Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Ce trebuie să știi despre vaccinul contra hepatitei B

Ce trebuie să știi despre vaccinul contra hepatitei B

Personalul medico-sanitar şi cei care au mai mulţi parteneri sexuali şi care nu folosesc prezervativ ar trebui să se vaccineze împotriva virusului hepatitei B, scrie clicksanatate.ro

Orice categorie de vârsă poate beneficia de vaccinarea împotriva hepatitei B, începând de la nou-născuţi. În ţara noastră, vaccinarea obligatorie împotriva virusului hepatitic B este gratuită şi obligatorie încă din 1995. Schema uzuală de vaccinare include trei doze, prima administrându-se încă din maternitate.

Protecţia oferită de vaccinul împotriva hepatitei B poate dura până la 10 ani. Prin vaccinare, se reduce cu până la 95-98% riscul de infectare cu acest virus. Medicii apreciază că 60% din cei care fac hepatită acută cu virusul hepatitei B se pot vindeca, restul de 40 la sută rămânând purtători ai virusului, dezvoltând hepatită cronică, ciroză sau cancer hepatic.

Efectele adverse sunt mici

Vaccinul antihepatitei B este creat prin inginerie genetică şi nu conţine decât o componentă (genă) din virus, cultivată pe drojdie de bere. Cu alte cuvinte, vaccinul nu conţine virusul activ, ci componenta care poate induce apariţia de anticorpi protectori.

Efectele adverse sunt minime sau inexistente. Printre puţinele efecte secundare ale acestui vaccin se numără uşoara  roşeaţă la locul înţepării. Vaccinul este contraindicat persoanelor care au alergie la drojdia de bere.

Subiecte în articol: hepatita sanatate hepatita b
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri