru întreţinerea pe timp de vară a drumurilor din Alexandria, în valoare de 16,3 milioane lei. Din 2007 până în prezent, Tel Drum SA a beneficiat de aproape 200 de contracte cu statul, majoritatea din partea CNAIR şi CJ Teleorman, dar pe lista clienţilor se găsesc şi entităţi precum municipiile Caracal, Craiova ori Zimnicea şi judeţele Constanţa, Satu Mare, Dâmboviţa, Olt etc.
Prietenul lui Dragnea şi lovitura vieţii sale
Tel Drum a fost înfiinţată în 1999, ca societatea pe acţiuni din subordinea CJ Teleorman. După ce Liviu Dragnea a devenit preşedintele CJ, în anul 2000, a demarat procedura de privatizare a Tel Drum, care a ajuns în proprietatea lui Marian Fişcuci pentru doar 90.000 de euro, în 2001. Ulterior, CJ Teleorman redevine acţionar la Tel Drum, prin Liviu Dragnea, care apare astfel, cel puţin până în septembrie 2002, ca reprezentant al firmei, alături de colegul de şcoală şi prietenul său Fişcuci. Cu sau fără Dragnea, Fişcuci a dat lovitura vieţii sale: cu o investiţie de numai 90.000 de euro, ajunge în câţiva ani să primească de la stat contracte de aproape 500.000.000 de euro. În prezent, Tel Drum SA are acţionari secreţi, prin acţiuni la purtător.
Fostul premier n-are nici un dubiu
Liviu Dragnea a negat în permanenţă orice legătură cu Tel Drum. Firma anchetată acum de DNA pentru că ar fi obţinut ilegal fonduri europene de 4,17 milioane lei l-ar avea ca acţionar majoritar pe directorul general Petre Pitiş, după cum declara acesta la o audiere DNA, completând că Dragnea n-ar avea nici o participaţie: “M-aţi înnebunit cu personajul ăsta!”. Pe de altă parte, fostul premier şi lider PSD Victor Ponta declara în septembrie: “Eu nu cred că există cineva, un român din cei 20 de milioane, care să aibă cel mai mic dubiu că Tel Drum e al lui Dragnea. Toată lumea ştie. Suntem foarte mulţi care ştim în mod direct chestia asta. Faptul că Liviu se poate duce la televizor şi atât de senin să spună că din 2004 nu a mai vorbit cu ei pe mine mă sperie pentru că... când toată lumea ştie că minţi, că poţi să o faci... aici l-a depăşit şi pe Băsescu”.
Tel Drum SA este acum unul din cei mai mari constructori de drumuri din România. Foştii “regi ai asfaltului” au fost înlocuiţi de patroni cu identitate secretă