Jurnalul.ro Ştiri Observator Ceasurile europene indică din nou ora exactă. Deficitul de electricitate din Balcani a fost remediat

Ceasurile europene indică din nou ora exactă. Deficitul de electricitate din Balcani a fost remediat

 Ceasurile cu radio conectate la priză şi cele cu care sunt echipate produsele electrocasnice din Europa, care au rămas în urmă cu şase minute în ultimele săptămâni din cauza unui deficit energetic apărut în contextul unui conflict pe teme energetice în Balcani, indică din nou ora exactă, după ce acel deficit de electricitate a fost remediat, informează DPA.

Reprezentanţii furnizorului sârb de energie Elektromreza Srbije (EMC) au anunţat joi că generatoarele electrice din Kosovo, despre care au spus că erau vinovate pentru apariţia acelui deficit, şi-au reluat producţia normală în data de 3 martie.

În ultimele săptămâni, deficitul de energie din Balcani a provocat mici erori de funcţionare şi afişare pentru ceasurile cu care sunt echipate numeroase dispozitive electrocasnice europene, precum cuptoarele cu microunde şi aparatele radio cu alarmă.

Ţările din Europa continentală sunt conectate la o reţea unică de alimentare cu energie. Fiecare stat participant furnizează reţelei o cantitate de energie care devine imediat disponibilă pentru a fi consumată. Funcţionarea reţelei se bazează pe un acord semnat de statele participante, iar cantitatea de energie care trece prin reţea este măsurată constant, pentru ca întregul sistem să funcţioneze la un nivel energetic prestabilit.

În termeni tehnici, sistemul energetic din Europa dar şi din cea mai mare parte a Asiei şi Africii funcţionează pe curent alternativ de 50 de hertzi, ceea ce înseamnă că într-o secundă polaritatea tensiunii trece de la plus la minus şi înapoi de 50 de ori. Din cauza deficitului din Balcani, reţeaua în cea mai mare parte a Europei a funcţionat din luna ianuarie la o frecvenţă de 49,996 hertzi. Marea Britanie, Irlanda, Norvegia, Suedia şi fostele state membre ale URSS, care nu sunt atât de strâns integrate reţelei continentale europene, nu au fost afectate.

Majoritatea ceasurilor indică timpul pe baza unor mecanisme interne sau, în cazul calculatoarelor şi al telefoanelor mobile inteligente, se setează la ora exactă după ce primesc un semnal radio. Toate aceste ceasuri cu continuat să funcţioneze fără probleme. Ceasurile care însă măsoară timpul prin intermediul curentului alternativ au rămas în urmă după ce frecvenţa curentului din reţeaua europeană a scăzut sub 50 Hz.

Reprezentanţii companiei sârbe EMC au recunoscut existenţa unei probleme de alimentare cu energie şi au spus că vina aparţine în exclusivitate furnizorului de electricitate din Kosovo (Kosovar Electricity Transmission - KOSTT).

Serbia nu recunoaşte independenţa pe care Kosovo, fosta sa provincie meridională, şi-a proclamat-o în 2008. Cu sprijinul Rusiei, autorităţile de la Belgrad s-au opus cu succes aderării statului Kosovo la ONU şi în mai multe organizaţii internaţionale.

Producţia de energie şi în special desemnarea entităţii care va trebui să plătească pentru problema de subalimentare cu energie apărută în Kosovo rămân subiecte aprig disputate între cele două părţi.AGERPRES

Subiecte în articol: ora exacta europa remediere
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri