Jurnalul.ro Sport Sporturi Cei mai buni sportivi ai României în 2018

Cei mai buni sportivi ai României în 2018

de Theodora Şutiu    |   

Anul 2018 a fost unul cu bune și rele pentru sportul din țara noastră. S-au obținut medalii la Campionate Mondiale și Europene, Simona Halep și-a păstrat primul loc în ierarhia WTA şi a câştigat primul turneu de Mare Şlem din carieră, naţionala de handbal s-a clasat pe locul patru la Campionatul European, iar Raluca Strămăturaru a reuşit cel mai bun rezultat al României la Jocurile Olimpice de iarnă în ultimii 24 de ani, locul 7 în proba de sanie.

Luna ianuarie a fost a Cristinei Neagu. Bucureşteanca a fost numită de Federaţia Europeană de Handbal sportiva anului 2017. În februarie, Bernadette Szocs câştigă ITTF Top 16 la tenis de masă, cu victorii pe linie şi un singur set pierdut. A treia lună este marcată de performanţa lui Tiberiu Uşeriu, care avea să se impună, pentru a treia oară consecutiv, la maratonul Arctic Ultra 6633. Urmează comportarea remarcabilă a luptătorilor la întrecerile continentale de la Kaspiisk, Rusia, care au cucerit patru medalii, dintre care una de aur prin Mihai Mihuţ, 63 kilograme, greco-romane, primul trofeu din ultimii 11 ani, două de argint şi una de bronz luat de Alexandra Anghel, 68 kg. A urmat finalul fourului Campionatului European de Volei, unde Alba Blaj, ajunsă după cinci ani în această fază, a trecut de Galatasaray Istanbul cu 3-1.

Episodul Roland Garros

Începutul verii a adus şi cea mai bună performanţă a anului 2018 pentru sportul românesc. Simona Halep reușește, în fine, să câștige un turneu de Grand Slam, 3-6, 4-6, 6-1 cu americanca Sloane Stephens, la Roland Garros, primul succes românesc după 40 de ani. Şi canoiştii au fost la înălţime. Ei au cucerit trei medalii la întrecerile continentale de canoe sprint de la Belgrad: aur Victor Mihalachi-Leonid Carp, la canoe 500 metri și argint la 1.000 metri, Mihaela Lulea, argint la paracanoe KL3 200 metri.

Generaţia care vine din urmă

Iulie a fost luna juniorilor. România a cucerit cinci trofee, un aur şi patru bronzuri la Europenele de judo cadeţi, două medalii de argint la Mondialele de haltere juniori, aur la nataţie pentru Daniel Martin - 100 spate, în acelaşi timp cu rusul Kliment Kolesnikov, şi argint la 200 spate la CE de juniori. 11 medalii, dintre care două de aur, au obţinut echipa de cadete şi Elena Zaharia, simplu, două de argint şi opt de bronz la CE de tenis de masă; 39 de medalii, dintre care 22 de aur, 6 de argint şi 11 de bronz, la CE de haltere pentru juniori mici.

Performanţe la tenis, înot şi canotaj

August a fost presărată de rezultate excelente, mai ales la tenis. Mihaela Buzărnescu câştiga primul titlu WTA Premier la San Jose, SUA. Simona Halep cucerea al 18-lea turneu WTA, la Montreal. La nataţie, Robert Glinţă (21 de ani), multiplu medaliat la juniori, a câştigat argintul la CE în proba de 50 metri spate, după ce corectase recordul naţional în serii şi semifinale. La gimnastică, Denisa Golgotă cucerea două medalii de argint, la întrecerea continentală.

Departe de performanţele de altădată, România a obţinut în septembrie doar două medalii de la CM de canotaj, una de aur la dublu vâsle, categoria uşoară, prin Ionela Livia Cozmiuc-Gianina Elena Beleagă, şi un bronz la peror masculin, cucerit de Marius Cozmiuc. La cadeţi, însă, ţara noastră a cucerit opt titluri continentale.

Anul s-a încheiat cu echipa naţională de handbal în prim-plan. După un parcurs excelent în grupele campionatului continental, tricolorele au terminat competiţia pe locul al patrulea, după ce au pierdut în semifinale în faţa Rusiei şi în finala mică, împotriva Olandei. Din păcate, în ultimul meci din grupa principală, Cristina Neagu s-a accidentat la genunchi şi va lipsi de pe teren 6 luni.

Simona Halep a anunţat ca va începe 2019 cu primul turneu de Mare Şlem al anului, Australian Open, care va avea loc la mijlocul lunii ianuarie

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri