La Serviciul pentru Evidența Populației din Sectorul 2 a fost aglomerație de la primele ore ale zile. Zeci de oameni au stat la coadă pentru depunerea actelor. Într-o oră au fost depuse 30 de cereri.
Ce înseamnă cartea electronică de identitate
În plus, programările pentru lunile aprilie și mai s-au epuizat în doar câteva ore. Cătălina a mers cu toată familia să şi ia buletinul inteligent
"Expiră în două săptămâni, la fetiţa mea a expirat deja pentru că a implinit 18 ani şi a trebuit să îşi reînoiască cartea de identitate şi daca am venit eu si cu ea, l-am luat si pe soţul cu noi. Dacă mă gândesc bine la beneficii, consider că este un plus această carte de identitate electronică, în primul rând modernizarea. Documentul e mult mai uşor de manevrat, pentru că este mult mai mic. Siguranţă, pentru că are acel cip integrat", spune Cătălina pentru observatornews.ro.
Tot procesul durează în medie 7 minute, iar cei care au depus actele ieri își vor primi documentele până pe 12 mai. Noile buletine sunt mai mici, cât un card bancar. Pe el sunt inscrise și alte documente: certificat de naştere, pasaport, card de sănătate şi, la un moment dat, permisul de conducere. Pe lângă datele inscripţionate în mod clasic, la vedere, noua carte de identitate are stocate în format digital fotografia deţinătorului, două amprente şi datele personale, precum domiciliul.
"Foarte frumos. În primul rand, dimensiunea. Este mult mai mic, este ceea ce trebuie". "Mi se pare destul de practică pentru că arata fix ca un permis de conducere. Câstigăm timp, ne facilitează lucrul acesta, nu mai stăm pe la cozi, semnam totul electronic", spun oamenii.
Începând cu 2 iunie 2025, cărțile de identitate electronice vor putea fi emise și pentru copiii cu vârste sub 14 ani.
"Suntem in era digitalizării. Era momentul. Totul se simplifică, consider că avantajele sunt extraordinare", afirmă o femeie.
Însă nu toți românii sunt convinși că buletinul cu cip este o alegere sigură.
Pot aplica pentru un nou buletin şi bucureştenii cărora nu le expiră cartea de identitate simplă. Autoritățile dau asigurări că buletinul cu cip are cel puțin 10 elemente avansate de securitate, care îl fac imposibil de falsificat.
Primele 5 milioane de cărți de identitate electronice sunt emise gratuit, cu fonduri din PNRR. Apoi taxa va fi de 67 de lei. Începând din luna mai, proiectul va fi extins în alte 5 orașe din țară.